Η άναρχη διεθνής πολυπολικότητα και το Ιστορικό πρόβλημα της Ελλάδος
kiltidis

Κώστας Κιλτίδης

Η άναρχη διεθνής πολυπολικότητα και το Ιστορικό πρόβλημα της Ελλάδος

Η Ελλάς συμμετείχε σε δύο παγκόσμιους πολέμους ευρισκόμενη απέναντι στον άξονα της Γερμανίας. Είχε δε την ιδιαιτερότητα να βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με την Ρωσία και ως Σοβιετική Ένωση. Η οποία Ρωσία  έχει ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο ανεξαρτήτως της όποιας επιρροής επί της Ελλάδος (βλέπε Τουρκοκρατία, Κριμαϊκός, Γιάλτα)

Μετά το 1990 αναδύθηκαν δυνάμεις – πόλοι ισχύος και επιρροής πέραν της Ρωσίας και ΗΠΑ. Κίνα, Γερμανία, Γαλλία και η Αγγλία. Η νέα πραγματικότητα της πολυπολικότητας, που είναι σε άναρχη κατάσταση, αφού είναι αντικειμενικά δύσκολη η ισορροπία για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζει την Ελλάδα ποικιλοτρόπως. Το ιστορικό πρόβλημα της χώρας, μεταξύ δύσης και ανατολής υπό αυτήν την συνθήκη πολυπολικότητας λαμβάνει ιδιάζουσες διαστάσεις. Θα αφήσουν η Γαλλία και η Αγγλία με τους δορυφόρους τους να ανέλθει η Γερμανία δια μέσου Ελλάδος- Σκοπίων; Θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ την διείσδυση της Κίνας και μέχρι ποίου σημείου. Θα αφήσουν οι δυτικοί τον έλεγχο και την κυριαρχία στην Ασία; Το προηγούμενο της αποτροπής μεγαλύτερης επιρροής της Ρωσίας στις βαλκανικές χώρες από τις ΗΠΑ είναι νωπό ακόμη.

Η Ρωσία θα συμβιβασθεί να απολέσει τα στοιχειώδη ερείσματα στην Ελλάδα, ενώ είναι ισχυρός παράγοντας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή; Αν προσθέσουμε και τις δευτερεύουσες δυνάμεις της περιοχής, που όμως πρωταγωνιστούν στο μικροσύστημα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Τουρκία- Ισραήλ- Αίγυπτος- Ιταλία) γίνεται αντιληπτό ότι η πατρίδα μας δοκιμάζεται εμφανώς και αφανώς, χωρίς να αναλύονται και να αναδεικνύονται οι παράμετροι που οδηγούν σε απειλές. Ασύμμετρες, υβριδικές ή αμέσου επιβολής. Αδυνατούμε να ισορροπήσουμε. Λάθη επί λαθών. Χάσαμε την οικονομική ισχύ, βιαστήκαμε σε Συρία και υπερβάλαμε στην Ουκρανία. Ιδίως όμως αγνοήσαμε την πολυπολικότητα του σήμερα και το Ιστορικό πρόβλημα με την Ρωσία. Επί 10 χρόνια οι σχέσεις μας πάνε από το κακό στο χειρότερο και φθάσαμε σε σημείο πάγου. Το ότι έπρεπε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τις ΗΠΑ και Ε.Ε., δεν έπρεπε να οδηγήσει τις σχέσεις μας με την Ρωσία στον πάγο ή σε εχθρικό επίπεδο. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται μόνο την ισχύ μας, χωρίς όμως να χάνει την αξία της η ανασχετική δύναμη του Ρωσικού παράγοντα προς αυτήν. Ήταν χρήσιμη ως Σοβιετική Ένωση, είναι αδιανόητο η Ρωσία να είναι εχθρική προς την χώρα μας τώρα.Το μεταναστευτικό εν προκειμένω απειλεί συθέμελα το εσωτερικό μέτωπο της χώρας. Η Τουρκία αχαλίνωτη και ερωτοτροπούσα προς πάσα κατεύθυνση κλονίζει με τις μαζικές ροές μεταναστών τις αντοχές Ελλήνων και Ελλάδος.

Η ιστορική πλέον ατιμωτική συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς πόλεμο και ήτα, διαλύει την εθνική παρακαταθήκη του παρελθόντος και την εθνική διδαχή του μέλλοντος. Η αντιμετώπιση της Τουρκίας, μπορεί να γίνει με πολιτικοστρατιωτική ισχύ και αρραγές εθνικό εσωτερικό μέτωπο.

Εδώ και τρεις δεκαετίες όμως ελαχιστοποιείται και εκφυλίζεται η κοινή αντίληψη για εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Είναι η ώρα για γνώση, πίστη και πολιτικές του μεγαλύτερου δυνατού κοινού τόπου των εσωτερικών δυνάμεων. Η ιστορία και το διεθνές πολιτικό πεδίο βρίσκονται μπροστά μας. Καλούμαστε να τα κατανοήσουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network