Μνήμες Χιροσίμα: Πυρηνικά παιχνίδια από τη Βόρεια Κορέα

Μνήμες Χιροσίμα: Πυρηνικά παιχνίδια από τη Βόρεια Κορέα

Η πυρηνική δοκιμή προκάλεσε σεισμό 5,3 Ρίχτερ - Η ισχύς της βόμβας υπολογίζεται σε 10 κιλοτόνους

Μνήμες Χιροσίμα: Πυρηνικά παιχνίδια από τη Βόρεια Κορέα
Μνήμες από τη Χιροσίμα αναβιώνουν στη διεθνή κοινότητα με αφορμή την πέμπτη πυρηνική δοκιμή την οποία ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.
  
Αγνοώντας επιδεικτικά τις κυρώσεις που τις επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προηγούμενη πυρηνική δοκιμή της (τον περασμένο Ιανουάριο), η Βόρειος Κορέα δεν πτοείται και δείχνει τα δόντια της προχωρώντας στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε σεισμό, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
  
Νότιος Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ έσπευσαν πρώτες να καταδικάσουν την απερίσκεπτη κίνηση του Κιμ γιονκ Ουν . Οι τρεις χώρες βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση καθώς οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιανγκ ρίχνουν λάδι στις τεταμένες σχέσεις της χώρας του Κιμ με την παγκόσμια κοινότητα.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  
Από την πλευρά της η Νότια Κορέα θα προετοιμαστεί για ν’ αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών Γιο Ιλ-χο.
Κλείσιμο



Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ γιονκ Ουν, συνεχίζει να προκαλεί με τις απερίσκεπτες πάνω απ΄όλα όμως όμως άκρως επικίνδυνες κινήσεις του . Ο ίδιος λέει ότι πάτησε το κουμπί για την πέμπτη και πιο ισχυρή μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που έχει πραγματοποιήσει το καθεστώς του. Η πυρηνική δοκιμή στέφθηκε από επιτυχία όπως ανακοίνωσε η Πιονγιανγκ .
  
Η Δύση πάντως κρατά επιφυλάξεις για το αν πράγματι ο Κιμ γιονγκ Ούν έκανε πράξη τις απειλές του.

«Είναι δύσκολο για εμάς να επαληθεύσουμε τον ισχυρισμό των Βορειοκορεατών. Βαθύτατος φόβος μας όμως είναι όταν θα χρησιμοποιήσει ένα αληθινό πυρηνικό όπλο σε ένα από τους πυραύλους τους, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο», δηλώνει στο δίκτυο CNN o Mελίσα Χανχάμ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο «James Martin Center».  

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή» δήλωσε η Άνα Πόποβα, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή Rospotrebnadzor.

Kαι το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, το οποίο επικαλέστηκε σήμερα τον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, μετέδωσε ότι η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δεν επηρέασε τα τρέχοντα επίπεδα ραδιενέργειας στην Κίνα.
     
Νότιος Κορέα, Ιαπωνία , Κίνα και ΗΠΑ έσπευσαν πρώτες να καταδικάσουν την πέμπτη πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιόνγιανγκ λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Στο μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως σε κατασκοπευτικά τύπου "WC-135" να απογειωθούν τις επόμενες ώρες για να λάβουν δείγματα από τον αέρα προκειμένου να τα εξετάσουν στο εργαστήριο. Αλλά και η Ιαπωνία έχει στείλει τέσσερα μαχητικά για να ελέγξει την ραδιενέργεια στον εναέριο χώρο της.  



 Γράφημα 1: Οι πυρηνικές δοκιμές της Βορείου Κορέας  
 Τα τελευταία δέκα χρόνια, το καθεστώς της Βορείου Κορέας ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει συνολικά πέντε πυρηνικές δοκιμές.
   Τον Σεπτέμβριο του 2016, η πυρηνική δοκιμή είχε ισχύ 10 κιλοτόνων, τον Ιανουάριο του 2016, 4 έως έξι κιλοτόνων, τον Φεβρουάριο του 2013, 6 με 7 κιλοτόνων, το Μάιο του 2009 δύο κιλοτόνων  και τέλος, τον Οκτώβριο του 2006, λιγότερο από έναν κιλοτόνο. Από την σημερινή πυρηνική έκρηξη η ισχύς που απελευθερώθηκε ήταν ίση με δέκα κιλοτόνους, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πυρηνική βόμβα που προκάλεσε τον πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα ήταν 15 κιλοτόνων.



 Γράφημα 2:
   Το δίκτυο CNN φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών τους υπενθυμίζοντας τις πυρηνικές βόμβες που έχουν πυροδοτήσει οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις: Βόρεια Κορέα, Ρωσία και ΗΠΑ.   
Η Βόρειος Κορέας πυροδότησε σήμερα βόμβα, ισχύος δέκα κιλοτόνων.
Οι ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει τη βόμβα «Little Boy» κατά της Χιροσίμα, ισχύος 15 κιλοτόνων, όπως επίσης και τη βόμβα «Fat Man» στο Ναγκασάκι.
Το καθεστώς της Ουάσινγκτον έχει πυροδοτήσει τη βόμβα «IVY king» 500 κιλοτόνων, τη βόμβα «Β53» ισχύος 9 χιλιάδων κιλοτόνων όπως και τη βόμβα «Castle Bravo», ισχύος 15 χιλιάδων κιλοτόνων.
Η Ρωσία έχει πυροδότησε τη βόμβα «Tzar Bomba» ισχύος 50 χιλιάδων κιλοτόνων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης