Πώς νικάς την φοροδιαφυγή
friksos-drakontidis2

Φρίξος Δρακοντίδης

Πώς νικάς την φοροδιαφυγή

Βρίσκομαι στο Άμστερνταμ και διασχίζω την Κορτ Πρινσεγκραφτ. Στρίβω δεξιά στο πρώτο δρόμο που συναντώ με κατεύθυνση την πλατεία Νταμ. Ένας δρόμος γεμάτος εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η απόσταση μέχρι την πλατεία Νταμ, είναι περίπου 30 λεπτά με γρήγορο περπάτημα. Το τσουχτερό κρύο με οδηγεί στη πρώτη καφετέρια που συναντώ, για έναν γρήγορο ανεφοδιασμό. Για να μην παρεξηγηθώ το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ένα συνηθισμένο καφέ και όχι κάποιο από τα δεκάδες coffee shop της πόλης που εκτός των συνηθισμένων σερβίρουν και «χόρτο» σε 100 διαφορετικές παραλλαγές.

 «Τι θα πάρετε κύριε;» ρωτά μια ευγενική υπάλληλος. « Μια ζεστή σοκολάτα» της απαντώ. « Θα σας κοστίσει 2,50 ευρώ».

Βουτάω το χέρι μου στη τσέπη του μπουφάν μου για να πιάσω το πορτοφόλι μου. Βγάζω 2,50 ευρώ και της τα δίνω. « Κύριε δεν δεχόμαστε μετρητά. Μόνο πιστωτικές κάρτες».
Μα να πληρώσω μια σοκολάτα με πιστωτική κάρτα;

“For safety reasons” (για λόγους ασφάλειας) εξηγεί εκείνη. Το ίδιο σκηνικό και πιο κάτω όταν σταμάτησα σε ένα σνακ  μπαρ και μετά σε ένα εμπορικό κατάστημα. Το 80% των μαγαζιών που επισκέφτηκα δεν δέχονταν μετρητά. Η φοροδιαφυγή στο μηδέν, το ίδιο και τα κρούσματα ληστείας. Τι να πάει ο ληστής να ληστέψει, τον υπολογιστή του καταστήματος, το μηχάνημα που δέχεται τις κάρτες ή τον πελάτη με το πλαστικό χρήμα;
Κλείσιμο

Τώρα βέβαια θα πείτε κάποιοι ότι έτσι «Μας παρακολουθούν». Θα γνωρίζουν που μπαίνουμε, τι αγοράζουμε και πως έτσι θα καταγράφετε κάθε μας κίνηση. Θα συμφωνήσω μαζί σας.

Υπάρχει όμως άλλη λύση; Μήπως θα αλλάξουμε ποτέ μυαλά και νοοτροπία σε βασικά πράγματα;

Χθες σε εστιατόριο στο Λουτράκι όταν ο πελάτης ζήτησε τον λογαριασμό ο μαγαζάτορας άρχισε να ζωγραφίζει με το στυλό του μπακαλίστικες πράξεις στο χάρτινο τραπεζομάντιλο. Αν δεν επέμενες να πάρεις στα χέρια σου την ταμειακή απόδειξη είναι βέβαιο πως δεν θα την έπαιρνες ποτέ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ