Οι ξένοι... “οσμίζονται” κάτι που εμείς δεν ξέρουμε;
Παν. Γκρουμούτης

Παν. Γκρουμούτης

Οι ξένοι... “οσμίζονται” κάτι που εμείς δεν ξέρουμε;

Είναι προφανές πως λίγοι Έλληνες  – αναλογικά με την “τρέλα”  παρελθόντων ετών – ασχολούνται  πλέον με τα τεκταινόμενα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Μεσούσης της χειρότερης κρίσης στην σύγχρονη ιστορία της χώρας λίγοι αφιερώνουν χρόνο για να ενημερωθούν με τα του Χ.Α.

Εδώ δεν έχουμε να φάμε, θα πείτε  και ορθώς θα πράξετε.

Έλα όμως που πολλές φορές οι αγορές (οι... επάρατες αγορές που φταίνε για  όλα, έτσι όπως μας πιπίλισαν το μυαλό να πιστεύουμε τρία χρόνια τώρα οι πολιτικοί) γνωρίζουν, “βλέπουν” πράγματα που δεν διανοούνται καν οι υπόλοιποι, οι πολλοί.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας  διοργανώθηκε στο Λονδίνο το 8ο Roadshow ελληνικών εισηγμένων. Με δυο λόγια παρουσιάστηκαν σε ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες, επενδυτές, 27 στον αριθμό ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με ακόμα πιο απλά λόγια Έλληνες επιχειρηματίες παρουσίασαν σε ξένους μεγαλοεπενδυτές το προφίλ των εταιρειών τους, τις προοπτικές, τα σχέδιά τους, την εικόνα τους. Κι όπως προκύπτει από την αρίθμηση αυτή είναι η όγδοη χρονιά που συμβαίνει κάτι τέτοιο...

Φέτος λοιπόν, στο διήμερο των  παρουσιάσεων στο Λονδίνο, οι εκπρόσωποι 27 ελληνικών εταιρειών είχαν συνολικά πάνω από 1.000 (!) συναντήσεις με τους εκπροσώπους 200 και πλέον διαχειριστών και εκπροσώπων διεθνών funds.

Αυτοί που ξέρουν λένε πως τα νούμερα  αυτά είναι ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΑ περασμένων ετών.
Κλείσιμο

Αυτοί που ξέρουν λένε πως και  τα ΟΝΟΜΑΤΑ των επενδυτών που  αφιέρωσαν ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ώρες για να ενημερωθούν για ελληνικές εταιρείες ήταν κατά πολύ πιο “βαριά” σε σχέση με ανάλογα ραντεβού παρελθόντων ετών.

Αυτοί που ξέρουν επίσης ΔΕΝ ξαφνιάστηκαν με την αντίδραση του Γενικού  Δείκτη στο Χ.Α τη Δευτέρα, με την  εκτίναξη στο +4% και την επαναπροσέγγιση του επιπέδου των 1.000 μονάδων. Η αγορά μας αντέδρασε λες και ξαφνικά κέρδισε η χώρα το Τζόκερ!

Αυτοί που ξέρουν, τέλος, είχαν εγκαίρως ενημερωθεί στα mail τους, από τη συνδρομή τους στους Financial Times της Δευτέρας, για την – όπως γράφει η εφημερίδα – “ψήφο εμπιστοσύνης” στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τους θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ, που μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έχουν συνολικά επενδύσει σε ευρωπαϊκές μετοχές – και ελληνικές μαζί με όλες τις άλλες – κεφάλαια άνω των 65 δισ. δολαρίων, ήτοι ποσό ρεκόρ, υψηλότερο των τελευταίων 36 ετών!

Είναι προφανές πως η κρίση δεν  τελείωσε. Και σε κάθε περίπτωση  δεν τελειώνει για όλους εμάς. Αλλά επίσης είναι προφανές πως κάποιοι  “βλέπουν” πράγματα που εμείς  δεν διακρίνουμε. Κι αυτό ίσως είναι πιο ανησυχητικό από όλα όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK