makrigiannis_giannis

Θα μπλέξουμε σε πόλεμο χωρίς να καταλάβουμε το γιατί

Γιάννης Μακρυγιάννης


Με τα Ίμια αρκούσαν μερικοί «περίεργοι» δημοσιογράφοι και άλλοι παραγοντίσκοι και από τις δύο πλευρές για να προκληθεί μία άνευ προηγουμένου κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να φτάσουμε στα όρια μίας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης.

Δυστυχώς η Ιστορία δεν διδάσκει και 22 χρόνια μετά, η παρούσα κυβέρνηση μοιάζει να παραπαίει ανάμεσα στη μνήμη και την αφασία. Δείχνει ανίκανη να αναλύσει συντεταγμένα και σε βάθος το φαινόμενο Ερντογάν και να εκτιμήσει πλήρως την τουρκική στρατηγική. Ακόμα κι αν στο παρασκήνιο γίνεται μία τέτοια ανάλυση, ο δημόσιος λόγος και η συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει ότι είναι τουλάχιστον μπερδεμένη. Ή έστω, κάποιοι εκ της κυβέρνησης, συγχέουν τα θέματα της διπλωματίας με εσωτερικές πολιτικές στοχεύσεις. Επιδίδονται έτσι σε πρωτοφανή λεκτική αντιπαράθεση, παραγνωρίζοντας τον κίνδυνο ότι η ρητορική όξυνση μπορεί να αποτελέσει, υπό ορισμένες συνθήκες, το τέλειο άλλοθι για όσους επιδιώκουν πραγματικά μία σύγκρουση στο Αιγαίο και κατ’ επέκταση μία αλλαγή του στάτους.

Οι καφενειακού τύπου δημόσιες προσεγγίσεις περί «τρελού Ερντογάν» δεν αντέχουν σε κριτική. Μπορεί όμως να αποβούν μοιραίες, εάν συνεχιστεί το τροπάρι.

Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει: ο Ερντογάν μπορεί να έχει την «τρέλα» του «μεγαλείου», αλλά ταυτόχρονα εφαρμόζει μία επιθετική στρατηγική, που θέτει σε αμφισβήτηση τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Για πρώτη φορά οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας και η αναθεωρητική της στρατηγική εφαρμόζονται με τέτοιο τρόπο στην πράξη – δείτε τι κάνει στη Συρία.

Για όσους το ξεχνάνε ή το περνούν με ελαφρότητα, ο Ερντογάν αυτή την ώρα βρίσκεται σε πόλεμο! Και όταν κάποιος κάνει πόλεμο προς τη μία πλευρά, δεν του είναι σε τίποτα να κάνει προς την άλλη.

Κακά τα ψέματα. Ο ρόλος της Τουρκίας, ειδικά με το μαρτύριο της Συρίας τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει περισσότερη ισχύ. Το προσφυγικό είναι ένα κυνικό ατού στα χέρια του.

Θέλει προσοχή, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή παράγοντα.

Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να διεθνοποιήσει τα προβλήματά της με την Τουρκία και ταυτόχρονα να διατηρήσει κάθε δυνατό δίαυλο επικοινωνίας μαζί της ανοιχτό. Και όχι να τον κλείσει, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας.

Η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα για την απόκρουση κάθε απειλής είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με μία πομπώδη και αλλοπρόσαλλη ρητορική, που απλώς συναγωνίζεται αυτή της απέναντι πλευράς.

Διαφορετικά θα καταλήξουμε μία μέρα να είμαστε μπλεγμένοι σε μία σύρραξη, χωρίς ουσιαστικά να ξέρουμε το λόγο και να καταλάβουμε το πώς. Σαν εκείνους, που ξεκινούν με μερικές κουβέντες και καταλήγουν στο νοσοκομείο από το ξύλο μεταξύ τους, χωρίς καν να θυμούνται πώς ξεκίνησε ο καβγάς!

ΣΧΟΛΙΑ (30)

ΜΑΝ

με το ζόρι να σε ξυπνήσουν δεν γίνεται ,ελπίζω να ξυπνήσεις ομαλά και εσύ όπως και κάποιο άλλοι από το ροζ συννεφάκι σας.τι άλλο πρέπει να γίνει να χαθεί ελληνικό έδαφος για να συνέλθετε ;;Τα ιμια έχουν πλήρως γκριζάρει μας έχουν κάνει ομηρία 2 στρατιωτικους ,διεμβολιση πλοίου ,συνεχώς παραβιάσεις και σπατάλη κρατικών πόρων και έμψυχου υλικού. Ρητορική επιθετική με ύβρεις και πολλά ακόμα. Ξυπνήστε γιατί εχεται ευθύνη μεγάλη ως δημοσιογραφοι αλλά και ως Ελληνες

ΧΡΗΣΤΟΣ

"Και όταν κάποιος κάνει πόλεμο προς τη μία πλευρά, δεν του είναι σε τίποτα να κάνει προς την άλλη.". Πώς το εξήγαγες αυτό το συμπέρασμα; Ακριβώς τότε είναι που το σκέφτεται διπλά. Με τη λογική τη δική σου, δεν θα το έχει και σε τίποτα μετά να ανοίξει και μέτωπο και με τους Εβραίους..

ΜΠΛΕΞΟΥΜΕ Η ΔΕ ΜΠΛΕΞΟΥΜΕ

εξαρτάται από το δικό μας επίπεδο ετοιμότητας. Αρχικά ακαδημα'ι'κής, αρχών μετά και δημοκρατικής αφύπνησης. Οποτε γίνεται πόλεμος, η δική μας χώρα εμπλέκεται , δεν μπορούμε αλλιώς. Ραγιάδες;;; Περισσότερο από αυτό το σημερινό δεν υπάρχει. Λάθος πολιτικές στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην μη δημοκρατική υποχρεωτική αλλαγή στις ζωές των πολιτών δηλ. ανοιχτα σύνορα, ανοιχτές φυλακές , ερμηνεία νόμων ....καταπίεση των πολιτών που είναι τίμιοι .... Ισως ένας πόλεμος θα ξέπλενε ο,τι θα πρεπει να αλλαξει.

nearhos2018

Ο πρώτος εγκλωβισμός μιας Ελληνικής κυβέρνησης, είναι το λεγόμενο προσφυγικό. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ. 2ον Η Τουρκία τσαμπουκαλεύεται με την πλάτη μιας πόρνης που λέγεται Γερμανία. Το γιατί κοίτα τις απαιτήσεις της περί οικονομικής πολιτικής. ΠΟΛΕΜΟΣ ? Κάτι ξεχάσατε, το παράγοντα Ισραήλ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΗΤΗΣ

Η αναμφισβήτητη πορεία της ισχυρής Τουρκίας για την ηγεμονία του γεωπολιτικού της πεδίου, είναι γεγονός, καθ' ότι εφαρμόζει το δίκαιο του ισχυροτέρου, παρά του ότι επικαλείται ταυτόχρονα και το διεθνές δίκαιο, φυσικά κατά την δική της ερμηνεία. Δυστυχώς οι επικλήσεις σε θεσμούς όπως, το διεθνές δίκαιο δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο, σε αντίθεση, με την ρεαλιστική εφαρμογή της δυναμικής του ισχυρού, δηλαδή του δικού του συμφέροντος. Η διεθνοποίηση του προβλήματος, είναι μία τρύπα στο νερό, διότι ουδείς έχει συμφέρον να επέμβει στην σύγκρουση συμφερόντων δύο γειτονικών χωρών, αν δεν εξυπηρετούνται τα δικά του συμφέροντα. Ειδικά τα συμφέροντα των Ευρωπαίων, συνάδουν πλήρως με τα συμφέροντα της Τουρκίας, παρά με αυτά του αδύναμου "κρίκου" της. Το "παιχνίδι" είναι ανεπιστρεπτί χαμένο, παρά τις δηλώσεις συμπαράστασης εκ μέρους των Ευρωαϊκών χωρών. Λόγια, λόγια, λόγια ...

Απάντηση!

Το γιατί το ξέρουμε, είναι γιατί κάποιοι εβαλαν πλάτες να έρθει στην κυβέρνηση ο συρ.

Ότι πουν οι μεγάλες δυνάμεις.

Ελλάδα- Τουρκία σημειώσετε Χ!"Δύο γαϊδάροι μαλωνανε σε ξένο αχυρώνα,"Ησυχαστε καλέ...

κωστας αιρετικος

Διακρινω μια νοητικη και λεκτικη οσφυοκαμψια αγαπητε μου.........εαν γινει επεισοδιο στο αιγαιο μονο οι δηλωσεις του υεθα δεν θα φταινε.Ειναι καιρος να αντιμετωπισετε την κατασταση με θαρρος και ρεαλισμο.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Κάνεις λάθος.Οι κουβέντες έχουν μεγάλη δύναμη.Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει,μαθαίναμε κάποτε στο Σχολείο μας. Αμα τις φουσκώσουνε οι εκεί δημοσιοκάφροι που άλλο που δεν θέλουνε,θα αγριέψει ο κόσμος και θα ζητάει πόλεμο από τον Ερδογάν και ας μη θέλει αυτός να κάνει.

ΣΤΕΛΙΟΣ

Εσύ μας τους φόρτωσες πρώην συριζαίε....

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Εννοείται αυτό,αλλά ακόμα να το παραδεχτεί και να πει ότι έκανε λάθος.

Καλυτερα να δωσουμε το Αιγαιο

Παρα να μπλεξουμε σε πολεμο. Ελλαδα ειναι μονο η Αθηνα, τα νησια εκει θα ειναι, παλια τα ειχαν οι Ιταλοι, μετα εμεις, στο μελλον οι Τουρκοι. Δε θα κανει πολεμο ο Τσιπρας για πλακα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία