Αυτά που πρέπει να προσέχετε στην αγορά επίπλων γραφείου

Αυτά που πρέπει να προσέχετε στην αγορά επίπλων γραφείου

Σημαντικό μέρος των αγορών επίπλων γραφείου πραγματοποιείται από αγοραστές που δεν θα χρησιμοποιήσουν τα έπιπλα .

Αυτά που πρέπει να προσέχετε στην αγορά επίπλων γραφείου
Οι επιχειρήσεις αγοράζουν για τους υπαλλήλους και οι γονείς για τα παιδιά τους. 
Οι συνέπειες μιας σωστής ή λάθος απόφασης αγοράς μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία , την ασφάλεια των χρηστών και του περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα η ανταποδοτικότητα της αγοράς τόσο ως προς τη χρήση όσο και την οικονομία της αγοράς αποκαλύπτονται διαχρονικά και δεν μπορούν να σταθμισθούν τη στιγμή της αγοράς παρά μόνον αν υπάρχουν πιστοποιήσεις προτύπων ποιότητας και εγγυήσεις με βάση αυτές . 
Εν συντομία οι επιπτώσεις αναφέρονται :

Υγεία 

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επίπλων είναι κατά κύριο λόγο μέταλλα  ή κράματα μετάλλων , ξύλα ή προϊόντα ξύλου , κόλλες , υφάσματα , δέρματα και πλαστικές ύλες.

Κλείσιμο
Κάθε ένα από τα παραπάνω αποτελεί μια κατηγορία μεγάλης ποικιλίας επιλογών που προσφέρει η παγκόσμια αγορά .

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  έχει επισημάνει  ότι σε όλες αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν περιπτώσεις υλικών με τοξικές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό .
Οι Οργανισμοί πιστοποίησης ποιότητας (εθνικοί, ευρωπαϊκοί, διεθνείς) εφαρμόζοντας τις επισημάνσεις του ΠΟΥ αλλά και άλλων αλλά και άλλων ελεγκτικών οργανισμών σχετικά με τις επιπτώσεις επικίνδυνων υλικών στην υγεία έχουν συμπεριλάβει στα πρότυπα ποιότητας τα ανεκτά επίπεδα τοξικών ή επικίνδυνων υλικών .

Για παράδειγμα στις μελαμίνες που αποτελούν ιδιαίτερα σύνηθες υλικό κατασκευής για γραφεία , ερμάρια , βιβλιοθήκες  κ.λ.π. αναφέρονται τα ανεκτά επίπεδα έκλυσης φορμαλδεΰδης . Η έκλυση φορμαλδεΰδης μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα , αλλεργίες , καρκινογενέσεις στους χρήστες των επίπλων. Στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνεται ο έλεγχος μη έκλυσης ραδιενέργειας  οι επιπτώσεις της οποίας είναι γνωστές .



Ασφάλεια 
Η ποιότητα , η κατάλληλη σύνθεση και η επαρκής ποσότητα των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τον τρόπο παραγωγής όπου η σύγχρονη τεχνολογία με εξελιγμένα μηχανήματα έχει υποκαταστήσει κολλήσεις και τρόπο κοπής μετάλλων , σύνδεσης στοιχείων κ.λ.π. ελαχιστοποιούν τις περιπτώσεις τραυματισμών και ατυχημάτων κατά τη χρήση των επίπλων . 
Επιπλέον τα τεστ αντοχής που προβλέπουν τα πρότυπα ποιότητας ελαχιστοποιούν περιπτώσεις ατυχημάτων εξ αιτίας ελλιπούς αντοχής των επίπλων που προκαλούνται από αιφνίδιες θραύσεις ή άλλου είδους καταστροφές.

Εργονομία 

Η εργονομία αναφέρεται στην προσαρμοστικότητα και τη δυνατότητα του επίπλου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις παραγωγής έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον χρήστη ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούν την πρόκληση μυοσκελετικών παθήσεων .
Επιπρόσθετα η σωστή χωροθέτηση των επίπλων και η τήρηση βασικών κανόνων οργάνωσης του χώρου εργασίας διευκολύνει ή δυσκολεύει το έργο του χρήστη .
Τα πρότυπα ποιότητας ορίζουν παραμέτρους για την κατασκευή ,τις  διαστάσεις  , τις κινήσεις μερών όπου απαιτούνται μηχανισμοί όπως π.χ στα καθίσματα κ.λ.π..


Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις ισχύουν στο μέγιστο βαθμό όταν οι χρήστες είναι παιδιά ή έφηβοι . Οι δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και έφηβων δεν είναι μόνο βαρύτερες αλλά συχνά και διαχρονικά επιβλαβείς. 

Οι γονείς όταν αγοράζουν έπιπλα εκτός των άλλων παραμέτρων για τη λήψη απόφασης έχουν να σκεφθούν και την ηθική ευθύνη από μια λανθασμένη απόφαση που θα δημιουργήσει προβλήματα υγείας, ασφάλειας ή μη εργονομικής λειτουργίας 
Των επίπλων που θα επιλέξουν .
Απλή λογική παραίνεση . Ζητήστε τα έπιπλα που θα επιλέξετε να διαθέτουν πιστοποιητικά και εγγύηση ποιότητας.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης