Τσαβούσογλου: Ο νέος αμερικανός ΥΠΕΞ οφείλει να σέβεται την Τουρκία

Τσαβούσογλου: Ο νέος αμερικανός ΥΠΕΞ οφείλει να σέβεται την Τουρκία

Οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο – Ο Τσαβούσογλου απαίτησε σεβασμό από τον Πομπέο – Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο νέος αμερικανός ΥΠΕΞ είχε μιλήσει για «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία»

Τσαβούσογλου: Ο νέος αμερικανός ΥΠΕΞ οφείλει να σέβεται την Τουρκία
Στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με το νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ελπίζει ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κάλεσε όμως τον Πομπέο να σέβεται την Άγκυρα. 

Η δήλωση του τούρκου ΥΠΕΞ γίνεται σε μια περίοδο που στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας επικρατεί βαρομετρικό χαμηλό, λόγω της διαφοράς πολιτικής στο ζήτημα της Συρίας αλλά και σε άλλα ζητήματα. 

Την ίδια ώρα, ο διορισμός του Πομπέο προκάλεσε αναστάτωση στην τουρκική πλευρά. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σ' ένα μήνυμα που φέρεται ότι έστειλε μέσω του Twitter ο Πομπέο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, στο οποίο χαρακτήριζε την Τουρκία «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία». Το μήνυμα, που γράφτηκε πριν γίνει διευθυντής της CIA,  αργότερα διαγράφηκε.

«Θα θέλαμε θα δουλέψουμε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών με την ίδια συνεννόηση, με διμερή σεβασμό και συνεννόηση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι είναι επιλογή των ΗΠΑ το ποιος αναλαμβάνει επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ. «Δεν θέλουμε να τη σχολιάσουμε, όμως όποιος κι αν είναι, πρέπει πρώτα να μάθει πώς να συμπεριφέρεται, να μας πλησιάζει και να μας σέβεται», σημείωσε. 

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία που σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθούν στις 19 Μαρτίου μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απομάκρυνσης του Τίλερσον.
Κλείσιμο

Ο αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν γράφει σήμερα στη Hurriyet Daily News πως ο Πομπέο έχει «προκαταλήψεις» αναφορικά με την Τουρκία, επικαλούμενος το διαγραφέν μήνυμα, και προσθέτει ότι δεν είναι εύκολο να σβήσει η μνήμη των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης