Ρωσία: Η άγνωστη ιστορία του ταριχευμένου Λένιν

Ρωσία: Η άγνωστη ιστορία του ταριχευμένου Λένιν

Επτασφράγιστο μυστικό η ακριβής διαδικασία της ταρίχευσης - Η Moscow Times αποκαλύπτει ότι αρχικά δεν υπήρχε σχέδιο ταρίχευσης του πρώτου Σοβιετικού ηγέτη

Ρωσία: Η άγνωστη ιστορία του ταριχευμένου Λένιν
Ο Βλαντιμίρ Λένιν κείτεται ήρεμος μέσα στην γυάλινη σαρκοφάγο, το κοκκινωπό μουστάκι του είναι περιποιημένο και το λιτό μαύρο κοστούμι του δείχνει σαν να το φόρεσε πριν λίγο. Πώς οι Ρώσοι κρατούν τον πρώτο ηγέτη της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης τόσο «ζωντανό», αν και έχουν περάσει 92 χρόνια από τον θάνατό του;

Το Κρεμλίνο για πρώτη φορά έδωσε στην δημοσιότητα το μεγάλο κόστος συντήρησης του ταριχευμένου Λένιν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει την μυστική μέθοδο ταρίχευσης, την οποία έχει «εξάγει» στο Βιετνάμ και στην Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Moscow Times οι δαπάνες για τις ιατρικές και βιολογικές εργασίες για να διατηρηθεί το σώμα του πρώτου Σοβιετικού ηγέτη ανέρχονται για το 2016 σε 13 εκατομμύρια ρούβλια (200.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν ο Βλαντιμίρ Λένιν απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1924 δεν υπήρχε αρχικά σχέδιο για να ταριχευθεί η σορός του. Μετά την νεκροψία η σορός ταριχεύτηκε προσωρινά για να εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα με ανοιχτό φέρετρο επί τέσσερις ημέρες στο «Union House», στο κέντρο της Μόσχας. Παρά το ότι η θερμοκρασία ήταν  -7°C, ορδές Σοβιετικών συνέρρεαν για να προσκυνήσουν τον ηγέτη τους. 

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση βλέποντας την  μεγάλη συρροή του κόσμου αποφάσισε να τοποθετήσει την σορό του Λένιν σε προσωρινό μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία. Επί 56 ημέρες έκανε κρύο και δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά όταν η θερμοκρασία ανέβηκε οι σοβιετικοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να λάβουν πιο «μόνιμες» αποφάσεις για να διατηρήσουν «ζωντανό» τον Λένιν.



Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η αρχική ιδέα δεν ήταν η ταρίχευση, αλλά βαθιά κατάψυξη της σορού. Γι' αυτό τον σκοπό ο τότε υπουργός Εμπορίου Leonid Krasin πήρε άδεια να εισάγει ειδικό εξοπλισμό από την Γερμανία. Όμως, τον Μάρτιο του 1924, δύο διακεκριμένοι  Ρώσοι χημικοί, ο Vladimir Vorobyov και ο Boris Zbarsky, πρότειναν την ταρίχευση του Λένιν με μια μυστική μέθοδο με χημικά προϊόντα που θα εμπόδιζαν την σορό να παρουσιάσει σημάδια αποσύνθεσης. 

Επί αρκετούς μήνες ειδικοί επιστήμονες δούλευαν μέρα και νύχτα και όταν την 1η Αυγούστου του 1924 άνοιξε το μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία τις πύλες του για τους επισκέπτες, ο Boris Zbarsky αναφώνησε: «Εκπληκτικό, είναι η απόλυτη νίκη!».

Τα πρώτα χρόνια της ταρίχευσης του Λένιν 200 ειδικοί επιστήμονες δούλευαν στο μαυσωλείο και φρόντιζαν για την καλή διατήρηση της σορού, σήμερα το προσωπικό έχει μειωθεί, αλλά οι επιστήμονες ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την θερμοκρασία και τον φωτισμό του μαυσωλείου, ενώ κάθε 18 μήνες το ταριχευμένο σώμα μεταφέρεται στο εργαστήριο για εκ νέου ταρίχευση και για να πλυθεί.

Η μυστική και επιτυχημένη σοβιετική συνταγή ταρίχευσης έχει «πελάτες» και στο εξωτερικό. Με τον ίδιο τρόπο ταριχεύτηκαν οι πρώην ηγέτες της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ Ιλ καθώς και ο Χο Τσι Μινχ, πρώην πρωθυπουργός του Βιετνάμ. Για την συντήρηση των ταριχευμένων ξένων ηγετών Ρώσοι επιστήμονες ταξιδεύουν συχνά σε Βόρεια Κορέα και Βιετνάμ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης