Η μουσική του Μάνου στο Ηρώδειο

Η μουσική του Μάνου στο Ηρώδειο

Μάνος Χατζιδάκις στο Ηρώδειο, ένα Σεπτεμβριάτικο βράδυ, με δύο γυναικείες φωνές και μια υπέροχη ορχήστρα. Υπάρχει καλύτερη πρόταση για να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι; 

Η μουσική του Μάνου στο Ηρώδειο
Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και η Δήμητρα Σελεμίδου, μαζί με το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις», τη “Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών”, που διευθύνει ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, και την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζιδάκι, παρουσιάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με μουσικές και τραγούδια σπάνιας αισθητικής, που δεν ακούγονται και κάθε μέρα…

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, επί σκηνής, το έργο «Ελλάς η χώρα των ονείρων». Το μουσικό αυτό έργο γράφτηκε για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ του Wolfrang Mueller –Sehn (1960-1961) που είχε ως θέμα του την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η κάμερα του σκηνοθέτη «τριγύριζε μέσα στους κάμπους και τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας, περνούσε από την Αθήνα και κατέληγε σ’ όλα τα νησάκια που συνθέτουν την ευγενική οικογένεια του Αιγαίου». Το έργο αυτό περιέχει μουσικούς αυτοσχεδιασμούς μέσα στον ελληνικό χώρο και τραγούδια.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας αποτελείται από τέσσερις κύκλους τραγουδιών, που γράφτηκαν για το θέατρο, αλλά στη συνέχεια αυτονομήθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα: «Κύκλος με τη κιμωλία», «Παραμύθι Χωρίς όνομα», «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε», «Οδός Ονείρων». 

Κλείσιμο
Ο «Κύκλος με τη Κιμωλία»- πρόκειται για σκηνική μουσική για το έργο του Bertold Brecht/Έργο 12 (1956) στη παράσταση που ανέβασε το “Θέατρο Τέχνης”. 

Το «Παραμύθι χωρίς Όνομα»- Έργο 15 (1959-1960). Πρόκειται για ένα κύκλο τραγουδιών για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1959. Η παράσταση ανέβηκε από το «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου. Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Οι στίχοι και των οκτώ τραγουδιών είναι του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Το «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» - Έργο 18 (1961-62). Ένα έργο για Μικρή Ορχήστρα, Χορωδία και δύο γυναικείες φωνές. Πρόκειται για την μουσική & τα τραγούδια για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Luigi Pirandello. Οι στίχοι ανήκουν στον Μάνο Χατζιδάκι. Η παράσταση ανέβηκε από το Θέατρο Αθηνών (1961-62). Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο Δημήτρης Μυράτ.

Η «Οδός Ονείρων» - Έργο 20, (1962). Πρόκειται για μουσικό έργο που ανέβηκε στο θέατρο "Μετροπόλιταν", σε κείμενα Μάνου Χατζιδάκι με την συνεργασία του Αλέξη Σολομού, Μίνου Αργυράκη, και Μανόλη Καστρινού. Πρωταγωνιστούσε ο Δημήτρης Χορν. Τα τραγούδια της παράστασης ήταν σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Σολομού και Μάνου Χατζιδάκι. Η “Οδός Ονείρων” ήταν ένα ιδιότυπο μιούζικαλ. Μια σειρά από νούμερα, τραγούδια, χορευτικά δρώμενα που συνοδεύονταν από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και την προβολή ενός μικρού φιλμ (πρωτοφανές για τα θεατρικά δεδομένα της εποχής) με πρωταγωνιστή τον Μάνο Χατζιδάκι, την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Μίνω Αργυράκη.

Όχι μόνο στην σκηνή, αλλά και γύρω στην πλατεία δέσποζαν τα γεμάτα χιούμορ σκηνικά του Αργυράκη. Το κάθε τι που διαδραματιζόταν αφορούσε στους κατοίκους ενός δρόμου, μιας γειτονιάς. Πρωτεύοντα ρόλο σ΄ όλη την παράσταση έπαιζε ο φωτογράφος (Δημήτρης Χορν) που εκπλήρωνε τα όνειρα όλων των ηρώων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης