
Το εμπόριο μέσω ψηφιακών βοηθών υπόσχεται να μεταμορφώσει τις διαδικτυακές μας αγορές
Όπως μάθαμε τελευταία, η Hyundai Motor Group εξετάζει την επιστροφή της στη ρωσική αγορά, μια κίνηση που προκαλεί έκπληξη. Η εταιρεία αποχώρησε επισήμως από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2023, πουλώντας το εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη έναντι μόλις 140.000 γουόν (περίπου 100 δολάρια).
Η συμφωνία περιλάμβανε μια σημαντική πρόβλεψη: Την ρήτρα επαναγοράς εντός διετίας, δίνοντας έτσι στην Hyundai τη δυνατότητα να ανακτήσει τις υποδομές της εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Η Hyundai και η Kia έχουν κατοχυρώσει περισσότερα από 20 εμπορικά σήματα στη Ρωσία για οχήματα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ – όλα εγκεκριμένα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας της χώρας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες δασμολογικές επιβαρύνσεις που επέβαλε η Μόσχα στις εισαγωγές οχημάτων από τον Οκτώβριο του 2024, υποδεικνύει ότι το έδαφος ενδέχεται να γίνεται πιο ευνοϊκό για μια επανεγκατάσταση.
Η Ρωσία επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα οχήματα, κυρίως από την Κίνα, η οποία κάλυψε πάνω από το 80% των εισαγωγών αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2024, ποσοστό που μειώθηκε κατά το ήμισυ στις αρχές του 2025. Παρά τις προσδοκίες του Κρεμλίνου, οι κινεζικές εταιρείες δεν δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν σε τοπική παραγωγή, αφήνοντας δυνητικά χώρο για την επαναδραστηριοποίηση της Hyundai.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Kim Pil-su από το Πανεπιστήμιο Daelim στη Νότια Κορέα, «με τις αβεβαιότητες γύρω από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ λόγω Τραμπ, η Hyundai αναζητά τρόπους διαφοροποίησης. Διαθέτει ήδη εμπειρία και υποδομές στη ρωσική αγορά, ενώ οι Ρώσοι καταναλωτές δείχνουν προτίμηση στα κορεατικά μοντέλα».
Με μερίδιο αγοράς που άγγιζε το 23,3% το 2021, η παρουσία των Hyundai και Kia ήταν από τις πιο ισχυρές στην Ρωσία. Αν η εταιρεία ενεργοποιήσει τη ρήτρα επαναγοράς, θα μπορούσε να βρεθεί ξανά σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου η εγχώρια παραγωγή θεωρείται προτεραιότητα.