Τα graphic novels της Επανάστασης

Τα graphic novels της Επανάστασης

Τα ελληνικά κόμικς του ΄50 και του΄60 των εκδόσεων Ατλαντίς της οικογένειας Πεχλιβανίδη αφιερωμένα σε πρόσωπα και σε γεγονότα του 1821

Τα graphic novels της Επανάστασης
Τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» , τα ελληνικά κόμικς των εκδόσεων Ατλαντίς της οικογένειας Πεχλιβανίδη – μια σειρά που δέσποζε με τη παρουσία αλλά και την κυκλοφορία της τις δεκαετίες του ‘50 και του ’60- περιλαμβάνουν και τεύχη αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση. Κείμενο και εικόνα με μια μικρή εισαγωγή, στη δεύτερη σελίδα του τεύχους, για το πρόσωπο ή το γεγονός που «ιστορείται» συνυπάρχουν και διαμορφώνουν την ελληνική εκδοχή των graphic novel.

Στην όλη υπόθεση το πιο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι την ευθύνη για τη σειρά έχει ο συγγραφέας Βασίλης Ρώτας , στρατευμένος στην παράταξη της Αριστεράς και με ενεργό ρόλο ήδη από τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης. Ο Ρώτας για όλους όσοι δεν γνωρίζουν το έργο του είναι ο μεταφραστής της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Όρνιθες» που ανεβάζει ο Κάρολος Κουν το 1959 στην μια και μοναδική (λόγω της επέμβασης της λογοκρισίας) ιστορική παράσταση του Ηρωδείου. Εκείνος υπογράφει και την ελεύθερη απόδοση των στίχων του τραγουδιού Το γελαστό παιδί από το θεατρικό του Brendan Behan Ενας Ομηρος, ενώ είναι και ο πρώτος συστηματικός μεταφραστής του έργου του Σαίξπηρ. Το 1927 ο Βασίλης Ρώτας ξεκίνησε να μεταφράζει τα άπαντα του Σαίξπηρ με πρώτο έργο το Όνειρο Μεσοκαλοκαιριάτικης Νύχτας, με τη μετάφραση του να εκδίδεται σε βιβλίο το επόμενο έτος. 

Αλλά, ας επιστρέψουμε στα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» όπου δίπλα του στέκονται συμπαραστάτες στη συγγραφή των κειμένων και άλλοι γνωστοί λογοτέχνες της Αριστεράς όπως η ποιήτρια Σοφία Μαυροειδή – Παπαδάκη ( έγραψε τους στίχους του Ύμνου του ΕΛΑΣ), η Γεωργία Δεληγιάννη- Αναστασιάδη.

Κλείσιμο
Στη σειρά για την Επανάσταση του 1821 τα τεύχη που φέρουν την υπογραφή του Βασίλη Ρώτα στα κείμενα είναι 8. 

Πρόκειται για τα τεύχη με τους παρακάτω τίτλους: Κανάρης ο πυρπολητής, Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης, Λόρδος Βύρων, Μάρκος Μπότσαρης ,Μπουμπουλίνα, Ρήγας Φεραίος , Το χάνι της Γραβιάς. 

Στην ίδια σειρά χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα κειμενογράφου περιλαμβάνονται και τα τεύχη με τους εξής τίτλους: Αθανάσιος Διάκος, Αρματωλοί και Κλέφτες (2 τεύχη), Λάμπρος Κατσώνης, Μιαούλης, Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι, Παπαφλέσσας, Σουλιώτες, Χορός του Ζαλόγγου. Πάντως, με την υπογραφή της Σοφίας Μαυροειδή- Παπαδάκη κυκλοφόρησαν στην ίδια σειρά τα τεύχη με τους εξής τίτλους: Αλής Πασάς και Αρτας το Γεφύρι.

Για την ιστορία των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» διαβάστε εδώ.

Δείτε τεύχη των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» όπως Το Χάνι της Γραβιάς εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης