Η ευκαιρία της Ευρωζώνης και ο... “εφιάλτης” του Βερολίνου
Παν. Γκρουμούτης

Παν. Γκρουμούτης

Η ευκαιρία της Ευρωζώνης και ο... “εφιάλτης” του Βερολίνου

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας να μειώσει – αναπάντεχα για πολλούς – το ύψος του βασικού  επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% συνιστά μιαν εξίσου αναπάντεχη ευκαιρία για την Ευρωζώνη.

Μια ευκαιρία που θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να την εκμεταλλευθούν μόνον εφόσον έχει... συνέχεια!

Η απόφαση της ΕΚΤ και του  επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι  να μειώσει το ευρωεπιτόκιο μπορεί να μην προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικα οφέλη σε απόλυτους αριθμούς. Σηματοδοτεί όμως την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει εφεξής η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση που την ταλανίζει και παράλληλα να διασφαλίσει την διαδικασία πλήρους οικονομικής αλλά ΚΑΙ πολιτικής ενοποίησής της.

Πρακτικά οφέλη από την μείωση του επιτοκίου σαφώς και υπάρχουν. Το πραγματικό όφελος όμως θα έλθει  εφόσον η ΕΚΤ, κόντρα στις λυσσαλέες  πιέσεις που σίγουρα θα δεχθεί από το Βερολίνο, επιμείνει στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στην “χρηματοδότηση” της πραγματικής ανάπτυξης. Όσο πιο αδύναμο είναι το ευρώ, τόσο πιο αποτελεσματικό “όπλο” είναι στην μάχη κατά του αποπληθωρισμού. Όσο πιο αδύναμο είναι το ευρώ τόσο πιο πολύ θα “χρηματοδοτήσει” την αύξηση της ζήτησης. Κι αυτό είναι ίσως σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα των οικονομικά πιεσμένων κρατών της Ευρωζώνης.

Προφανέστατα αυτό είναι και  το τελευταίο που επιθυμούν σήμερα οι Γερμανοί. Που είναι και οι μόνοι που πραγματικά και ουσιαστικά βγάζουν κέρδη από την κρίση.

Το “φτηνό” ευρώ είναι πιθανότατα η τελευταία και η μοναδική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο μεγαλύτερος  “εφιάλτης” της Γερμανίας.
Κλείσιμο

Ήρθε ίσως η ώρα να μπουν αυτές  οι “αντίρροπες” δυνάμεις στη ζυγαριά. Ο Ντράγκι, για τους δικούς του λόγους, δείχνει διατεθειμένος να συγκρουστεί με το Βερολίνο. Μένει να αποδείξουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εάν έχουν τέτοια διάθεση...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK