Η Ελλάδα ξόδεψε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες από κάθε μέλος του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα ξόδεψε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες από κάθε μέλος του ΝΑΤΟ

Πέραν της Ελλάδας, μόλις τρία κράτη-μέλη πέτυχαν το στόχο του 2%, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονία, ενώ στο όριο βρίσκεται η Πολωνία - H Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει περίπου 106.000 ένστολους, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας 387.000 ένστολους

Η Ελλάδα ξόδεψε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες από κάθε μέλος του ΝΑΤΟ
Κοντά στην κορυφή των στρατιωτικών δαπανών ανάμεσα στα 29 κράτη-μέλη του NATO βρέθηκε και το 2017 η Ελλάδα, αν και μικρότερο μέρος από ό,τι θα έπρεπε διοχετεύεται στην ποιοτική εξοπλιστική αναβάθμιση του στρατεύματος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Συμμαχίας.

Παρά την χρόνια κρίση, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στο 2,36% του ΑΕΠ, που ήταν η δεύτερη υψηλότερη αναλογία στο NATO. Πέραν της Ελλάδας, μόλις τρία κράτη-μέλη πέτυχαν το στόχο του 2%, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονία, ενώ στο όριο βρίσκεται η Πολωνία.

Αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού και των διακυμάνσεων στην ισοτιμία, το NATO εκτιμά πως οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας διαμορφώθηκαν στα 5,845 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αντίστοιχες δαπάνες της Τουρκίας ήταν υπερτριπλάσιες, και ανήλθαν στα 17,586 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κλείσιμο
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι δαπανά 545 δολάρια κατά κεφαλήν για τις ανάγκες των ένοπλων δυνάμεών της, βρισκόμενη στην 8η θέση ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας. Οι επτά χώρες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα έχουν και σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Σε μέγεθος στρατεύματος, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 106.000 ένστολους, περίπου 22.000 λιγότερους σε σχέση με το 2010. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αριθμούν 387.000 ένστολους, έχοντας μειωθεί κατά 108.000 σε βάθος επταετίας.

Η χώρα μας πάντως χάνει τον δεύτερο, ποιοτικό, στόχο που θέτει το NATO, ο οποίος προβλέπει ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ετήσιων αμυντικών δαπανών θα πρέπει να διοχετεύεται στην έρευνα και στην αγορά εξοπλισμού.

Οι ελληνικές εξοπλιστικές και ερευνητικές δαπάνες υπολογίζονται λίγο πάνω από 15% του συνόλου, δηλαδή περίπου πέντε μονάδες κάτω από τον στόχο.

Αντίθετα, η Τουρκία διαθέτει πάνω από το 30% των δικών της δαπανών για την απόκτηση καινούργιου υλικού και για έρευνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη δύναμη στη Συμμαχία, καθώς ήταν υπεύθυνες σχεδόν για το 72% των συνολικών δαπανών της Συμμαχίας ενώ τους αντιστοιχεί περίπου το μισό ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς αύξησαν τις δικές τους στρατιωτικές δαπάνες για τρίτο συναπτό έτος το 2017, ενισχύοντας τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους κατά σχεδόν 5% σε σχέση με πρόπερσι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις στα μεγάλα κράτη της Ευρώπης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους το ταχύτερο δυνατό.

Δείτε την έκθεση του ΝΑΤΟ εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης