LIVE

Κορωνοϊός

Χάρης Θεοχάρης

Nα ξαναχτίσουμε τη χώρα από την αρχή

Χάρης Θεοχάρης

Η κυβερνητική απάντηση στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε- όπως ανέμενε άλλωστε κάθε καλόπιστος πολίτης- αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, είναι από πολλές απόψεις χειρότερη από την αρχική της προσπάθεια να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ.

Μια καλoπροαίρετηκυβέρνηση θα ακολουθούσε διαφορετικό δρόμο. Θα περίμενε να διαβάσει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.Θα έφερνε νόμο που θα διόρθωνε τις ατέλειες και κυρίως θα επέστρεφε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.Τέλος, θα έκανε μια συναινετική πρόταση για το ΔΣ του ΕΣΡ ώστε εκείνο με τη σειρά του να αναλάβει άμεσα ρόλο και να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αντί για αυτό, ακολούθησε μια  συνταγή γνωστή και χιλιοπαιγμένη.

- Ανυπόστατες καταγγελίεςγια τη διαπλοκή που την πολεμάει, καταγγελίες που κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της – από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 και μετά –προβάλλει για να δικαιολογήσει την δημοσκοπική της πτώση.
-
Πανικός και σπασμωδικές κινήσεις με αναγγελίες προθέσεων που αλλάζουν ανά ώρα. Τη μία στιγμή ο νόμος θα προηγηθεί της διάσκεψης, την επόμενη ισχύει το αντίθετο.Τη μία ο νόμος θα βάλει ενοίκιο στα ΜΜΕ, την επόμενη θα μεταφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.
- Συμμαχία με τη λαϊκή δεξιά σε επίπεδο προσώπων και κυρίως λογικής. Η επιλογή Πολύδωρα αυτό το στόχο εξυπηρετεί, όπως και τόσες επιλογές σε επίπεδο Υπουργών, στελεχών οργανισμών αλλά και κυρίως στο πρόσωπο του ΠτΔ. Εξάλλου, η αρμονική συνύπαρξη με τους ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστική της ιδεολογικής ώσμωσης των δύο χώρων.
- Συνέχιση του αφηγήματος που λέει  πως  «κάποιοι κακοί» δεν την αφήνουν να κυβερνήσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δικαστές είναι οι βολικοί αντίπαλοι.

Λιγότερο γνωστό ίσως  είναι πως το σχέδιο «άλωσης» της δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερουφαινομένουπου παρατηρείται σε χώρες με αδύναμους θεσμούς. Λαϊκιστές εκμεταλλεύονται την δυσαρέσκεια του κόσμου για να αλώσουν την εξουσία.  Ο Φίτσο στη Σλοβακία, ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, ο Καζίνσκι στην Πολωνία έχουν την ίδια λογική με τον Τσίπρα: κατάκτηση της εξουσίας και εγκαθίδρυση καθεστώτος στηριζόμενου στον λαϊκισμό και την ανάγκη σύγκρουσης με αόρατους, φανταστικούς εχθρούς. Ο βηματισμός κοινός σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλαγή συντάγματος και έλεγχος της δικαιοσύνης, μείωση του αριθμού και χειραγώγηση των ΜΜΕ, αλλαγή εκλογικού νόμου.

Η Δημοκρατία μας πρέπει να αντιδράσει. 

Η απόφαση του ΣτΕ αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα.

Οφείλουμε να αποδομήσουμε το μύθο που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι η διαπλοκή την εμποδίζει να προχωρήσει στο έργο της.  Στην πραγματικότητα κάθε επιχείρηση και κάθε εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του έχει νόμιμο δικαίωμα αλλά και καθήκον απέναντι στην οικογένειά του  να παλέψουν με κάθε μέσο για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις στη ζωή.

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πως υπάρχουνκάποιοι που δε τους αφήνουν να κυβερνήσουν, έχει πια ξεθωριάσει. Στα οικονομικά, δεν τους άφησε η τρόικα. Στα ΜΜΕ, δεν τους αφήνουν οι δικαστές. Στο χρέος, δεν τους αφήνει ο Σόιμπλε. Τελικά αναρωτιόμαστε τι κατάφερε αυτή η κυβέρνηση εκτός από το να ανοίξει την ΕΡΤ και να επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών; Ας αναρωτηθούμε αν άξιζε για αυτούς τους δύο στόχους η οικονομική καταστροφή που οι πολίτες βιώνουν.

Συνάμα όμως οφείλουμε να κατακρίνουμε το προηγούμενο καθεστώς και τις πρακτικές του παρελθόντος. Αν σε άλλες περιπτώσεις χρειάστηκαν συνταγματικές αλλαγές για να ποδηγετήσουν τη δικαιοσύνη, εδώ δε χρειάστηκε καν αυτό. Είχαν δικαίωμα να ορίσουν στις 3 τα ξημερώματα τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, είχαν δικαίωμα να αφήσουν τις θέσεις των άλλων δύο Προέδρων κενές, είχαν δικαίωμα να «βουτήξουν» στην επετηρίδα και να διώξουν 17 ανώτατους δικαστές όταν έκαναν τις προαγωγές. 

Το Σύνταγμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους επιτρέπει να τα κάνουν όλα αυτά. 

Η αναρχία του τηλεοπτικού τοπίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους επέτρεψε να επιχειρήσουν να το αλώσουν τόσο απροκάλυπτα.

Η γενικευμένη αίσθηση για διαφθορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ  να καταστρέφει.

Η χώρα χρειάζεται κάτι διαφορετικό από την ισοπέδωση του ΣΥΡΙΖΑ και την απλή επιστροφή στις πρακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν στην πτώχευση.

Η χώρα χρειάζεται νέα θεσμική αρχιτεκτονική καθώςη έλλειψη διάκρισης εξουσιών δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η χώρα χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική στο δημόσιο, καθώς η μικροδιαχείρισηαπό τις κομματικές διοικήσεις δεν επιτρέπει τη στροφή στην αποτελεσματικότητα.

Η χώρα χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική στην οικονομία της, καθώς η γραφειοκρατία και οι παντός είδους απαγορεύσεις πνίγουν κάθε προσπάθεια καινοτομίας και προόδου, πλήττοντας κυρίως τους μικρομεσαίους.

Η χώρα χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική στο κοινωνικό κράτος, καθώς οι αποσπασματικές ρυθμίσεις οδηγούν σε αδικίες και αδυναμία στήριξης είτε των φτωχών είτε της μεσαίας τάξης, σε μια εποχή που τη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Η χώρα χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

www

αυτο γινοταν το 2009, εστω και αργα.........τωρα το βαζο ειναι σε ελευθερη πτωση απο τον εκτο οροφο και αναμενεται η προσκρουση στο πεζοδρομιο!!!!!!!!!!!!!!

@

"Η χώρα χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή." Με τί υλικά; Ποιά τα μαστόρια; Ανακυκλώνοντας τους παλιούς; Οι νέοι και ικανοί φεύγουν εκτός Ελλάδος. Όχι θα κάτσουν εδώ να τρώνε μαθητευόμενους μάγους στη μάπα, που πέρα από ιδεολογία και φανφάρες δεν έχουν τίποτα άλλο να παρουσιάσουν. 7 χρόνια κρίση και οι νοοτροπίες δεν έχουν αλλάξει. Οι ημέτεροι και οι υμέτεροι, και όποιος επιβιώσει.

φυγας

καλα. ξεκινειστε εσεις και αν παει καλα ερχομαστε κι εμεις

γδ

Ξεκινώντας από έναν κακό χειρισμό μιά ς κυβέρνησης που δεν κατηγορήθηκε ποτέ για ικανότητα, γενικεύετε σαν ο χειρότερος λαικιστής "αντε να διωξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι το μονο κακό της χώρας" Δηλαδη δεν υπάρχει διαπλοκή η διαφθορά; Είναι εντελώς αθώο να κρίνει ο εισαγγελέας π.χ. ότι συλληφθείς φυγόδικος δεν είναι ύποπτος φυγής με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται την επόμενη μέρα; Είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν οι δικαστές καταδικάζουν τους καταγγέλοντες και βγάζουν λάδι τα λαμόγια; Είναι φυσιολογικό το ΣΤΕ να βγάζει αποφάσεις -αντίθετες με προηγούμενες δικές του -που αγνοούν την αρχή της χρηστής διοίκησης και λένε ότι αν δεν καταθέσεις κάτι που κανείς -ούτε ο νόμος- δεν ζητάει χάνεις το έννομο συμφέρον; Πόσες φορές έχει καταδικαστεί η χώρα στα ευρωπαικά δικαστηρια για υπερβολική τυπολατρία; Τα λεφτά τα πληρώνει η χώρα η οι δικαστές που έβγαλαν την απόφαση; Εννοείται συνεπώς ότι η κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ να παρεμβαίνει όταν αυτή πληρώνει τις συνέπειες η όταν υπάρχουν παραδικαστικά και η δικαιοσύνη δεν τα καθαρίζει μόνη της. Οσον αφορά την απόφαση του ΣΤΕ, εγινε ένα τεράστιο θέμα για ένα εντελώς τυπικό ζήτημα. Το ουσιαστικό θέμα είναι αν η χώρα έχει δικαίωμα να δίνει άδειες επί πληρωμή και να περιορίζει τον αριθμό τους (πολύ περισσότερο όταν η εμπειρία έδειξε ότι κινδυνεύουν οι δικές μας καταθέσεις από τα κόκκινα δάνεια κάποιων καναλιών) και η απάντηση είναι ναι, γιατι τα φάσματα είναι εθνικός πόρος. Το τυπικό θέμα είναι αν θα τα δώσει η κυβέρνηση η το ΕΣΡ. Αν αύριο συσταθεί το ΕΣΡ (που δεν συστάθηκε με ευθύνη της αντιπολίτευσης) και κάνει ακριβώς τα ίδια, το ΣΤΕ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Δηλαδή τόνοι μελανιού για έναν ΤΥΠΟ. Ε, δεν πάνε μπροστα οι χώρες ούτε κανείς χάνοντας άπειρο χρόνο τριχοτομώντας την τρίχα. Ούτε εσείς, ούτε η αντιπολίτευση ούτε και η κυβέρνηση φυσικά ασχολείστε με την ΟΥΣΙΑ που είναι αυτά που αναφέρω, αλλά με ΤΡΙΧΕΣ. Φυσικά γι ατους εργαζόμενους στα κανάλια ευτυχώς που βρέθηκε και αυτή η τρίχα ν απιαστουν και να έχουν δουλειές, αλλά δεν θυμάμαι τέτοιες ευαισθησίες από το πολιτικό σύστημα που κάνει σημαία τώρα την απόφαση του ΣΤΕ. Και μιλάτε πάλι γενικά κι αόριστα γιά νέα αρχή, χωρίς να εξειδικεύετε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τίποτε. Ολοι θέλουν νέα αρχή, ακόμα και οι δανειστές. Απλά εννοούν τελείως διαφορετικά πράγματα

Χαρα

Δηλαδη εαν καταλαβα καλα λες οτι για ολα φταιει το δικαστικο συστημα και οχι οι πολιτικοι που μας κυβερνουν; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει ευθυνες για την σημερινη κατασταση που εταξε λαγους με πετραχειλια για να γινει εξουσια και να μοιραζει κομματικες θεσεις σε ολο το δημοσιο? Ποιοι αραγε τα πληρωνουν ολα αυτα; μηπως παλι ολοι εμεις; Ή μηπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επεμβαινει στις τραπεζες για δανεια "γνωστων και φιλων"; Η τοποθετηση του κ.Θεοχαρη ειναι στην σωστη κατευθυνση δηλ. Οντως η χωρα χρειαζεται χτισιμο απο την αρχη!!Ουτως ή αλλως εχει ηδη γκρεμιστει, επομενως εαν σκυψουμε ολοι μαζι με ειλικρινεια μεταξυ μας για το " τι και ποιος φταιει" μπορει και να προλαβιυμε να περισωσουμε κατι

θειτσα

Αν δε κάνω λάθος το Στε έχει κρίνει αντισυνταγματικά και άλλα πραγματα.. Οταν γράφετε ότι ή χώρα θέλει χτίσιμο από την αρχή εννοείται από τους ίδιους"αρχιτέκτονες" ,και με τα ίδια "οικοδομικά υλικά";;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία