Γυναίκες στην Πολιτική: Ισότητα και ενδυνάμωση απέναντι στον σεξισμό
kefala-blog

Μαρία Κεφάλα

Γυναίκες στην Πολιτική: Ισότητα και ενδυνάμωση απέναντι στον σεξισμό

Η παρουσία των γυναικών στον πολιτικό στίβο είναι μέχρι σήμερα μία δύσκολη εξίσωση

Η διάκριση βάσει φύλου, οι σεξιστικές συμπεριφορές, ο καθημερινός αγώνας των γυναικών στον δρόμο προς την ισότητα είναι μία σκληρή πραγματικότητα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση.

Και αυτό, γιατί ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες που ασχολούνται με τον δημόσιο βίο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται καχύποπτα και να αναγκάζονται να αποδεικνύουν συνεχώς την αξία, την ηθική και τις ικανότητές τους.

Το βλέπουμε άλλωστε, καθημερινά. Οι γυναίκες αποτελούν συχνά τον «εύκολο στόχο», κρίνονται πιο εύκολα σε σχέση με τους άνδρες και είναι εκείνες που δέχονται σεξιστικά και –συχνά- αήθη σχόλια, πολλές φορές υπό τον μανδύα του «χιούμορ».

Οι γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική γνωρίζουν τι σημαίνει να κρίνονται για το φύλο και όχι για τις ικανότητες ή τις απόψεις τους. Γνωρίζουν ότι κρίνονται ακόμη και για τις επιλογές τους, προσωπικές ή επαγγελματικές και όχι για όσα μπορούν να προσφέρουν.

Κλείσιμο
Δεν είναι δυστυχώς, λίγες οι φορές που γυναίκες πολιτικοί έχουν δεχτεί σεξιστικές επιθέσεις και υποτιμητικές συμπεριφορές, ακόμη και μέσα από το δημόσιο βήμα.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται για ακόμη μία φορά στα κοινωνικά στερεότυπα και την αντίληψη ότι ο χώρος της πολιτικής είναι για τους άνδρες.

Μία αντίληψη, που φυσικά, αναιρείται από τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν πολλές και επιτυχημένες γυναίκες πολιτικοί τόσο στον α’ και β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Γυναίκες που αγωνίζονται, προοδεύουν, καινοτομούν και αποτελούν όχι μόνο πρότυπα αλλά δίνουν και το έναυσμα σε άλλες γυναίκες να διεκδικήσουν μία θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Και αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε χρέος να ενισχύσουμε και να διατρανώσουμε.

Η πραγματικότητα για την οποία οφείλουμε να δουλέψουμε, όσο αυτονόητη κι αν θα έπρεπε να είναι.

Γιατί οι γυναίκες σήμερα, έχουν όλα τα εφόδια και τις περγαμηνές να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, τόσο στον τομέα της πολιτικής όσο και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Και είναι αλήθεια, ότι όσο κι αν βάλλεται η ισότητα μέσα από συμπεριφορές και αντιλήψεις που δεν συνάδουν με τη σύγχρονη εποχή, εμείς θα συνεχίσουμε, με πείσμα, να αγωνιζόμαστε μέχρι τα αυτονόητα να γίνουν όντως, αυτονόητα.

Άλλωστε, μία κοινωνία που σέβεται το κάθε της μέλος, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, είναι μία κοινωνία που προοδεύει και ευημερεί σε όλα τα επίπεδα.

Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Βουλευτής Ιωαννίνων, Παιδίατρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ