'Ερχεται η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή

'Ερχεται η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή

Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις του νέου ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής

«Λευκός καπνός» για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή
Στη δημιουργία ενός νέου σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ,  με στόχο να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές συμφώνησαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
και το Ευρωκοινοβούλιο
Κλείσιμο
. Οι επιχειρήσεις του νέου σώματος αναμένεται να ξεκινήσουν το νωρίτερο το Σεπτέμβριο με στόχο να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έως το Νοέμβριο.

Οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για μία συμφωνία για τη νέα δύναμη, που αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, μαζί με τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκία τον Μάρτιο.

Το νέο σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ θα αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε χώρα τα σύνορα της οποίας δέχονται πιέσεις από μεγάλο αριθμό προσφύγων
. Μάλιστα, θα αναπτύσσονται ακόμη κι αν η χώρα είναι απρόθυμη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα,  αν οι χώρες της «πρώτης γραμμής» σε αυτή την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δεν μπορούν να χειριστούν τις προσφυγικές ροές οργανωμένα, τότε το νέο σώμα θα αναπτύσσεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σε περίπτωση που δεν συνεργαστούν με αυτή τη δύναμη, τότε θα κινδυνεύουν ακόμη και με έξοδο από την Σένγκεν!

Υπό τη συμφωνία, οι χώρες θα συνεχίζουν να έχουν τη διαχείριση των συνόρων τους. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούν να ζητήσουν ενισχύσεις με 1.500 συνοριοφύλακες, που θα είναι μέρος μίας εκτεταμένης δύναμης της Frontex.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης