New York Times: Ο Τραμπ «τελειώνει» τον Τίλερσον - Φαβορί για τη θέση του ο αρχηγός της CIA

New York Times: Ο Τραμπ «τελειώνει» τον Τίλερσον - Φαβορί για τη θέση του ο αρχηγός της CIA

Ως αουτσάιντερ για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζεται η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ - Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστός Τομ Κότον προορίζεται για τη διεύθυνση της CIA

New York Times: Ο Τραμπ «τελειώνει» τον Τίλερσον - Φαβορί για τη θέση του ο αρχηγός της CIA
Η πρόσφατη «κόντρα» μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρεξ Τίλερσον στο θέμα της συμφωνίας των πυρηνικών του Ιράν, φαίνεται πως θα κοστίσει ακριβά στον είκεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, καθώς σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times, ο πρώην CEO της EXXON θα αντικατασταθεί από τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση τη μεγάλη είδηση, η απόφαση θεωρείται ειλημμένη από τον Λευκό Οίκο και αναμένεται να υλοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, με εντολή του Αμερικανού προέδρου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, τόσο για την αλλαγή στο χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όσο και για την κάλυψη της κενής θέσης του διευθυντή της CIA. Ο Μάικ Πομπέο, που θα αναλάβει τη διεθνή διπλωματία των ΗΠΑ, ακολουθώντας προφανώς τη δυναμική και επιθετική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα απέναντι στο μείζον ζήτημα του Ιράν, θα αντικατασταθεί με τη σειρά του από τον γερουσιαστή Τομ Κότον, τον ρεπουμπλικανό από το Άρκανσας, ο οποίος έχει διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη γραμμή που χαράζει ο Αμερικανός πρόεδρος σε θέματα ασφαλείας. 
Κλείσιμο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Άρκανσας έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση και ήδη ετοιμάζει τα πλάνα του, προκειμένου να αναλάβει το νευραλγικό πόστο του διευθυντή της CIA. Το θέμα επιβεβαίωσαν τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, τα οποία, ωστόσο, διατήρησαν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Λευκού Οίκου, τις οποίες και επικαλούνται οι New York Times, ο επικεφαλής προσωπάρχης της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζον Φ. Κέλι, έχει συζητήσει ήδη με τους συνεργάτες του τις επικείμενες αλλαγές, αναμένοντας το τελικό «οκ» από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντικατάσταση του Ρεξ Τίλερσον θα λάβει χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα και δη πριν το τέλος του 2017, ίσως και πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Ρεξ Τίλερσον προφανώς θα «πληρώσει» τις αποστάσεις που κράτησε και δη δημοσίως, στις τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ κυρίως για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, αλλά και για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας και τη συνεργασία με τους Άραβες συμμάχους. Το προηγούμενο διάστημα, είχε κυκλοφορήσει ότι ο πρώην CEO της Axxon Mobile είχε αποκαλέσει «βλάκα» τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο Τραμπ είχε ασκήσει δημόσια κριτική στον υπουργό Εξωτερικών του ότι «χάνει τον χρόνο του» ακολουθώντας τη διπλωματική οδό στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Η τελευταία πράξη «διχογνωμίας» στο συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ Τραμπ και Τίλερσον, παίχθηκε μόλις χθες, μετά την 7η πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε με νόημα ότι «θα το τακτοποιήσουμε το θέμα» και προανήγγειλε νέες αυστηρότερες κυρώσεις, την ίδια στιγμή που ο Τίλερσον δήλωνε ότι η διπλωματία παραμένει βασική γραμμή στο τραπέζι.

Εκτός του Μάικ Πομπέο, ο οποίος παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ως δεύτερη λύση, ως αουτσάιντερ, εμφανίζεται από έγκυρες πηγές η Νίκι Χάλεϊ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει εκφράσει κατ' επανάληψη ακραίες θέσεις, ζητώντας ακόμη και στρατιωτική επέμβαση στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η αντικατάσταση του Τίλερσον ενδέχεται να σημάνει την έναρξη σημαντικών γεγονότων σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς από τις επιλογές των υποψηφίων διαφαίνεται η διάθεση για μία πιο επιθετική τακτική και ίσως την εκτέλεση στρατιωτικών επεμβάσεων σε Κορέα - κατά κύριο λόγο και Ιράν, κατά δεύτερο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης