Επίκαιρο πάντα το μήνυμα του '40
savvas-anastasiadis

Σάββας Αναστασιάδης

Επίκαιρο πάντα το μήνυμα του '40

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί μία κορυφαία ιστορική στιγμή του ελληνικού έθνους, ένα γνήσιο έπος. Οι Έλληνες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε έναν πανίσχυρο κατακτητή, δείχνοντας μεγαλείο ψυχής, ηρωισμό, αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα

Οι πρόγονοί μας πολέμησαν έχοντας ένα πανίσχυρο όπλο: τη βαθιά αγάπη για την πατρίδα.

Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που άντεξε και θα αντέχει στον χρόνο, χωρίς να φέρει ούτε ίχνος φθοράς. Σε πείσμα μάλιστα κύκλων που αυτοπροσδιορίζονται ως «προoδευτικοί» και οι οποίοι επιχείρησαν τα τελευταία χρόνια να εμφανίσουν τους καθιερωμένους εορτασμούς για την εθνική επέτειο από άκρη σε άκρη της Ελλάδας ως κάτι παρωχημένο. Ήταν μία απόπειρα θλιβερή και εν τη γενέσει της καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς δεν βρήκε ποτέ απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει σταθερά.

Τιμούμε λοιπόν και φέτος την επέτειο του ένδοξου «ΟΧΙ», τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας, μεταφέροντας ένα μήνυμα που αποδεικνύεται επίκαιρο όσο ποτέ. Η φετινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη φόρτιση με τις αυξανόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και τις αλλεπάλληλες φραστικές απειλές που διατυπώνει η Άγκυρα εις βάρος της χώρας μας. Σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ο ελληνισμός βιώνει εκ νέου τέτοιου είδους απειλές, στρεφόμαστε ξανά στις σελίδες αυτές της Ιστορίας μας για να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, ο ελληνισμός βρίσκεται απέναντι στα οράματα αλαζόνων ηγετών που δεν διστάζουν στο όνομα του επεκτατισμού τους και ως μεθοδευμένο βήμα της αναθεωρητικής τους τακτικής να έρθουν σε ρήξη με τη διεθνή νομιμότητα.

Κλείσιμο
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και σε μία περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας, νομιμότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναδεικνύεται πιο ισχυρός από ποτέ. Ένας ρόλος ενισχυμένος χάρη στις διεθνείς συμμαχίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και χάρη στις συμφωνίες των εξοπλισμών που αναβαθμίζουν συνεχώς και συστηματικά και την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό μας.

Επιπλέον η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποκτά πολλαπλή νοηματοδότηση, καθώς συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Δυο επέτειοι ξεχωριστές, που παραπέμπουν σε μεγάλους ιστορικούς σταθμούς για το έθνος μας. Σφραγίζουν την πορεία του ελληνισμού και αποτυπώνονται στη συλλογική μνήμη ως μαθήματα πατριωτισμού και εθνικής συνείδησης. Το έπος του ΄40 γράφτηκε μόλις δεκαοκτώ χρόνια μετά την μεγαλύτερη καταστροφή που έζησε ο Ελληνισμός. Δεν ξεχνάμε τον θρίαμβο, όπως δεν ξεχνάμε και την τραγωδία. Ο θρίαμβος ήταν αποτέλεσμα της ενότητας, η τραγωδία συνέπεια του διχασμού.

Στο πλαίσιο αυτό η ηρωική επέτειος του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου είναι κάτι παραπάνω από μια ημέρα μνήμης. Συνιστά μια εξαιρετική αφορμή για να αναλογιστούμε το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα αξίες και ιδανικά, όπως ο πατριωτισμός, η ελευθερία, η εθνική κυριαρχία και η ομοψυχία.
Πρωτίστως η επέτειος του «ΟΧΙ» αποτελεί ένα διαχρονικό μήνυμα ενότητας του ελληνικού έθνους, έναν φάρο που φωτίζει τον δρόμο για να βαδίσουμε στο μέλλον, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή μας.

Είναι χρέος μας και ευθύνη απέναντι στην Ιστορία να τιμήσουμε και φέτος το «ΟΧΙ», οφειλή σε όσους έπεσαν το ’40 στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου μαχόμενοι για την ελευθερία και παράλληλα μία οφειλή στο μέλλον μας, στις επόμενες γενιές. Τους δίνουμε την υπόσχεση ότι απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που βιώνει ο ελληνισμός, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα για τη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.




*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα