Πείτε με το χέρι στην καρδιά ποια θα ήταν η πρώτη σας αντίδραση αν κάποιος σας πρότεινε μια επίσκεψη στο Δρομακαΐτειο; Την απάντηση-αντίδραση προσπάθησα να τη φέρω στα μέτρα μου όταν η καλή φίλη, η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη, με ενημέρωσε ότι η ομάδα Hιστορισταί, στην οποία συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος, έκανε την επιλογή ενός «μικρού ταξιδιού» στον κόσμο του παλαιότερου δημόσιου ψυχιατρείου της Αθήνας. Ως γνωστόν, η ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δρομοκαΐτειο, ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου 1887 όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του με την ονομασία «ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΝ ΖΩΡΖΗ ΚΑΙ ΤΑΡΣΗΣ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΟΥ» και δύναμη 110 κλίνες.
Από τους διοργανωτές ζητήσαμε και εκείνοι με πολύ προθυμία έστειλαν ένα ενημερωτικό σημείωμα για την επιλογή τους: «Σκεφτήκαμε να οργανώσουμε έναν κύκλο δράσεων υπό τον τίτλο: Weird History Days. Πρόκειται για μικρές συναντήσεις-γνωριμίες με χώρους και ανθρώπους που έχουν να αφηγηθούν κάτι διαφορετικό, ανατρεπτικό ή παράξενο για το παρελθόν. Αν δεχθούμε ότι ο σύγχρονος συλλογικός μας εαυτός είναι κομμάτι ή εν μέρει προϊόν μιας κυκλικής και ταυτόχρονα εξελικτικής κίνησης της Ιστορίας, τότε –πιστεύουμε- θα άξιζε να τον εξερευνήσουμε μέσα από λιγότερο γνωστές πτυχές της. Αφήνουμε, δηλαδή, κατά μέρος την πιο politically correct ή «αγιοποιημένη» προσέγγιση της παλαιότερης ανθρώπινης δραστηριότητας και ψάχνουμε σε κάπως πιο αχαρτογράφητα νερά.
»Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από το Μουσείο του Δρομοκαϊτείου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, στις 7μμ, θα πραγματοποιήσουμε μία περιήγηση στις αίθουσές του και θα επιχειρήσουμε να μιλήσουμε για την ιστορία της πρώτης ψυχιατρικής κλινικής στην Ελλάδα, για τον τρόπο λειτουργίας της και τη ζωή των ασθενών. Όλα αυτά ιδωμένα υπό το πρίσμα των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 19ου αιώνα (οπότε και δημιουργήθηκε το Δρομοκαΐτειο). Μαζί μας θα έχουμε έναν από τους ανθρώπους που έστησαν αυτό το μουσείο, τον υπεύθυνο του, κ. Κωστή Παντελάκη, ο οποίος και θα απαντήσει στα ερωτήματα μας».
Όπως διαβάζουμε στο site
www.dromokaiteio.gr, το Μουσείο Νοσοκομειακών Αντικειμένων «είναι το πρώτο νοσοκομειακό μουσείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα την 1η Νοεμβρίου 1995, μετά από 108 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου, πάνω σε μια ιδέα του τότε προέδρου Δ.Σ. Νικολάου Τσική, με υπεύθυνους για τη διευθέτηση και συντήρηση τους Παναγιώτη Πικιό και Κωνσταντίνο Παντελάκη.
»Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται ιατρικό υλικό, φαρμακευτικό υλικό, εγκαταλείμματα αποβιωσάντων ασθενών, καθώς και φωτογραφικό υλικό στα οποία καταγράφεται η δραστηριότητα του θεραπευτηρίου. Συγγράμματα γνωστών λογοτεχνών όπως του Γεώργιου Βιζυηνού, του Μιχαήλ Μητσάκη, του Ρώμου Φιλύρα, ανέκδοτα ποιήματα του Κωστή Παλαμά και επιστολές του Δημητρίου Βικέλα. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα νοσηλευθέντων ζωγράφων Ανδρέα Κρυστάλλη, Βαλεντίνου Ίλβες, Μόσχου, Aριστείδη Λάμδα, Νικόλαο Τράγκα και Καραμάνου».