Μουσείο του Λούβρου: «Φυγαδεύουν» 150.000 έργα για να τα σώσουν από τις πλημμύρες

Μουσείο του Λούβρου: «Φυγαδεύουν» 150.000 έργα για να τα σώσουν από τις πλημμύρες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η «πόλη του φωτός» - Συνολικά 20 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους

Μουσείο του Λούβρου: «Φυγαδεύουν» 150.000 έργα για να τα σώσουν από τις πλημμύρες
Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκει καταφύγιο σε 150 χιλιάδες έργα τέχνης, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», που επικαλείται την σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης του μουσείου.

Από χθες το βράδυ, το προσωπικό του μουσείου έχει ξεκινήσει την απομάκρυνση 150.000 αγαλμάτων, πινάκων ζωγραφικής και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που βρίσκονται στα τμήματα του υπογείου που έχουν πλημμυρίσει ή στη μεγάλη αίθουσα της έκθεσης του Λούβρου (Αίθουσα του Ναπολέοντα).

Σύμφωνα με απόφαση της μονάδας κρίσης που έχει συσταθεί στο Λούβρο, τα πάντα θα πρέπει να τοποθετηθούν στους ορόφους. 

Κλείσιμο
Ήδη από χτες το απόγευμα το Τμήμα Τεχνών του Ισλάμ έκλεισε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των έργων.

Η ανακοίνωση του Μουσείου 




Την ώρα που η Γαλλία «φλέγεται» και πνίγεται, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, βρίσκεται στην Ελλάδα για να δηλώσει την αμέριστη υποστήριξη των Παρισίων στην προσπάθεια της χώρας μας να ανακάμψει οικονομικά αλλά και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό.

Μία εβδομάδα πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η Γαλλία έχει πλημμυρίσει, ενώ συνολικά 20 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.



Η «πόλη του φωτός» βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των έκτακτων μέτρων καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η στάθμη των νερών στο Σηκουάνα αναμένεται να φθάσει τα έξι μέτρα. Το 1982 , είχε φθάσει σε ανάλογα επίπεδα ενώ το 1910, είχε αγγίξει τα 8,2 μέτρα. Ο Σηκουάνας θα παίξει σήμερα με τα νεύρα των Γάλλων, γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το γαλλικό δίκτυο «BFMTV». 

Την κοινωνική έκρηξη στη Γαλλία με αφορμή το νόμο «Ελ Κομρί» διαδέχτηκαν οι κατακλυσμιαίες βροχές που έχουν μετατρέψει σε ορμητικό ποτάμι το Παρίσι αλλά και άλλες περιοχές της Γαλλίας.

Κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών, το κύμα κακοκαιρίας στην βόρεια και την κεντρική Γαλλία έφερε πλημμύρες προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων. 



Όπως αναφέρει η γαλλική  εφημερίδα «Le Parisien», η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε επίσης στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνάει από το κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας του νερού. 

Τις προηγούμενες ημέρες, σχεδόν 24 χιλιάδες νοικοκυριά στο Παρίσι και στην περιοχή Λουαρέ είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ ο αριθμός αυτός σήμερα τοπ πρωί έχει μειωθεί στα 21.700 νοικοκυριά.  Μία από τις πόλεις που έχει πληγεί βαθύτατα είναι το Νεμούρ . Τρεις χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς στους δρόμους στο κέντρο της πόλης μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει μόνο με βάρκες . 





Για τις επόμενες ώρες, η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει πως οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η στάθμη των υδάτων στο Σηκουάνα μπορεί να φθάσει τα 6,3 ίσως και τα 6,5 μέτρα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες, έσπευσε να δηλώσει η δήμαρχος των Παρισίων, Αν Ινταλγκό, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τον γαλλικό λαό.

Παράλληλα ο πρόεδρος του μουσείου Ορσέι ανακοίνωσε ότι μέχρι την Τρίτη το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους. Το απόγευμα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για το Μουσείο του Λούβρου,  για το αν θα παραμείνει κλειστό και τις επόμενες ημέρες.

Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, χτες το απόγευμα, η εταιρεία «Air France» ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει απεργία την πρώτη εβδομάδα που θα ξεκινήσει το Euro 2016. 

Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσίας της Γαλλίας, έσπευσε να δηλώσει πως, υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια διεξαγωγής του αθλητικού γεγονότος στο Παρίσι, πρέπει να παραμείνει κλειστός ο Πύργος του Άιφελ.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης