Η στήριξη από τις ΗΠΑ και τα “σκουπίδια” των Ευρωπαίων
Παν. Γκρουμούτης

Παν. Γκρουμούτης

Η στήριξη από τις ΗΠΑ και τα “σκουπίδια” των Ευρωπαίων

Την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα

 Είχαμε όμως ακούσει την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προαναγγέλλει πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι “θα επαναβεβαίωνε στον Έλληνα πρωθυπουργό την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και προς την κυβέρνησή της που εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για τον ελληνικό λαό”. Κι είχαμε εγκαίρως πληροφορηθεί πως στην συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πλανητάρχη, ο ίδιος ο Ομπάμα ενδεχομένως και να έθετε αυτός θέμα “κουρέματος” του ελληνικού χρέους – ως “μήνυμα” προς το Βερολίνο – θα προσέφερε τη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη και ενδεχομένως θα έστελνε μήνυμα ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός.

Σε πρώτη ανάγνωση αυτά τα δεδομένα συνθέτουν μια θετική εικόνα για τη χώρα μας. Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως και με μια λίγο πιο προσεκτική αναζήτηση στα δημοσιεύματα των εξειδικευμένων οικονομικών sites, εύκολα θα κατέληγε κανείς στο συμπέρασμα πως ΗΔΗ οι Αμερικανοί έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για την Ευρωζώνη και έχουν καταλήξει στο ότι αυτή ΔΕΝ θα ταλανισθεί περαιτέρω, πολλώ δε μάλλον ΔΕΝ πρόκειται να διασπασθεί, ούτε λόγω Ελλάδας, ούτε λόγω Ιταλίας, ούτε ακόμα κι αν χάσει (!) τις εκλογές η Μέρκελ και αναρριχηθούν στην κυβέρνηση τα πιο ακραία αντιευρωπαϊκά στοιχεία!

Είναι προφανές πως η αμερικανική πολιτική χαράσσεται με γνώμονα το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας κατά πρώτο λόγο. Μιας οικονομίας που σιγά-σιγά ξεπερνά τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και επιστρέφει σε “γνώριμα” και άκρως ριψοκίνδυνα μονοπάτια.

Για του λόγου το αληθές λοιπόν, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων  Dealogic δείχνουν μια πραγματική εκτίναξη των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων. Με αγοραστές τους Αμερικανούς!

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 11% σε ετήσια βάση. Και ήδη ξεπερνούν σε αξία τα 106 δισ. δολάρια. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως οι πωλήσεις ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων που αξιολογούνται στην κλίμακα «junk» (σκουπίδια) επιδεικνύουν μιαν αλματώδη άνοδο της τάξης του 70% σε τιμές ρεκόρ των 29 δισ. δολαρίων. Με δυο λόγια οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ΗΔΗ επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες από την Ευρώπη που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν εάν τα πράγματα στην Ευρωζώνη χειροτερέψουν. Κι αυτό γιατί “ποντάρουν” στο ότι τα πράγματα μπορούν μόνο να βελτιωθούν. Ή έστω να μείνουν σταθερά για κάποιο διάστημα. 
Κλείσιμο

Η αμερικανική αγορά έχει ήδη αποφασίσει: Στηρίζει την Ευρωζώνη για να βγάλει κέρδη. Πιστεύει κανείς πως οι πολιτικοί μπορούν να πάρουν διαφορετική απόφαση;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ