paxinos01

Δημήτρης Χ. Παξινός

Έχω και την γυναίκα μου, όπως είχα την μακαρίτισσα την πεθερά μου, που ολημερίς μου λέει για τον Ερντογάν, όπως τόσοι και τόσοι.

10

Ψάχνω, όταν πηγαίνω στην πόλη μου, στο χωριό, να βρω φρούτα που να θυμίζουν λίγο το παρελθόν. Πεπόνια, ροδάκινα, βερίκοκα, που μοσχοβολούσαν. Τα έτρωγες και αισθανόσουν το μεγαλείο της φύσης, του Θεού. Το πόσο ευλογημένοι είμαστε. Ζουμερά, μοσχομυρωδάτα και όλες οι αισθήσεις σε διέγερση.

Πολλά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. Από εθνικά θέματα -Δικαιοσύνης -οικονομικά είναι στην ημερήσια διάταξη.

59

 Αρκούσε ένας από τα εκατομμύρια ιούς που υπάρχουν να αποκαλύψει τις αδυναμίες των κρατών. Και ήταν τρομακτικές με αποτέλεσμα την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Δεν είχαν προετοιμαστεί σε κάτι ανάλογο, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο στον σημερινό κόσμο με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, ιατρικές ανακαλύψεις, τεχνητή νοημοσύνη, κι όμως αρκούσε ένας ιός για να νεκρωθούν τα πάντα.

Απόγονος του περίφημου Αποστόλη Σταύρακα «Πανάδα» που από τη Λευκάδα πέρασε στην ηπειρωτική Ελλάδα για να βοηθήσει στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και αφού έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, έπεσε μαχόμενος ηρωικά στην έξοδο του Μεσολογγίου.

Κάποιες στιγμές της ζωής μας αισθανόμαστε ότι είμαστε άτρωτοι. Ξεχνάμε ότι είμαστε θνητοί. Έχει προηγηθεί κάποια μικρή ή μεγάλη επιτυχία, πάντοτε με τα μέτρα τα δικά μας. Στην ουσία της ασήμαντη. Για τον μικρόκοσμό μας τεράστια, όσο και το ύψος μας. Αισθανόμαστε ότι όλος ο κόσμος μας ανήκει.

7

«Συμφώνησαν σε κοινό σχέδιο καταπολέμησης διαφθοράς». «Έτοιμο το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς». Αυτοί ήταν δύο τίτλοι εφημερίδων, ενδεικτικά μιας κατάστασης χρονίζουσας, πληγής χαίνουσας και αγιάτρευτης.

3

Όταν η πολιτισμένη ανθρωπότητα παίρνει στα χέρια της υπεύθυνα την απονομή της δικαιοσύνης, η πολιτεία ως επίσημος εκφραστής της βούλησης κάθε οργανωμένης κοινωνίας ψήφισε νόμους οι οποίοι επιδιώκουν την διασφάλιση της εννόμου τάξεως καθώς και την ομαλή και αρμονική συμβίωση των πολιτών μεταξύ τους.

  Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Λιβύη, Αφγανιστάν, Σομαλία. Τις καταστρέφουν για να τις ανοικοδομήσουν για ίδιο οικονομικό όφελος.

2

Για να το πούμε αυτό, που όλοι σχεδόν ονειρευόμαστε, θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα χειροπιαστά. Π.χ. σαν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έκανε το αυτονόητο.

13

Μάνδρα, Μάτι, Κινέττα και έπεται συνέχεια. Αναπόφευκτα. Ασφαλώς μεγάλο ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή, οφειλόμενη στην ανθρώπινη απληστία. Από την άλλη όμως πλευρά δεν μπορεί να αγνοηθεί η ανοργάνωτη, ανοχύρωτη πολιτεία. Και οι δύο όμως αυτοί παράγοντες συνδέονται. Κοινός παρανομαστής η ανθρώπινη παρέμβαση.

1

Αυτή η σοφή ρήση ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει. Και θα καταδυναστεύει κάθε λαό που δεν μερίμνησε για την αυτοπροστασία του, δηλαδή την προστασία του λαού του. Ό,τι πιο απαίσιο, οδυνηρό και συνάμα εγκληματικό.

9

Πολλά χρόνια στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ως μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος συνάντησα μεγάλες προσωπικότητες, διακρινόμενες για την πνευματικότητά τους, την επιστημοσύνη τους, το ήθος και διάθεση για προσφορά στα κοινά. Πάντα με ανιδιοτέλεια. Κατάφερα να αντλήσω απ’ αυτούς πολλά ωφελήματα. 

1