Γερμανία: Σωρεία μηνύσεων σε ακροδεξιά βουλευτή για υποκίνηση μίσους κατά μεταναστών

Γερμανία: Σωρεία μηνύσεων σε ακροδεξιά βουλευτή για υποκίνηση μίσους κατά μεταναστών

Στο λογαριασμό της στο twitter είχε κάνει λόγο για «βάρβαρες, μουσουλμανικές ορδές ανδρών βιαστών»

Γερμανία: Σωρεία μηνύσεων σε ακροδεξιά βουλευτή για υποκίνηση μίσους κατά μεταναστών
Εκατοντάδες πολίτες προσέφυγαν στην Εισαγγελία της Κολωνίας, για να καταθέσουν μήνυση κατά της βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος AfD Μπέατριξ φον Στορτς. 

Αιτία των μηνύσεων ήταν τα υποτιμητικά σχόλια της πολιτικού για τους άνδρες μουσουλμανικής καταγωγής, όταν την Πρωτοχρονιά, η αστυνομία της Κολωνίας δημοσίευσε στο λογαριασμό της στο twitter πληροφορίες και στα αραβικά. Η 

«Τι στον διάβολο συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα; Γιατί η αστυνομία δημοσιεύει πλέον τα επίσημα μηνύματά της στα αραβικά; Απευθύνεται με αυτό το μέσο στις ορδές των βαρβάρων, των μουσουλμάνων και των βιαστών ανδρών, προσπαθώντας να τους καλοπιάσει;» έγραψε η Στορτς στο λογαριασμό της στο twitter. 

Κλείσιμο
Το twitter μπλόκαρε το λογαριασμό της για 12 ώρες. 

«Μέθοδοι Στάζι» 

Στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, πήρε μέρος και ο επικεφαλής του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Ο πολιτικός έκανε λόγο για «μεθόδους Στάζι» και υποστήριξε ότι το μπλοκάρισμα του λογαριασμού είναι αποτέλεσμα του νόμου για τα κοινωνικά δίκτυα (NetzDG) του ομοσπονδιακού Υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μαας (SPD), που ισχύει από τις αρχές του χρόνου. 

Στ αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να συνεχίσουν να δημοσιεύουν «ξανά και ξανά» τα σχόλια που διεγράφησαν.

«Ανάρμοστες και απαράδεκτες τοποθετήσεις»

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματέας του FDP Νίκολα Μπέερ χαρακτήρισε στην FAZ «ανάρμοστες και απαράδεκτες» τις τοποθετήσεις της Στορτς και σημείωσε ότι η αστυνομία είχε κάθε δικαίωμα να καταθέσει μήνυση, όπως και έπραξε. Επίσης, διευκρίνισε ότι ο λογαριασμός της Στορτς στο twitter μπλόκαρε εξαιτίας των κανονισμών στο twitter κι όχι εξαιτίας του νέου νόμου στη Γερμανία. 


«Η ελευθερία της γνώμης είναι σημαντικό αγαθό κι αυτό ισχύει και για την AfD. Εάν όμως ο κύριος Γκάουλαντ συνδέει την υποκίνηση ρατσιστικού μίσους με τον νέο νόμο, τότε προβαίνει στη διατύπωση θεωριών συνωμοσίας έχοντας πολιτικές σκοπιμότητες» ήταν το σχόλιο του Κονσταντίν φον Νοτζ, των Πρασίνων. 

«Υποκινώντας το μίσος»

Το ζήτημα σχολίασε στη FAZ ο Ντάνιελ Ντέκες, σε άρθρο του με τίτλο «Υποκινώντας το μίσος». 

«Όποιος, όπως (τώρα) ο επικεφαλής της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, μετά τη διαγραφή τοποθετήσεων (του κόμματός του) στο facebook και στο twitter που υποκινούν το μίσος κάνει λόγο για μεθόδους της Στάζι, όχι μόνο αποδεικνύει έλλειμμα ιστορικής γνώσης, αλλά δημιουργεί και μια παραμορφωτική εικόνα του παρόντος. Στη σημερινή Γερμανία η ελευθερία της γνώμης προστατεύεται ως θεμελιώδες δικαίωμα από το Σύνταγμα, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας με τη λογοκρισία της αυτό δεν ίσχυε. Ωστόσο το δικαίωμα αυτό δεν ισχύει χωρίς περιορισμούς, και ιδίως όχι στις “νέες πλατφόρμες δημόσιας συζήτησης», έγραψε. 

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι η υποχρέωση λογοδοσίας για περιεχόμενο που υποκινεί το μίσος ή που συνιστά άλλου είδους αδικοπραξία είναι το λιγότερο που πρέπει να απαιτεί ένα κράτος- για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του όσο και του δημοσίου συμφέροντος.

  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης