Οι πρόωρες εκλογές, το στοίχημα του Τσίπρα και τα πρώτα σενάρια αναλυτών, οίκων και media
Παν. Γκρουμούτης

Παν. Γκρουμούτης

Οι πρόωρες εκλογές, το στοίχημα του Τσίπρα και τα πρώτα σενάρια αναλυτών, οίκων και media

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι πρώτες αντιδράσεις αξιωματούχων αλλά και αναλυτών ξένων οίκων στην ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την κυβέρνηση.

Μια είδηση που το βράδυ της περασμένης Πέμπτης φυσικά έπαιξε πρώτο θέμα στα δελτία των διεθνών ηλεκτρονικών μίντια και την επομένη ήταν πρωτοσέλιδο σχεδόν σε κάθε εφημερίδα με τα γερμανικά ΜΜΕ να "βλέπουν" ως πιθανότερη κατάληξη των εκλογών την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, αλλά να εκφράζουν και τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα.

Έναν προβληματισμό πάντως που φάνηκε να συμμερίζεται και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έκανε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, λέγοντας πως η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης κι όχι μέρος του προβλήματος της Ελλάδας!

Δήλωση που είχε και τα... απόνερά της, καθώς λίγες ώρες μετά, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Βερολίνου, υπογράμμισε πως οι εκλογές μόνο καθυστέρηση μπορούν να φέρουν στην όλη προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα προς την Αθήνα, λέγοντας πως όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο θα καθυστερούν και οι δόσεις του δανείου!

Η Γερμανία δεν αιφνιδιάστηκε, αν αυτό πίστευαν οι επιτελείς στο Μαξίμου. Και δεν δείχνει και καμία διάθεση να "χαρίσει" χρόνο στον κ. Τσίπρα. Κάτι που φαίνεται πως ήδη έχουν "αποτιμήσει" οι πλέον έμπειροι αναλυτές μεγάλων διεθνών οίκων και οι αρθρογράφοι μεγάλων media που ομοίως δεν "χαρίστηκαν" στην ελληνική κυβέρνηση. Για του λόγου το αληθές αρκεί να διαβάσει κανείς τις προειδοποιήσεις της Moody's που σε σχόλιό της ήδη από το βράδυ της Πέμπτης έγραφε πως ο Τσίπρας βάζει σε κίνδυνο το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα με τη διενέργεια εκλογών.

Ή την ανάλυση της Capital Economics που προειδοποιεί πως με τέτοιες αποφάσεις εντός 12μήνου η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Ανάλογους προβληματισμούς εκφράζουν αρκετοί αναλυτές και διαχειριστές – με έκθεση στο ελληνικό χρηματιστήριο και δη στις τράπεζες – οίκων όπως η Goldman Sachs, η UBS, η Societe Generale και η Barclays. Ακόμα και η Royal Bank of Scotland, η οποία στο τελευταίο της report της "βλέπει" πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει μάλλον τις εκλογές, τονίζει πως στη συνέχεια η όποια αριστερή κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη φθορά.
Κλείσιμο

Σε ανάλογη τροχιά κινήθηκε και το Reuters που απέδωσε την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές στο γεγονός πως ο κ. Τσίπρας θέλησε να διευθετήσει τα εσωτερικά του μέτωπα. Αλλά κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν υπήρξε πιο δηκτικό στην αναφορά του στις αποφάσεις Τσίπρα από τη Wall Street Journal, που έγραψε πως η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού "βυθίζει την Ελλάδα σε εβδομάδες πολιτικής παράλυσης, ενώ η χώρα μόλις έβγαινε από ένα καλοκαίρι συνεχών διαπραγματεύσεων και πέρασε ξυστά από τη χρεοκοπία"...

Την ίδια στιγμή, οι Financial Times προειδοποιούσαν ότι η προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές στο τελευταίο πακέτο διάσωσης της χώρας και συνεπακόλουθα να περιπλέξει τις συνομιλίες αργότερο το φθινόπωρο για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αν θα συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης.

Σε δεύτερη ανάγνωση και τις ημέρες που μεσολάβησαν τα media προσπάθησαν να βρουν και θετικές παραμέτρους στην όλη εξέλιξη. Ορισμένα τις βρήκαν. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το σκεπτικό που φαίνεται πως μας οδηγεί στις πρόωρες κάλπες.

Με δυο λόγια αν ο πρωθυπουργός πίστευε πως θα πιάσει στον ύπνο και απροετοίμαστους εσωτερικούς και... "εξωτερικούς" φίλους και εχθρούς έπεσε έξω. Αν πιστεύει πως έτσι μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση του, πως μια "αναβαπτισμένη" στην κάλπη κυβέρνηση μπορεί να έχει ενισχυμένη θέση στις σχέσεις της με τους εταίρους και πιστωτές μας, την απάντηση μάλλον την πήρε ήδη, δια στόματος Μέρκελ μάλιστα. Κι αν τέλος πιστεύει πως μπορεί μια ψήφος τώρα να ενισχύσει το κόμμα του έναντι των αντιπάλων του, την απάντηση την πήρε ήδη από την RBS...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK