Δημογραφική πολιτική και κοινωνική στέγαση
anna_karamanli_blog

Άννα Καραμανλή

Δημογραφική πολιτική και κοινωνική στέγαση

Η συζήτηση για το δημογραφικό στη χώρα μας έχει ανοίξει εδώ και αρκετές δεκαετίες καθώς τα σχετικά δεδομένα επιδεινώνονται κάθε έτος και οι προβολές για την ηλικιακή εξέλιξη το πληθυσμού φέρνουν ολοένα και πιο κοντά τις επιπτώσεις από τη γήρανση της κοινωνίας.

Κατά την τελευταία μάλιστα δεκαετία της κρίσης όλοι οι δείκτες χειροτέρευσαν με πιο χαρακτηριστικό τη μεγάλη πτώση των γεννήσεων που για το 2021 καταγράφηκαν μόλις στις 82.000 έναντι.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της δημογραφικής πορείας μιας κοινωνίας. Ανάμεσά τους οι οικονομικοί είναι από τους κυριότερους είτε αφορούν το τωρινό βιοτικό επίπεδο όσων επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά είτε την προοπτική αυτού του επιπέδου. Συνεπώς καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν ληφθούν υπ’ όψιν τα οικονομικά δεδομένα.

Εκείνο το στοιχείο που έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία είναι η ακρίβεια της στέγης. Η σύνδεσή του με το δημογραφικό είναι σχεδόν αυτόματη. Πολύ δύσκολα ξεκινάει ένα νέο ζευγάρι τη δημιουργία οικογένειας όταν για την κάλυψη των αναγκών στέγασής τους χρειάζεται αν δαπανήσει έως και το 50% του διαθέσιμου εισοδήματός του, όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες.

Για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του ζητήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής προοπτικής είναι προτεραιότητα, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Απέναντι στις αποσπασματικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, κινούμαστε με μέθοδο και σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα συνολικά, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Κλείσιμο
Το μεγάλο μας όπλο σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο αναμορφωμένος ΟΑΕΔ, τώρα πια ΔΥΠΑ. Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας η ΔΥΠΑ αποκτά κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών. Στη μάχη αυτή είμαστε έτοιμοι να «ρίξουμε» κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ αλλά και να αξιοποιήσουμε την ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Ήδη η πρώτη φάση του σχεδιασμού αποσκοπεί στο να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι οι διαδικασίες για την απόδοση αδιάθετων κατοικιών σε νεαρά ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επανεκκίνηση μετά από μια δεκαετία της στεγαστικής πολιτικής η οποία διακόπηκε στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης. Μια επανεκκίνηση που δεν θα περιοριστεί στην αναβίωση απλώς πρακτικών του παρελθόντος αλλά υιοθετεί και νέα δυναμικά εργαλεία, δανειζόμενη τη πλέον πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία. Ήδη ένα πλέγμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει επιδοτήσεις ενοικίου και αγοράς κατοικίας, ανέγερση νέων διαμερισμάτων σε δημόσια ακίνητα και απόδοσή τους στους δικαιούχους αλλά και την απελευθέρωση άλλων με τη μεταστέγαση δημοσίων υπηρεσιών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι πρώτοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, ακριβώς διότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα πιο οξύ και διότι αντανακλάται ευθέως στους δημογραφικούς δείκτες.

Η εξασφάλιση του αγαθού της στέγης δίπλα στις πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας και ειδικά της εργαζόμενης μητέρας που έχουμε ήδη αναπτύξει, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να βγούμε από το δημογραφικό τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε ως χώρα. Η γέννηση ενός παιδιού είναι μια πράξη που γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εξαρτάται από την προοπτική που δίνουμε στους νέους γονείς ως κοινωνία και Πολιτεία.

Το πρώτο απτό δείγμα προοπτικής είναι η παροχή στα νέα ζευγάρια της δυνατότητας για αξιοπρεπή και οικονομικά βιώσιμη στέγασης της οικογένειάς τους. Γι’ αυτό η επανεκκίνηση της πολιτικής κοινωνικής στέγης είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ