varouxis_blog

Ευρωεκλογές 2019: Οι νέοι στην αφετηρία μιας νέας Ευρώπης

Λευτέρης Βαρουξής

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη και οριακή συγκυρία!

Ως Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις: μετανάστευση, κλιματική αλλαγή, ανεργία των νέων,προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ζούμε σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένος και ανταγωνιστικός

Βρισκόμαστε ακριβώς στην στιγμή που το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και   υπόδειγμα βρίσκεται σε φάση αναστοχασμού για πολλούς, αυτοακύρωσης για αρκετούς απαισιόδοξους, διάλυσης ίσως για πολλούς επίσης που την επιθυμούν!

Μέσα σε αυτό το εν πολλοίς ανησυχητικό και δυσοίωνο πλαίσιο, έρχονται οι ευρωεκλογές με την πλειοψηφική εκλογή της κατηγορίας εκείνων των ευρωβουλευτών που θα υπηρετήσει κάθε μία αντίληψη από τις παραπάνω θέλει να υπηρετήσει!

Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, η ουμανιστική και δημοκρατική Ευρώπη, η Ευρώπη των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η Ευρώπη της αλληλεγγύης, πρέπει να αποκτήσει μια νέα δυναμική μέσα σε ένα καχύποπτο διεθνές περιβάλλον!  

Ένα περιβάλλον που αρχίζουν να επικρατούν φοβικές αντιλήψεις, τόσο «εθνοκεντρικές» ώστε καταλήγουν αντιευρωπαϊκές,οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των αξιών που υπηρέτησε η Ευρώπη όλα τα προηγούμενα χρόνια!

Σ αυτή λοιπόν την συγκυρία, σε αυτήν την στασιμότητα και τον αρνητισμό, η ανάδειξη νέων  βουλευτών, καταρτισμένων νέων  ανθρώπων, με ευρύτατη παιδεία και γνώση, αλλά και εξειδίκευση σε τομείς που εντοπίζεται η υστέρηση και η παθογένεια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είναι η εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη!

Η εξοικείωση στην επικοινωνία, η παγκόσμια αυτόματη πληροφόρηση, οι νέες προκλήσεις, είναι  τα εφόδια κάθε νέου βουλευτή που θα κληθεί να συμβάλει στην συνέχιση της ευρωπαϊκής ιδέας, πάνω στο πολιτισμικό κεκτημένο ως παρακαταθήκη των γενεών που πέρασαν και αυτών που τώρα απέρχονται !

Η ΕΕ παραμένει μια ευκαιρία αλλά και ένας αγώνας – στον οποίο οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συμμετάσχουν ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές.

Ένας αγώνας για να ξεπεραστεί η οικονομική και η κοινωνική κρίση. Ο αγώνας κατά της ανεργίας– που είναι πλέον μαζική - πρέπει να γίνει η βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και αν επαφίεται κυρίως σε εθνικές αποφάσεις, απαιτείται υψηλού προφίλ συμβολή από την πλευρά της ΕΕ.

Γι αυτό είναι σημαντικό να επιλέξει ο καθένας με την ψήφο του την πολιτική πλειοψηφία που θα σχηματιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ψήφος του καθενός στις ευρωεκλογές θα καθορίσει την ισορροπία δυνάμεων μέσω της οποίας θα σφυρηλατούνται οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου που αν όχι όλες οι περισσότερες αφορούν την καθημερινότητά μας. Από το τι θα παράγουμε και τι επιδοτήσεις θα λαμβάνουν οι αγρότες, το τι είδους επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί ως και το πώς θα διαχειριστούμε τα’ απορρίμματά μας.

Η Ε.Ε. δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι το δεδομένο. Μας το απέδειξε το Brexit. Και, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν τη δημοκρατία αυτονόητη, φαίνεται ότι ακόμα και αυτή απειλείται όλο και περισσότερο, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.

Αυτή τη φορά δεν αρκεί απλώς να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή τη φορά ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.

*Ο Ελεύθεριος Βαρουξής είναι υποψήψιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΜΙΛΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕ ΜΕ ΝΔ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

ΓΙΑ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΛΕΞΗ ΜΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ_____ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ____ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΒΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΒΑΖΕΙΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΥΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ

ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΑΚΥΡΗ ΕΘΝΟΚΤΟΝΑ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΑΡΟΤΙ ΗΔΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΟΤΙ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙΣ ΝΕΕ ΗΛΙΚΙΑΚΑ;;

ΤΟ ΝΕΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΟΥΤΕ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΟΥΤΕ ΙΚΑΝΟΣ ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΥΤΕ ΗΘΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΕΛΕΗΜΩΝ ΟΥΤΕ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία