Μελιτζάνα: Πώς να τη διαχειριστείτε για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα
Η μελιτζάνα, με πρωταγωνιστική παρουσία σε πολλά πιάτα, σαρκώδης και πληθωρική, γλυκόπικρη, μεστή και εξόχως καλοκαιρινή, είναι απ’ τα πιο εμβληματικά υλικά της μεσογειακής κουζίνας
Η μελιτζάνα, μαγειρεμένη ποικιλοτρόπως, είναι απ’ τα πιο εμβληματικά υλικά της μεσογειακής κουζίνας. Με πρωταγωνιστική παρουσία σε πολλά διαφορετικά πιάτα, όμως πάντα σαρκώδης και πληθωρική, γλυκόπικρη, μεστή και εξόχως καλοκαιρινή. Το ενδιαφέρον είναι ότι η μελιτζάνα ενώ είναι ιδιαίτερη στο μαγειρικό χειρισμό της παράλληλα είναι προσαρμοστική στα ταιριάσματά της σε ποικιλία πιάτων και υλικών.
Τεχνικά, ίσως η πλέον χαρακτηριστική ιδιότητα της μελιτζάνας είναι η παροιμιώδης ελαιοδιψία της, που προέρχεται από την σπογγώδη φύση της σάρκας της. Και δεδομένου ότι στη σύγχρονη διατροφική και γευστική κουλτούρα, προσπαθούμε να μετριάζουμε τη ποσότητα του μαγειρεμένου ελαιόλαδου που καταναλώνουμε, η μελιτζάνα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μαγειρική πρόκληση, που περιέργως δεν αντιμετωπίζεται με ένα και μόνο τρόπο.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι μάγειρες για να μειώσουν τη ποσότητα ελαιόλαδου που ρουφάει η μελιτζάνα κατά το μαγείρεμά τους, έχουν υποκαταστήσει το παραδοσιακό τηγάνισμά της σε πληθώρα συνταγών, με ψήσιμο στον φούρνο, με ένα μικρό πέρασμα από ελαιόλαδο με πινέλο σε κάθε κομμάτι. Και θα εφαρμόσουν αυτή τη τεχνική στις μελιτζάνες του μουσακά, στις λαδερές μελιτζάνες φούρνου, ή και στις μελιτζάνες που θα συνοδεύσουν κοκκινιστό κρέας.
Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr