“Petit” και με έντονη προσωπικότητα

“Petit” και με έντονη προσωπικότητα

O Νίκος Ρουσίδης, εκτροφέας γαλλικών μπουλντόγκ, μας μιλά για τη ράτσα που κερδίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο

“Petit” και με έντονη προσωπικότητα
O Νίκος Ρουσίδης γεννήθηκε το 1982 στον Πειραιά, όπου μεγάλωσε και μένει μόνιμα. Από τότε που θυμάται, στην οικογένειά του υπήρχαν σκύλοι και από μικρός έτρεφε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για αυτούς. Καθώς περνούσαν τα χρόνια και καθώς ο Νίκος μπήκε στην εφηβεία, το κεφαλαίο σκύλος άρχισε να τον απασχολεί ολοένα και περισσότερο, μέχρι που του έγινε πάθος. Έτσι, το 2004 επέλεξε να γίνει εκτροφέας γαλλικών μπουλντόγκ.



«Άρχισα να ψάχνω για περιοδικά ώστε να αποκομίσω ό,τι παραπάνω μπορούσα. Από αυτά βρήκα διάφορους επαγγελματίες εκπαιδευτές και εκτροφείς και άρχιζα να αποκομίζω γνώσεις από τα άρθρα τους», θυμάται ο ίδιος, για να προσθέσει: «Από αυτά ανακάλυψα τις εκθέσεις μορφολογίας και έπειτα από λίγο καιρό επισκέφθηκα και την πρώτη έκθεση σκύλων, ώστε να δω πώς είναι όλα αυτά που διάβαζα μέχρι τότε. Εντυπωσιάστηκα με την όλη διαδικασία και άρχισα να μπαίνω στη διαδικασία σκέψης ότι θα ήθελα πολύ να το κάνω και εγώ όλο αυτό που έβλεπα, να είμαι ο υπεύθυνος για την επιλογή της δημιουργίας των δικών μου σκύλων και να τους καμαρώνω!».

Ο Νίκος απέκτησε τον πρώτο του σκύλο πριν από 17 χρόνια. «Το 1999 αποκτώ τον πρώτο μου σκύλο, ένα dogo canario. Το 2000 ιδρύω το εκτροφείο μου Cape Fear και αρχίζω την εκτροφή αυτής της φυλής. Το 2002 ένας φίλος εκδηλώνει επιθυμία να αποκτήσει ένα γαλλικό μπουλντόγκ και μου ζητά να τον βοηθήσω να βρει το κατάλληλο κουτάβι. Μαζί επισκεπτόμαστε ένα εκτροφείο και εκεί συναντώ την Άντα, ένα γαλλικό μπουλντόγκ τριών μηνών. Ήταν απίστευτο το συναίσθημα, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Από εκεί άρχισε το πάθος με τα γαλλάκια. Άρχισα να παθιάζομαι με τον χαρακτήρα τους και την ιδιαίτερη προσωπικότητά τους!».
Κλείσιμο



Και συνεχίζει ο ίδιος: «Το 2003 κάνω εισαγωγή από εκτροφεία της Ευρώπης άλλα δύο γαλλάκια και από τότε είμαι φανατικός της φυλής! Το 2004 ξεκινώ την εκτροφή των γαλλικών μπουλντόγκ και συνεχίζω ακόμη και σήμερα». Ο Νίκος στη συνέχεια μάς περιγράφει την ιστορία της αγαπημένης του ράτσας, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν από τις υπόλοιπες:  
 
«Η ιστορία του γαλλικού μπουλντόγκ ξεκινάει τον 19ο αιώνα, την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Μετανάστες από τη Βρετανία που έψαχναν για δουλειά ήρθαν στο Καλαί, φέρνοντας μαζί τους το αγγλικό μπουλντόγκ, έναν μικρόσωμο σκύλο, ιδανικό σε νέες συνθήκες διαβίωσης καθώς και εξαιρετικό κυνηγό ποντικιών. Πολλά από τα μικρόσωμα αγγλικά μπουλντόγκ πέρασαν λαθραία στη Γαλλία, ενώ αρκετά πουλήθηκαν προκειμένου να έχουν λεφτά στις τσέπες τους οι μετανάστες. Στη Γαλλία, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε ενώ, αντίθετα, στην Αγγλία σχεδόν εξαφανίστηκαν.


 
»Η μορφή του γαλλικού μπουλντόγκ σήμερα πιθανόν προέρχεται από τη διασταύρωση του αγγλικού μπουλντόγκ με το μπουλ τεριέ, το οποίο έμοιαζε με τεριέ ή μικρό μπουλντόγκ ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως διασταυρώθηκε και με παγκ. Ο νέος σκύλος, ο petite boule, με το μικρό του μέγεθος, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, με τη μοναδική προσωπικότητα και με το επίπεδο πρόσωπο, έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στην αστική τάξη, στις πόρνες και στις “Belles de Nuit” (“Όμορφες της Νύχτας”). Στη συνέχεια, η κατοχή αυτού του σκύλου αποτέλεσε τρόπο επίδειξης και ένδειξης κοινωνικής τόλμης, ενώ, επίσης, αγαπήθηκαν και από τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη. Απόδειξη αποτελούν οι απεικονίσεις των σκυλιών από τους Ντεγκά και Τουλούζ-Λωτρέκ και η εικόνα του “Le Marchand des Marrons” (1897).
 
»Η φήμη του γαλλικού μπουλντόγκ έφτασε και στις βασιλικές οικογένειες, όπως στη ρωσική βασιλική οικογένεια. Χάρη στους ναυτικούς, τα γαλλικά μπουλντόγκ ταξίδεψαν και σε άλλες ηπείρους. Μάλιστα, στις ΗΠΑ η ράτσα άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα. Το γαλλικό μπουλντόγκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το 1896 στο σόου του Κυνολογικού Ομίλου του Westminster στη Νέα Υόρκη. Σύντομα έγινε γνωστό ως “Frenchie”, ένα όνομα που το οφείλει στην πατρίδα του. Τα αυτιά νυχτερίδας υιοθετήθηκαν ως πρότυπο το 1898.



»Το γαλλικό μπουλντόγκ έχει μια ζωηρή έκφραση και μια διάθεση που περιγράφεται από ορισμένους ως ακαταμάχητη και διασκεδαστική. Έχει αναφερθεί ως “κλόουν στον μανδύα του φιλοσόφου”. Όσον αφορά στην εμφάνισή του, το γαλλικό μπουλντόγκ αποτελεί ένα τετράποδο “γκρέμλιν” με στιβαρή όψη, δυνατό κορμό και μύες, λείο τρίχωμα και βλέμμα γεμάτο σκανδαλιά ανά πάσα στιγμή! Αστεία φάτσα, σαν να είναι από σύγκρουση με τον τοίχο, με αυτιά νυχτερίδας (βασικό χαρακτηριστικό της φυλής), αλλά και παραπλανητικό, αγγελικό, βλέμμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!



»Το γαλλικό μπουλντόγκ μπορεί να είναι τιγρέ, ξανθό, λευκό, λευκό ή ξανθό ραβδωτό. Είναι ένα μικρό μολοσσοειδές σκυλί (8-14 κιλά) με έντονη προσωπικότητα και ταπεραμέντο που τραβάει όλα τα βλέμματα, αλλά και με δύναμη παρόλο το μέγεθος του. Το γαλλάκι μονοπωλεί την αγάπη του ιδιοκτήτη του και ξέρει να παίρνει τα χάδια όλων. Λάτρης της βόλτας, του παιχνιδιού με μπαλάκι και της αγκαλιάς. Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι ιδανικό για να ζει μέσα στο σπίτι, όπου θα το βρεις να βρίσκεται στον καναπέ ή στο κρεβάτι, αλλά θέλει προσοχή στον κήπο, γιατί είναι και λάτρης των λασπόλουτρων.

»Χρειάζεται αυστηρή πειθαρχία και να μην το κακομαθαίνεις, πράγμα δύσκολο αφού πάντα σε κάνει να νιώθεις τύψεις άμα το τιμωρήσεις για τις σκανταλιές του. Η εκτόνωσή του είναι απλή: 2-3 περίπατοι των 10-15 λεπτών και λίγο παιχνίδι με μπαλάκι. Έκπληξη σε όλους προκαλεί η μεγάλη δύναμή του σε σχέση με το μέγεθός του. Σχεδόν σε… πηγαίνει βόλτα με το λουρί! Ακόμη, απαραίτητη είναι η εκπαίδευσή του από μικρή ηλικία, με σύντομα μαθηματάκια και όχι βαρετά, διότι οι μικροί αυτοί τύραννοι πλήττουν εύκολα.



»Η περιποίησή του είναι εύκολη. Μπάνια ανά διαστήματα και βούρτσισμα εβδομαδιαίο. Καθαρισμός των αυτιών και καλή σταθερή διατροφή. Σημαντικό είναι να μην εκτίθεται σε πολύ κρύο τον χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι, διότι είναι επιρρεπές στη θερμοπληξία. Αν επιθυμούμε να μας συνοδεύσει στην παραλία το καλοκαίρι, θα πρέπει να γίνει με τους δικούς του όρους, συνήθως νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.
 
»Τέλος, το μέσο προσδόκιμο ζωής του γαλλικού μπουλντόγκ είναι μεταξύ 10 και 12 ετών. Μερικά από τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η φυλή είναι: αλλεργίες, βραχυκεφαλικό σύνδρομο, καταρράκτης, όγκους του εγκεφάλου, υποθυρεοειδισμό, νόσο von Willebrand και στένωση ρουθουνιών κά.».
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης