“Συμμαχία των προθύμων” ή “δώστε γιατί δεν βγαίνω;”
Παν. Γκρουμούτης

Παν. Γκρουμούτης

“Συμμαχία των προθύμων” ή “δώστε γιατί δεν βγαίνω;”

Στο παρελθόν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, παλιότερα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι “επεμβάσεις” της Δύσης κατά των εκάστοτε “κακών” είχαν συναντήσει αντιδράσεις από κάποιες πλευρές.

Είχαν χρειαστεί και τότε έγκριση του ΟΗΕ, είχαν και τότε προσκρούσει σε φωνές είτε πιο “ήπιων”, είτε αν θέλετε πιο “ψύχραιμων” αναλυτών. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως η εκάστοτε “επέμβαση” πραγματοποιήθηκε γιατί υπερίσχυσε η άποψη των “μεγάλων”. Και από αυτούς τους πολέμους μάθαμε να χρησιμοποιούμε και τον κομψό, διπλωματικό όρο της “συμμαχίας των προθύμων”.

Στην περίπτωση της Συρίας όμως οι “πρόθυμοι” δεν μοιάζουν και  τόσο... πρόθυμοι. Οι Άγγλοι επεφύλασσαν  στον Ομπάμα μια τεράστια έκπληξη. Οι Γερμανοί έχουν εκλογές οπότε προς το παρόν ψηφίζουν nein σε συμμετοχή τους σε μια διεθνή “στρατιωτική συμμαχία” κατά του Άσαντ. Οι “πρόθυμοι” αίφνης... κόντυναν και περιορίζονται στον Γάλλο Ολάντ και στην Αυστραλία! Και – ξανά αίφνης – ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα εμφανίζεται διστακτικός στο να δώσει την εντολή για το σφυροκόπημα του Άσαντ.

Στην προφανή ερώτηση του  γιατί οι ΗΠΑ δηλώνουν μεν πως  ΘΑ χτυπήσουν, αλλά από την άλλη εμφανώς  κωλλυσιεργούν, η απάντηση κρύβεται στα συμπεράσματα μιας ομάδας ειδικών: των κυρίων Chuck Hagel, υπουργού Άμυνας, James Winnefeld, Ναύαρχου του αμερικανικού Π.Ν και αντιπροέδρου της επιτροπής Ανώτατων Αξιωματικών του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και του Martin Dempsey, Στρατηγού, Προέδρου της ίδιας Επιτροπής. Οι περί ων ο λόγος κύριοι μέτρησαν, υπολόγισαν και εν τέλει παρέδωσαν στον Πρόεδρο Ομπάμα ένα είδος προϋπολογισμού, ένα κοστολόγιο μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία!

Το... “τιμολόγιο” λοιπόν έχει ως εξής:

-Μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας (έως και 3 ημέρες) αεροπορικός βομβαρδισμός επιλεγμένων στόχων στη Συρία: κόστος άνω των 200-300 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο ποσό ΔΕΝ περιλαμβάνεται πιθανή χρήση πυραύλων Τόμαχοκ από πλοία του Ναυτικού, που θα ανεβάσει το κόστος σε πάνω από ένα (1) δισεκατομμύριο δολάρια...
Κλείσιμο

-Δημιουργία (και φύλαξη) ζώνης απαγόρευσης  πτήσεων (no-fly zone), πάνω από τη  Συρία: κόστος άνω του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων ΑΝΑ  ΜΗΝΑ!

-Ενεργοποίηση, εμπλοκή και διατήρηση  στο έδαφος του εχθρού ειδικών  ομάδων (special operations forces) εύρεσης και καταστροφής χημικών όπλων: κόστος άνω του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων ΑΝΑ ΜΗΝΑ.

-Εκπαίδευση, εξοπλισμός και υποβοήθηση-τροφοδοσία  αντικαθεστωτικών δυνάμεων: προβλεπόμενο  κόστος περί τα 500 εκατομμύρια  δολάρια ΕΤΗΣΙΩΣ.

Όλα αυτά τα γνωρίζει ο Ομπάμα καθώς  η σχετική επιστολή των ειδικών  έφτασε στα χέρια του στις 19 Ιουλίου  με την υπογραφή του Στρατηγού Dempsey. Η ίδια επιστολή έφτασε και στην Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων της  Γερουσίας (Senate Armed Services Committee) και ήδη πολλοί Γερουσιαστές πιέζουν τον Λευκό Οίκο και ζητούν απαντήσεις για το που θα βρεθούν τα λεφτά!

Γιατί ας μην ξεχνάμε πως ο  ίδιος ο Ομπάμα έχει εγκρίνει από  την πρώτη του θητεία περικοπές  αμυντικών δαπανών ύψους 487 δισεκατομμυρίων  δολαρίων, άλλα 55 δισ. δολάρια “έκοψε” φέτος από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου κι ακόμα 55 δισ. αναμένεται να κοπούν μέσα στη χρονιά...

Με δυο λόγια ο Ομπάμα δεν  έχει δώσει ακόμα το Ο.Κ για  το χτύπημα κατά της Συρίας γιατί  λογάριαζε να επιμερίσει το κόστος στους... “προθύμους συμμάχους του”. Αλλά προς το παρόν δεν του βγαίνει η συνταγή. Και το ταμείο είναι μείον...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK