Noodio, μια startup - μουσική κοινότητα

Noodio, μια startup - μουσική κοινότητα

Τέσσερις startuppers -ο ένας… κατά συρροή- φιλοδοξούν να συνδέσουν τους καλλιτέχνες με τους fans τους σε κάθε πόλη της Ελλάδας, ώστε να γνωρίζουν πού είναι πιο δημοφιλείς και να οργανώσουν καταλλήλως τις επόμενες ζωντανές εμφανίσεις τους

Noodio, μια startup - μουσική κοινότητα
Τον Νικόλαο Νανά
τον γνωρίσαμε μέσα από το Noowit - τη διαδικτυακή πλατφόρμα που σου επιτρέπει να διαβάσεις ένα περιοδικό που προσαρμόζεται συνεχώς στα ενδιαφέροντα σου. Υπο την επίβλεψή του, τρεις φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Χριστόφορος Βαρακλιώτης,
Χριστόφορος Δημητριάδης και Αργύρης Στεργίου, δούλεψαν τη διπλωματική τους εργασία και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας ακόμα ελπιδοφόρας startup: της
Κλείσιμο
Noodio.

Στόχος των τεσσάρων συνεργατών, πλέον, είναι να δημιουργήσουν μία πλατφόρμας προώθησης των πιο ταλαντούχων νέων μουσικών στο κοινό που πραγματικά τους ενδιαφέρει. «Το Νoodio», υποστηρίζει ο Αργύρης Στεργίου, «ξεκίνησε ως διπλωματική εργασία το 2010, και βασίστηκε σε πολύ καλή γνώση του παγκόσμιου ιστού, του αντίκτυπου που αυτός είχε στη μουσική βιομηχανία, αλλά και των αλγορίθμων ψηφοφοριών και πληροφοριακών συστάσεων που χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν και να προβάλουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες στα πλαίσια μίας κοινότητας χρηστών. Χρειάστηκαν ωστόσο τρία χρόνια για να ωριμάσει η ιδέα, ο σχεδιασμός και οι τεχνολογίες που συνθέτουν το Noodio.fm».



Οπως εξηγούν οι δημιουργοί της πλατφόρμας, τα έσοδα των μουσικών συγκροτημάτων προέρχονται ως επί το πλείστον από τις συναυλίες - και εάν δεν ανήκεις σε μία από τις λίγες εκείνες μπάντες με απήχηση στο εξωτερικό, οι συναυλίες σου γίνονται στη χώρα σου. Γι αυτό το σκοπό, το Noodio θέλει να συνδέσει τις μπάντες της χώρας με το εγχώριο κοινό. «Βασίζεται επίσης στην πεποίθηση ότι υπάρχουν πραγματικά καταπληκτικοί μουσικοί και συγκροτήματα στην Ελλάδα. Και όπως και να το κάνουμε, σε αγγίζει διαφορετικά όταν ανακαλύπτεις ότι μία πραγματικά εξαιρετική μπάντα ζει... δίπλα σου», αναφέρει ο Αργύρης.

Οι ακροατές του Noodio.fm έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν δωρεάν μουσική, είτε ανεξαρτήτως είδους είτε με βάση το μουσικό είδος της επιλογής τους. Στο επάνω μέρος της εφαρμογής υπάρχει ο player, από όπου ο ακροατής μπορεί να επιλέξει σταθμό (μουσικό είδος), να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη ή την μπάντα που ακούει και φυσικά να ψηφίσει εάν του αρέσει ένα μουσικό κομμάτι. Ακολουθούν οι καλλιτέχνες της κατηγορίας ιεραρχημένοι με βάση τη δημοτικότητας τους, όπως αυτή προκύπτει από το σύστημα ψηφοφορίας του Νoodio. Κάνοντας κλικ πάνω σε μία μπάντα, ο ακροατής οδηγείται στην προσωπική της σελίδα, όπου μπορεί να δει συγκεντρωτικά τις πρόσφατες ενημερώσεις της στα social media (ειδήσεις, φωτογραφίες, video) και φυσικά να ακούσει τη μουσική της.



Οι μπάντες από την πλευρά τους μπορούν να εγγραφούν δωρεάν και εύκολα μέσω των σελίδων τους στο Facebook, με ένα μόνο κλικ. Το Νoodio δημιουργεί αυτόματα την προσωπική σελίδα (προφίλ) της μπάντας και την επικαιροποιεί με ειδήσεις, φωτογραφίες και video που συλλέγει αυτόματα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η μπάντα από την μεριά της είναι να ανεβάσει τα καλύτερα κομμάτια της, για να συμπεριληφθούν στα playlists του Νoodio. «Στον πυρήνα του Νoodio», συνεχίζει ο Αργύρης, «κρύβεται ένας αλγόριθμος ψηφοφορίας δικής μας έμπνευσης και υλοποίησης που κατανέμει τις ψήφους των ακροατών στα μουσικά κομμάτια υπό τη μορφή credit για τους καλλιτέχνες. Με βάση το credit των κομματιών, και κατ’ επέκταση των καλλιτεχνών, καθορίζεται η σύνθεση των playlists του Νoodio και αναδεικνύονται οι καλύτερες μπάντες ανά μουσικό είδος, τόσο γενικά, όσο και περιοδικά (band of the week/month)».



Από πού προέρχεται το όνομα “Noodio";
Είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των λέξεων «Νους» και “Radio”. Το Noodio «μαθαίνει» τις συλλογικές προτιμήσεις των ακροατών του και προσαρμόζει αναλόγως και συνεχώς τόσο το τι ακούν όσο και το τι βλέπουν οι επισκέπτες του.

Πώς διαφέρει από άλλα μουσικά sites και υπηρεσίες music streaming όπως το Spotify;
Το Νoodio δεν είναι παγκοσμιοποιημένο αλλά τοπικό εσκεμμένα και αυτό το διαφοροποιεί σημαντικά σε σχέση με τα περισσότερα μουσικά sites και υπηρεσίες. Μπορεί μέσω του Noodio οι καλλιτέχνες να μην εκτίθενται (ακόμη) στο παγκόσμιο κοινό, αλλά δεν συναγωνίζονται και με τις αναρίθμητες μπάντες σε όλο τον κόσμο και τα μεγάλα ονόματα που προσελκύουν την πληθώρα των ακροατών και των εσόδων. Χρησιμοποιεί εσκεμμένα έναν αλγόριθμό ψηφοφορίας και όχι εξατομικευμένων συστάσεων για να συνδέσει τους μουσικούς με το εγχώριο κοινό με τρόπο δημοκρατικό και αξιοκρατικό. Στόχος του είναι να βοηθήσει τελικά την συνεύρεση των συγκροτημάτων και των fans τους στα πλαίσια μίας συναυλίας.

Τί προσφέρει το Noodio.fm στους ακροατές και τους καλλιτέχνες;
Το Noodio δίνει την δυνατότητα στους ακροατές του να ακούσουν καλή μουσική, που οι ίδιοι αναδεικνύουν. Τους δίνει επίσης την δυνατότητα να πλοηγηθούν στην ελληνική μουσική σκηνή, να ανακαλύψουν και να μάθουν για συγκροτήματα της διπλανής πόρτας που πραγματικά το αξίζουν. Στους καλλιτέχνες το Noodio προσφέρει ένα νέο κανάλι μέσα από το οποίο μπορούν να ακουστούν, αλλά και να αξιολογηθούν αξιοκρατικά. Τους προσφέρει επίσης μία πλατφόρμα για να εντοπίσουν το κοινό τους και να το προσεγγίσουν παίζοντας ζωντανά και όχι μόνο.



Το προφίλ των συνιδρυτών

Χριστόφορος Βαρακλιώτης the UX guy. Τον συναντούμε σε δροσερά και σκιερά περιβάλλοντα να γράφει javascript ακούγοντας σουηδικό death. Τον πλησιάζουμε ήρεμα προσφέροντας του sugar treats. Είδος υπό εξαφάνιση.

Χριστόφορος Δημητριάδης ο “Javas”. Ακούει Progressive Metal ως αυθεντικός science geek και έχει το ρόλο του Back-end Architecture & System Administrator στο Noodio, όταν δεν πίνει μπύρες.

Αργύρης Στεργίου επί παντός επιστητού. Ρωτήστε τον για τη μουσική βιομηχανία στο διαδίκτυο, ή γνωρίστε τον από κοντά ως συνδιοργανωτή των “Music Art Talks” σε κάποιο Αθηναϊκό καφέ. Όταν δεν τρέχει για να δικτυωθεί και να προωθήσει το Νoodio, συνεισφέρει στο υπολογιστικό του υπόβαθρο και όχι μόνο.

Νικόλαος Νανάς ο “μέντορας”. Υπήρξε σίγουρα ακαδημαϊκός στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Διαδικτύου. Στις μέρες μας προσπαθεί να μεταλλαχθεί σε Web Entrepreneur. Είναι συνιδρυτής στο noowit.com και συνεισφέρει στο Noodio μέσω σφοδρότατου brain storming.

Οι 100 πρώτοι αναγνώστες του άρθρου που θα κάνουν κλίκ εδώ θα είναι από τους λίγους εκλεκτούς ακροατές που έχουν πρόσβαση στη δοκιμαστική έκδοση του Noodio.fm.

* Φωτογραφία: Πάνος Καραχάλιος, Χώρος: Warcry Studio

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης