Ο Πούτιν στέλνει στη Συρία αντιαεροπορικά συστήματα S-400

Ο Πούτιν στέλνει στη Συρία αντιαεροπορικά συστήματα S-400

Καλεί τους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία - «Οι πολίτες μας ίσως κινδυνεύουν», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος - Μεντβέντεφ: Οι Τούρκοι προστατεύουν τους τζιχαντιστές

Ο Πούτιν στέλνει στη Συρία αντιαεροπορικά συστήματα S-400
Να μην επισκέπτονται την Τουρκία κάλεσε σήμερα τους Ρώσους πολίτες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τουρκικά F-16.

Όπως είπε σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης,
«έπειτα από όσα έγιναν χθες δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλων περιστατικών. Αν συμβεί, θα πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο»
Κλείσιμο
.

«Οι πολίτες μας στην Τουρκία ίσως κινδυνεύουν, κάτι για το οποίο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οφείλει να προειδοποιήσει», υπογράμμισε, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία.

«Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της», είπε.

Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέστησε στους συμπατριώτες του να μην μεταβαίνουν πλέον στην Τουρκία, έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους.

«Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε του πολίτες μας για τον κίνδυνοπαραμονής στην Τουρκία», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, ενώ μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει σκόπιμα τον εξισλαμισμό της χώρας, όλα αυτά λίγη μόνο ώρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης. 

Ερντογάν: «Όχι» σε κλιμάκωση της έντασης
Σε νέες του δηλώσεις ο Ερντογάν επανέλαβε ότι οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν χθες το ρωσικό μαχητικό δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά και υπογράμμισε ότι στην περιοχή στην οποία πετούσε το μαχητικό δεν υπάρχουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο και κατέπεσε στη Συρία.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προκαλέσουμε αυτό το περιστατικό, απλά προστατεύουμε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματα των αδερφών μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Μεντβέντεφ: Στηρίζουν τους τζιχαντιστές 
Όμως, καταπέλτης κατά της Τουρκίας ήταν σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος υποστήριξε πως οι Τούρκοι στηρίζουν τους τζιχαντιστές.

«Η απερίσκεπτη εγκληματική πράξη των τουρκικών αρχών έχει τρεις βασικές συνέπειες», είπε και εξήγησε αναλυτικά πώς επιδεινώνονται οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, πώς γίνεται εμφανής η σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος και πώς θα επηρεαστούν άμεσα οι «καλές σχέσεις και συνεργασίες» Μόσχας-Άγκυρας. 

«Πρώτη συνέπεια είναι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιοδήποτε συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των συνόρων», τόνισε και στην συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος: «Δεύτερον, η Τουρκία έχει αποδείξει πλέον με τις ενέργειές της ότι προστατεύει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσα οικονομικά συμφέροντα αρκετών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι ασχολούνται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που παράγεται στις υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών περιοχές»

Ως τρίτη συνέπεια, ο Μεντβέντεφ επισήμανε την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας: «Τρίτον, η υποβάθμιση των μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών αλλά και ανθρωπιστικών παραμέτρων. Η ζημιά αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί, και οι άμεσες συνέπειές της θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρνησης μιας σειράς σημαντικών κοινών σχεδίων και την απώλεια των θέσεων εργασίας από τουρκικές εταιρείες στη ρωσική αγορά».

Μέρκελ σε Ερντογάν: Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την αποκλιμάκωση της έντασης
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η κυρία Μέρκελ είπε πως η κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία περιέπλεξε τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία και όπως τόνισε, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Μιλώντας ενώπιον της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος υπογράμμισε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία και πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση».

«Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφός της, αλλά, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πόση ένταση υπάρχει στην κατάσταση στη Συρία και στη γύρω περιοχή», είπε, σημειώνοντας ότι χθες μίλησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας και του ζήτησε να κάνει τα πάντα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στηρίζει Τουρκία ο Ομπάμα, αλλά ζητεί «αποκλιμάκωση» 
Όλα αυτά ενώ τη νύχτα της Τρίτης μίλησαν τηλεφωνικά για το ζήτημα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας: «Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών».

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Είχε προηγηθεί διπλωματικός πυρετός και στα δύο στρατόπεδα, καθώς συνεδρίασε το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας, ενώ στην Τουρκία έγινε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Ερντογάν, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι στρατηγοί της χώρας και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. 

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ερμηνεύουν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σαν «εχθρική πράξη», σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε πως η Ρωσία εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στο τουρκικό υπουργείο Αμύνης. Από την άλλη, η Τουρκία επιμένει πως το αεροσκάφος είχε ειδοποιηθεί πολλές φορές καθώς παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ωστόσο, ο χειριστής δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης