Γενναία μέτρα για το δημογραφικό
savvas-anastasiadis

Σάββας Αναστασιάδης

Γενναία μέτρα για το δημογραφικό

Κατά σχεδόν 1,9% μειώθηκε ο νόμιμος πληθυσμός της Ελλάδας βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2021, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στο κλείσιμο του 2022

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, το 2021 ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας μειώθηκε σε 9.716.889, είμαστε δηλαδή 187.397 λιγότεροι σε σύγκριση με το 2011. Ακόμη πιο αποκαρδιωτικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του πληθυσμού πλήττει κυρίως την περιφέρεια, με τον πληθυσμό της χώρας να συγκεντρώνεται ακόμη περισσότερο στο λεκανοπέδιο. Μεγάλη πληθυσμιακή μείωση καταγράφει η Κεντρική Μακεδονία, η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Η απώλεια πληθυσμού σε περιοχές όπως ο νομός Σερρών, Κιλκίς και Πέλλας φτάνει σε ανησυχητικό ποσοστό.

H απογραφή καταδεικνύει πόσο σοβαρό είναι το δημογραφικό πρόβλημα, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία (όπως και ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες). Κρίσιμες παράμετροί του, όπως η γήρανση του πληθυσμού και υπογεννητικότητα, θα επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στον ανθρωπογεωγραφικό χάρτη, και μάλιστα νωρίτερα από όσο νομίζουμε.

Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο στη βάση του και με πολύπλευρα αίτια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη μείωση του ποσοστού γονιμότητας. Η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, και μάλιστα σε ένα πλαίσιο με ανισότητες εις βάρος τους, καθυστερεί την ηλικία στην οποία αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση περιορίζει ανάπτυξη μιας πολύτεκνης οικογένειας για λόγους υπερβολικά υψηλού κόστους. Το brain drain και τελευταία η κρίση του Covid-19 επέτειναν την πτωτική τάση στον αριθμό των γεννήσεων.

Με δυο λόγια τα ζευγάρια επιλέγουν να έχουν λιγότερα παιδιά από τις προηγούμενες γενιές. Αυτό σημαίνει ότι το έθνος αντιμετωπίζει την απειλή συρρίκνωσης του πληθυσμού, ένα ζήτημα που θέτει επίσης δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Κλείσιμο
Οι επιπτώσεις αφορούν πολλές παραμέτρους της καθημερινότητας, αγγίζουν την οικονομία, τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού, το συνταξιοδοτικό, την υγεία, την εκπαίδευση. Μα κυρίως εγείρουν θέμα εθνικής επιβίωσης.

Από την πλευρά μου, παρακολουθώντας εδώ και χρόνια με ανησυχία τις εξελίξεις, τις θέσεις και την αγωνία των πολιτών, και ιδίως των νέων, θεωρώ ότι το δημογραφικό αποτελεί εθνικό πρόβλημα, στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και εκτιμώ ότι ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
Για τον λόγο αυτό, με αίσθημα ευθύνης, έχω κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις στη Βουλή. Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2023, στην Ολομέλεια της Βουλής, επανήλθα για μία ακόμη φορά στο θέμα, αναφερόμενος στη σημασία που έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους στέγασης για τους νέους, για τη στήριξη της μητρότητας και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Κατά την τελευταία τριετία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, οι οποίες στοχεύουν άμεσα στην άμβλυνση του προβλήματος. Ενδεικτικά αναφέρω το επίδομα γέννησης, την επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων, τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις οικογένειες, θεσμούς όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας.

Προφανώς τα μέτρα αυτά δεν αρκούν. Για να βάλουμε φρένο στη μείωση του πληθυσμού χρειάζονται και άλλες γενναίες παρεμβάσεις: παροχή υπηρεσιών προς τις μητέρες, κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων, διαμόρφωση συνθηκών για τα νεαρά ζευγάρια που γίνονται γονείς ώστε να συμφιλιώνεται η εργασιακής με την οικογενειακή ζωή, ακόμη περισσότερα μέτρα για τη στήριξη του τρίτου παιδιού, αλλά και προβλέψεις για την ενίσχυση της απόκτησης πρώτου και του δεύτερου παιδιού, ενίσχυση των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

Προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολυμέτωπες προκλήσεις που θέτει ενώπιόν μας η βραδυφλεγής βόμβα του δημογραφικού, απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Χρειάζεται μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική, που ασκείται από την Κυβέρνηση στοχευμένα και υπεύθυνα και θέτει την οικογένεια ως απόλυτη προτεραιότητά μας. Η ανάπτυξη μίας χώρας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δημογραφική ισορροπία.




*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι βουλευτής της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ