Μια Βραζιλιάνα στο Μεταξουργείο

Μια Βραζιλιάνα στο Μεταξουργείο

Η Κατερίνα Πολέμη θα εμφανιστεί απόψε στον Ακροβάτη σε μια βραδιά αφιερωμένη στη βραζιλιάνικη μουσική του '60 και του '70. 

Μια Βραζιλιάνα στο Μεταξουργείο
Η Κατερίνα Πολέμη θα κάνει απόψε ένα παραδοσιακό καφενείο στο Μεταξουργείο να θυμίζει καφενεδάκι στην Κούβα τη δεκαετία του '60. Η νεαρή τραγουδοποιός που αγαπήσαμε μέσα από τη μουσική για την ταινία «Μικρά Αγγλία» θα πραγματοποιήσει σήμερα για πρώτη φορά μια καθαρά βραζιλιάνικη συναυλία στην Αθήνα. Η ίδια δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενη επειδή της δόθηκε η ευκαιρία να καταπιαστεί με ένα είδος μουσικής που αγαπά πολύ και καλεί κυρίως τους Έλληνες να βρεθούν στο σημερινό της live στον Ακροβάτη. «Οι Βραζιλιάνοι τα ξέρουν αυτά», λέει γελώντας η Κατερίνα.

Η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» -στο οποίο εντάσσεται η συναυλία- έγινε μετά από γνωριμία της με τον συνθέτη Μάριο Στρόφαλη. «Γνώρισα τον Μάριο τυχαία μια βραδιά και βρεθήκαμε να παίζουμε μουσική όταν όλοι είχαν φύγει από το μαγαζί. Εκεί του γεννήθηκε η ιδέα να κάνω κάτι διαφορετικό και μετά από συζητήσεις καταλήξαμε σε αυτό το concept», θυμάται η Κατερίνα και συνεχίζει: «Όταν γνώρισα όλη την ομάδα του εντυπωσιάστηκα, γιατί όλοι νοιάζονται πραγματικά για αυτό και συγχρόνως είναι επαγγελματίες. Είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ που όμως καταφέρνει και φέρνει κοντά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και η ατμόσφαιρα είναι πολύ όμορφη».

Κλείσιμο


Πριν από λίγες μέρες οι μουσικοί του φεστιβάλ βρέθηκαν σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας, έπαιξαν μουσική και μοίρασαν φυλλάδια για να διαφημίσουν το Μικρό Παρίσι. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ποικίλες όπως μας λέει η Κατερίνα. «Υπήρχε πολύς θυμός και αγένεια στον δρόμο, αλλά και συγκίνηση. Υπήρχαν άνθρωποι που έγιναν έξαλλοι και άλλοι που μέσα στο τρέξιμο της ημέρας βρήκαν λίγο χρόνο και τραγούδησαν μαζί μας συγκινημένοι. Και αυτό είναι σπουδαίο».

Εκτός από το κουαρτέτο της, η τραγουδοποιός σήμερα επιφυλάσει μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη στο κοινό της. Μαζί της στη σκηνή θα ανέβουν οι Batala, ένα βραζιλιάνικο σύνολο κρουστών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, λοιπόν, εκτός από μπόσα νόβα και ήσυχες μελωδίες, τραγούδια καρναβαλιού που αποτελούν τη λαϊκή μουσική της Βραζιλίας, αλλά δεν την ακούς συχνά σε μια συναυλία στην Αθήνα. Παίρνω αφορμή από το πρόγραμμα και τη ρωτάω αν της λείπει η μουσική της Βραζιλίας - της μιας από τις δύο πατρίδες της. «Πολύ», απαντάει η ίδια, αλλά μέσα από τέτοιες δουλειές της δίνεται η ευκαιρία να αμβλυνθεί αυτή η επιθυμία και η νοσταλγία που νιώθει. Αλλωστε σε λίγο καιρό θα βρίσκεται εκεί για να κάνει μέσα στον Νοέμβριο τις πρώτες της συναυλίες στη χώρα «ως ενήλικας», όπως μου λέει.



Και από τη Βραζιλία μεταφερόμαστε νοητά στη Σύρο και την παράσταση «Μεγάλη Χίμαιρα», η οποία συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και φέτος και για την οποία η Κατερίνα έχει γράψει μουσική. «Έχει αλλάξει όλο το καστ εκτός από την Αλεξάνδρα Αϊδίνη και όλη η παράσταση είναι διαφορετική», με πληροφορεί η ίδια με μεγάλο ενθουσιασμό. Όταν τη ρωτάω για τους λόγους που έκαναν αυτή τη δουλειά τόσο αγαπητή στον κόσμο, η Κατερίνα αναφέρεται στις συνεργασίες. Για εκείνη, αν βρεις σωστούς συνεργάτες που εκτός από ταλέντο έχουν και ηθική πάνω στη δουλειά και προσπαθούν συνεχώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπερβαίνοντας ακόμα και τον εαυτό τους, τότε βγαίνει κάτι ουσιώδες και όμορφο. «Νομίζω αυτό είναι πάντα το μυστικό της επιτυχίας».

Η Κατερίνα δεν πιστεύει στην τύχη. Υποστηρίζει ότι «τη μοίρα μας τη φτιάχνουμε εμείς όχι μόνο με τις πράξεις μας αλλά και με τον τρόπο ζωής μας. Με τις σκέψεις μας, με τις προθέσεις μας. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθώ να εξελίσσομαι και να ζω τη ζωή μου με ειλικρίνεια. Προσπαθώ να γίνω ο άνθρωπος που θέλω να είμαι». Και το ταλέντο; Τι ρόλο παίζει στην επιτυχία; «Η Λάιζα Μινέλι έλεγε ότι το 1% οφείλεται στο ταλέντο. Το υπόλοιπο είναι δουλειά. Αυτό πιστεύω και εγώ. Όλοι έχουν τουλάχιστον ένα ταλέντο, αλλά χρειάζεται προσπάθεια για να το εξελίξεις. Με αυτό γεννιέσαι, αλλά πρέπει να βρεις τρόπο να το επιστρέψει και εσύ. Έτσι μόνο ολοκληρώνεται. Να δουλέψεις για να το δώσεις στην κοινωνία και στον τόπο που ζεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης