Τραγωδία στη Λαμπεντούζα: Είχαν τους μετανάστες κλειδωμένους στο αμπάρι!

Τραγωδία στη Λαμπεντούζα: Είχαν τους μετανάστες κλειδωμένους στο αμπάρι!

Συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντα στις ιταλικές αρχές - Συνεχίζονται οι έρευνες από 18 πλοία - Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, εξετάζει η ΕΕ - Επείγουσα έκκληση στους Ευρωπαίους απευθύνει ο Τσίπρας - Σουλτς: Χρειαζόμαστε νέα μεταναστευτική πολιτική

Τραγωδία στη Λαμπεντούζα: Είχαν τους μετανάστες κλειδωμένους στο αμπάρι!
Υπό την αφόρητη πίεση των νεκρών μεταναστών στο νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με θέμα το Μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε στο Twitter αργά το βράδυ της Κυριακής ότι είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Γιόσεφ Μουσκάτ και «θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ και της Κομισιόν για το πώς θα χειριστούμε την κατάσταση». Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η απόφαση για την έκτακτη Σύνοδο θα ληφθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος επαφών.

Κλείσιμο


Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες από την Κατάνια της Ιταλίας, όπου έχουν μεταφερθεί οι περίπου 50 επιζώντες του ναυαγίου, ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στα 900, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες και περίπου 50 παιδιά. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ένας από τους επιζώντες στην κατάθεσή του στον Ιταλό Εισαγγελέα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.





Στην συγκλονιστική του μαρτυρία, ο μετανάστης, που κατάγεται από το Μπαγκλαντές, είπε ακόμα ότι οι δουλέμποροι κρατούσαν κλειδωμένους στο αμπάρι του πλοίου εκατοντάδες από τους μετανάστες, με αποτέλεσμα, όταν αυτό βυθίστηκε να τους παρέσυρε μαζί του στο βυθό...



Μέχρι τη νύχτα της Κυριακής, τα 18 πλοία που συμμετέχουν στην έρευνα είχαν περισυλλέξει μόλις 24 πτώματα, γεγονός που εξηγείται, εφόσον επαληθευτεί η μαρτυρία του Μπαγκλαντεσιανού. 



Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική ακτοφυλακή, το βάθος της θάλασσας στο σημείο είναι πολύ μεγάλο και αποκλείεται το ενδεχόμενο δύτες να μπορέσουν - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - να ερευνήσουν το ναυάγιο για τυχόν εγκλωβισμένος. «Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των επιβατών», δηλώνουν ιταλοί αξιωματούχοι.



Αρχικά οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι 700, καθώς τόσοι υπολογιζόταν ότι επέβαιναν στο μήκους 30 μέτρων πλοιάριο που ανατράπηκε και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά τα ξημερώματα της Κυριακής, στα ανοιχτά της Λιβύης, μεταξύ της Μάλτας και της Λαμπεντούζα.



Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για την «χειρότερη καταστροφή» στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.  

Η Ιταλία, της οποίας η ακτοφυλακή συντονίζει την επιχείρηση διάσωσης, αλλά και περισυλλογής των πτωμάτων από τα νερά της θάλασσας, ζήτησε επίμονα την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, ενώ ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι η Ρώμη εργάζεται για να διασφαλίσει πως «αυτή η συνάντηση θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πρέπει να είναι προτεραιότητα».






Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησαν στην ανάγκη αυτή, ενώ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία».



Στην χθεσινή δήλωσή του ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι νεκροταφείο και οι χώρες της αποθήκες ψυχών και απηύθηνε «επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι».



Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό το σχέδιο της ΕΕπρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα: 

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, 

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Πάντως η πρόταση του κ. Τσίπρα δεν ταυτίζεται με του Ιταλού πρωθυπουργού ο οποίος προτάσσει την ανάγκη αντιμετώπισης των λαθρεμπόρων. Στις δηλώσεις του ο κ. Ρέντσι ζήτησε την συντονισμένη προσπάθεια απέναντι στην «πληγή που υπάρχει στη Μεσόγειο, τους δουλεμπόρους του 21ου αιώνα». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζητούμε να μην μας αφήσουν μόνους, όχι μόνο σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά κυρίως στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων».



Στην σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο θα μετάσχει και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος δήλωσε: «Η τραγωδία στη Μεσόγειο είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε τολμηρές δράσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης».  

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύει την εσωτερική πολιτική διάσταση προβάλλοντας ότι το νέο ναυάγιο στην Ιταλία και το κύμα προσφύγων στην γειτονική χώρα διαψεύδουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι για την αύξηση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά νησιά ευθύνεται η πολιτική ανοικτών συνόρων. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη: «Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε».



Καθώς στα νησιά του Αιγαίου φθάνουν καθημερινά καραβιές προσφύγων, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και παράλληλα αναζητά τους κατάλληλους χώρους αλλά και τους απαραίτητους πόρους για την υποδοχή και την φιλοξενία τους μέχρι να γίνει ο διαχωρισμός τους σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαική Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά και το οικονομικό κόστος αλλά και τον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων στα κράτη μέλη προβάλλοντας ότι η πλειοψηφία όσων φθάνουν στα ελληνικά παράλια είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές που δικαιούνται ασύλου και η μειοψηφία μόνο είναι μετανάστες.





Περισσότεροι από 1000 νεκροί μόνο την τελευταία εβδομάδα στη Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ, γράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων περιγράφει αναλυτικά την εκατόμβη νεκρών στη Μεσόγειο, μόνο την τελευταία εβδομάδα: 
-400 νεκροί στις 12 Απριλίου, όταν πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα
-40 νεκροί στις 16 Απριλίου, σε ναυάγιο στις ακτές της Σικελίας
-12 χριστιανοί μετανάστες νεκροί, στις 16 Απριλίου, όταν φαίνεται πως τους πέταξαν στη θάλασσα μουσουλμάνοι επιβαίνοντες σε βάρκα
-Έως και 900 νεκροί στο ναυάγιο που συγκλόνισε τον κόσμο στις 19 Απριλίου.









Σουλτς: Χρειαζόμαστε νέα μεταναστευτική πολιτική

«Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε πάνω στα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε μια μεταναστευτική περιοχή και πως χρειαζόμαστε μια νόμιμη, συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στη σημερινή Kölner Stadt-Anzeiger.

Δριμεία κριτική ασκεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στις χώρες μέλη της ΕΕ. «Δεν κινείται τίποτα. Αυτό δεν οφείλεται στην ΕΕ, αλλά στην απροθυμία των πρωτευουσών στις χώρες μέλη. Όχι όλων, αλλά ορισμένων», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Τι θα πρέπει να συμβεί ακόμη για να το καταλάβουν επιτέλους και εκεί;».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης