Η σταύρωση του Αιγαίου
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Η σταύρωση του Αιγαίου

Είμαστε μόνοι. Ολομόναχοι. Απροστάτευτοι. Ανοχύρωτοι. Περικυκλωμένοι. Φοβισμένοι. Τρομοκρατημένοι.


Πόντιοι Πιλάτοι οι Νατοϊκοί σύμμαχοί μας. Διαιτητές χωρίς σφυρίχτρες. Αμέτοχοι. Παρατηρητές. Θεατές. Αδιάφοροι. Ατάραχοι.

Οι Αμερικανοί με τον Ντόναλντ Τραμπ πλέκουν εγκώμια για τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι Αμερικανοί όπως έκαναν με τους Κούρδους. Που τους εγκατέλειψαν και τους έστειλαν αδιάβαστους στα εκτελεστικά αποσπάσματα του ψευτοσουλτάνου.

Οι Ευρωπαίοι το ίδιο αδιάφοροι κι αυτοί. Μερικές φορές, έτσι για το θεαθήναι, εκδίδουν φιρμάνι εναντίον Τουρκίας. Αλλά την κρίσιμη στιγμή ούτε το μικρό δαχτυλάκι τους θα κουνήσουν προς αποτροπή θερμού επεισοδίου. Ασυγκίνητοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Μόνο για την επιστροφή των δανεικών ενδιαφέρονται. Μόνο να εισπράττουν.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί για ένα πράγμα νοιάζονται.Να πουλήσουν. Να κυριαρχήσουν. Να στηρίξουν τις βιομηχανίες τους. Προμοτάροντας πλυντήρια, ηλεκτρικές σκούπες, ψυγεία, καταψύκτες, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, αξεσουάρ. Πάσης φύσεως καταναλωτικά προϊόντα.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί για ένα ακόμα πράγμα ενδιαφέρονται, προμοτάρουν και με κάθε λόμπι σπρώχνουν και επιδιώκουν. Να μοσχοπουλήσουν πολεμικό εξοπλισμό: υποβρύχια, φρεγάτες, όπλα, πυραύλους, ελικόπτερα, αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας. Οι απειλές και οι εκβιασμοί του ψευτοσουλτάνου, η καλύτερη, η πιο ελκυστική διαφημιστική καμπάνια υπέρ βομηχανιών πολεμικών «εξαρτημάτων».

Οσο ο Ερντογάν ωρύεται υπέρ «Γαλάζιας Πατρίδας» τόσο Αγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Αμερικανοί τρίβουν τα χέρια τους πανευτυχείς και καλοσιτεμένοι. Ανικανοποίητο το θηρίο. Ακόρεση η επιθυμία του να καταβροχθίζει όπλα, σφαίρες, πυραύλους, ζεστό αίμα, ανθρώπινες σάρκες. Να καταστρέψει. Να κατεδαφίσει. Να σαρώσει Να ερημώσει. Να εξαφανίσει. Να ισοπεδώσει. Και μετά, με τις δικές του κατασκευαστικές να οικοδομήσει πάνω στα ερείπια.

Οι πολυεθνικές πετρελαίου για ένα πράγμα ενδιαφέρονται και νοιάζονται. Να τρυπήσουν στο Αιγαίο. Να ανοίξουν πηγάδια. Να γεμίσουν βαρέλια. Να διοχετεύουν φυσικό αέριο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Να απεξερτηθούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες από το φυσικό αέριο ρωσικής παραγωγής. Να εισπράξουν. Να κερδίσουν. Να κυριαρχήσουν.

Ομως τίποτα δεν γίνεται. Ομως η Ελλάδα αρνείται να βάλει συνέταιρο τον Ερντογάν και την παρέα του. Ομως η μικρή, πτωχή, ασήμαντη Ελλάδα πατάει πόδι. Πατάει φρένο. Δεν διαπραγματεύεται την ακεραιότητά της. Δεν εκχωρεί τη θάλασσά της. Δεν παζαρεύει τον υποθαλάσσιο πλούτο της.

Κλείσιμο
Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί τηρούν «ίσες» αποστάσεις. Γι’ αυτό, με την «ουδετερότητά» τους ενθαρρύνουν τον ψευτοσουλτάνο. Γι’ αυτό επικαλούνται το επιχείρημα των συμμαχικών συμφερόντων. Γι’ αυτό, περίπου, λένε «βρείτε τα».

Κρίσιμο, ακαριαίο, εύγλωτο και ευανάγνωστο αυτό το «βρείτε τα». Που σημαίνει να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι. Που σημαίνει να διαμοιράσουμε τα ιμάτια του Αιγαίου. Που σημαίνει να βάλουμε νταβατζή του υποθαλάσσιου πλούτου μας τον Τούρκο ψευτοσουλτάνο. Που σημαίνει μισό Αιγαίο ελληνικό, μισό της Αγκυρας. Και βλέπουμε. Να δούμε τι; Ας πούμε το Καστελόριζο. Ας πούμε η Ρόδος. Ας πούμε η μισή Κρήτη. Να τα δούμε όλα αυτά στο μέλλον.

Από τη στιγμή που διαπραγμάτευση δεν συμβαίνει. Από τη στιγμή που η Ελλάδα αρνείται να κάτσει γύρω από το ίδιο τραπέζι. Από τη στιγμή που ούτε τρυπάνια μα ούτε πηγάδια εμφανίζονται στο Αιγαίο. Και από τη στιγμή που όλα αυτά τα εμπόδια καθυστερούν δυσθεώρητες, μελλοντικές, εισπράξεις στα ταμεία των πολυεθνικών, τότε μία η λύση: «Να τελειώνουμε μ’ αυτόν τον πονοκέφαλο τον ελληνικό».

Μα φυσικά θερμό επεισόδιο. Κάπως έτσι και περισσότερος πολεμικός εξοπλισμός θα πουληθεί. Κάπως έτσι οι «μεγάλες δυνάμεις» θα παρέμβουν ώστε την πολεμική ανάφλεξη να σταματήσουν. Κάπως έτσι θα αναγκαστούμε να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι. Κάπως έτσι θα μοιράσουμε το Αιγαίο. Και μάλιστα με επιχείρημα εμπορικό. Win εσύ ο Ελληνας. Win εσύ ο Τούρκος. Win κι εμείς. Απαντες πανευτυχείς.

Καταλάβατε τώρα γιατί «φίλοι» και «σύμμαχοι» παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους; Μα φυσικά για να σταυρώσουν το Αιγαίο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ