Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε παιδιά;

Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε παιδιά;

Τα φάρμακα που υποτίθεται πως καταπολεμούν την κατάθλιψη, στην πραγματικότητα διπλασιάζουν τον κίνδυνο ακραίων συμπεριφορών, λένε οι επιστήμονες - Ο κίνδυνος για τους εφήβους

Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε παιδιά;
Μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς υποστηρίζει πως η χορήγηση κάποιων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε παιδιά και εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο επιθετικής συμπεριφοράς ή ακόμα και της τάσης αυτοκτονίας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές που ανέλαβαν την εν λόγω μελέτη, ισχυρίστηκαν πως ενώ τα φάρμακα υποτίθεται πως καταπολεμούν την κατάθλιψη, στην πραγματικότητα διπλασιάζουν τον κίνδυνο ακραίων συμπεριφορών. Για αυτόν τον λόγο φαίνεται πως συμβουλεύουν την μικρότερη δυνατή χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών σε νεαρά άτομα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMJ», εξέτασε 70 εκθέσεις κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 18.526 ασθενείς. Το γεγονός εκείνο που ανησύχησε τους Δανούς ερευνητές είναι πως ενώ δεν εντοπίστηκε κάποια σύνδεση μεταξύ χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και αυτοκτονικής τάσης στους ενήλικες, στα νεαρά άτομα ο κίνδυνος εμφανίστηκε να διπλασιάζεται.

Πιο αναλυτικά, όπως σχολίασαν οι συγγραφείς της έρευνας: «Προτείνουμε την ελάχιστη δυνατή χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, διότι στην περίπτωσή τους οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι εμφανίζονται εξαιρετικά πιο σοβαροί. Αντίθετα, ενδείκνυνται εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της κατάθλιψης, όπως η φυσική άσκηση και η ψυχοθεραπεία».

Μετά τη δημοσίευση της ανησυχητικής μελέτης διάφοροι ειδικοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους γονείς και τους γιατρούς ως προς την αποφυγή των συγκεκριμένων φαρμάκων. Η Shirley Reynolds, καθηγήτρια ψυχολογικών θεραπειών στο πανεπιστήμιο του Reading υποστήριξε πως: «Προφανώς τα αποτελέσματα αυτά θα θορυβήσουν τόσο τους γιατρούς όσο και τους γονείς. Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων θα έπρεπε να επιτρέπεται μόνο όταν τα νεαρά άτομα δεν ανταποκρίνονται σε άλλου είδους ψυχοθεραπείες».
Κλείσιμο

Ωστόσο, στο αντίθετο στρατόπεδο, η ειδική στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων, Dr Mara Parellada υποστήριξε πως: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεν μας επιτρέπουν να πούμε πως τα αντικαταθλιπτικά χάπια σίγουρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο επιθετικότητας και αυτοκτονικής τάσης στα παιδιά. Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος από αυτοκτονία στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης