Σφυροκοπούν θέσεις των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ

Σφυροκοπούν θέσεις των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ

Νέες ρίψεις προμηθειών για τους χιλιάδες Ιρακινούς που έχουν καταφύγει στο Ορος Σιντζάρ - Ο ΟΗΕ αναζητεί τρόπους για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου - Ιρακινά πυρομαχικά σε Κούρδους μαχητές, που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους

Σφυροκοπούν θέσεις των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεμβαίνουν στρατιωτικά στο Ιράκ, για πρώτη φορά από το 2011 και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν πλέον το ιρακινό Κουρδιστάν και χιλιάδες Ιρακινούς, χριστιανούς και μέλη της μειονότητας των Γεζίντι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, δύο βομβαρδιστικά έπληξαν χθες το μεσημέρι κινητή μονάδα πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους που έβαλλε κατά των κουρδικών δυνάμεων στο Αρμπίλ. Λίγες ώρες αργότερα, νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν "τρομοκράτες" και στην συνέχεια στρατιωτική φάλαγγα και θέσεις όλμων κοντά στο Αρμπίλ.

Παράλληλα, Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε νέες ρίψεις τροφίμων και νερού στην ορεινή ζώνη όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Ιρακινοί καταδιωγμένοι από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Κλείσιμο
Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, συνοδευόμενα από δύο καταδιωκτικά F/A-18 έρριξαν προμήθειες που ποορίζονται "για τους χιλιάδες Ιρακινούς που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ορος Σιντζάρ", διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έρριξαν για πρώτη φορά προμήθειες στην περιοχή του Ορους Σιντζάρ τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, πριν προχωρήσουν στα πρώτα αεροπορικά πλήγματα κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη Αρμπίλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα- κατηγορηματικά αντίθετου στην εισβολή στο Ιράκ το 2003- είναι απολύτως κατοχυρωμένη νομικά , αφού τα στρατιωτικά πλήγματα πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήματος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι.

"Η ιρακινή κυβέρνηση και οι ιρακινοί αξιωματούχοι όλου του πολιτικού και του θρησκευτικού φάσματος ζήτησαν αυτήν την υποστήριξη. Αυτή είναι η αρχή που εφαρμόζεται στην περίπτωση αυτή", δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκρπόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί χρονικό όριο για την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, αλλά επάνελαβε ότι οι ΗΠΑ αποκλείουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων και την εμπλοκή σε μία παρατεταμένη πολεμική σύρραξη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο BBC ότι ο άμεσος στόχος των αεροπορικών επιδρομών είναι "η πρόληψη της προέλασης" των δυνάμεων του ισλαμικού Κράτους προς το Αρμπίλ.

"Πιο μακροπρόθεσμα επιδιώκουμε να προσφέρουμε χρόνο και εδαφικά περιθώρια στις κουρδικές δυνάμεις για να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή με δικά τους μέσα", πρόσθεσε η Μαρί Χαρφ καταλήγοντας: "Δεν υπάρχει απόφαση για μακροπρόθεσμη αμερικανική στρατιωτική διευθέτηση σε αυτήν την 
περίπτωση".

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με το Ιράκ ώστε να εξασφαλίσει το «συντομότερο δυνατόν» την αποστολή όλμων και πυροβόλων όπλων, μετά τις αιτήσεις που έχει δεχτεί από την κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, υπό τις εντολές του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, παρέδωσαν, για μεταφορά μέσω ενός αεροπλάνου τύπου C-130, πυρομαχικά κυρίως για μικρά όπλα, προκειμένου αυτά να σταλούν στις δυνάμεις των Πεσμεργκά, οι οποίοι μάχονται ενάντια μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν κατά το τελευταίο διάστημα πόλεις που κατείχαν οι δυνάμεις των Πεσμεργκά, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους να καταφύγουν στις ορεινές ζώνες του βορείου Ιράκ.

Παρά τη διαμάχη στην οποία βρίσκονται τους τελευταίους πολλούς μήνες η ιρακινή κυβέρνηση και η ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ απέστειλε χθες στο Αρμπίλ αεροσκάφος που μετέφερε πολεμοφόδια για τις κουρδικές δυνάμεις. Προηγουμένως, έδωσε εντολή στην ιρακινή αεροπορία να υποστηρίξει τους κούρδους μαχητές κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αρχηγός του ιρακινού στρατού Μπαμπάκερ Ζεμπάρι δήλωσε χθες ότι η αμερικανική αεροπορική εκστρατεία στο βόρειο Ιράκ θα επιτρέψει γρήγορα "τεράστιες αλλαγές" επί του πεδίου.

"Οι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού, οι Πεσμεργκά και αμερικανοί ειδικοί συνεργάζονται για τον προσδιορισμό των στόχων", είπε αναφερόμενος στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του Σιντζάρ, δυτικά της Μοσούλης και στις σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός των πόλεων που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ αναζητεί τρόπους για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των πολιτών που απειλούνται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στην ανθρωπιστική αρωγή των πληθυμσών που απειλούνται από τις ωμότητες του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ρίψεις προμηθειών κατά το επόμενο 48ωρο.
 
 
Κατά την τελευταία τους επίθεση, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους κατέλαβαν το Καρακός, την μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, καθώς και το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας, που ελέγχει την τροφοδοσία σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα ολόκληρης της περιοχή.

Από την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πόλεις και τα χωριά τους καταδιωγμένοι από τους τζιχαντιστές, που βρίσκονται πλέον σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Μετά την κατάληψη του Καρακός και άλλων περιοχών γύρω από τη Μοσούλη, ο πατριάρχης των Χαλδαίων Λούις Σάκο έκανε λόγο για 100.000 χριστιανούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καταδιωκόμενοι από τους τζιχαντιστές. Μετά την κατάληψη του Σιντζάρ, 200.000 μέλη της μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

 Ορισμένοι έχουν διαφύγει στο Κουρδιστάν και την Τουρκία, όμως πολλές χιλιάδες έχουν παγιδευτεί στις γύρω ορεινές περιοχές και κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα.
Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των χριστιανών και των Γεζίντι έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας , δήλωσε από την Καμπούλ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προειδοποιώντας για τη νέα ανθρωπιστική κρίση που αρχίζει να ξεσπάει και για την απειλή νέων σφαγών αμάχων.
 
 
Στη Βαγδάτη, η αμερικανική επέμβαση έγινε δεκτή με σκεπτικισμό, αφού ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι είχε ζητήσει αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών κατά του Ιράκ στις αρχές του Ιουνίου, κατά την οποία κατέλαβαν μεγάλα τμήματα ιρακινού εδάφους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα "δεν έκανε τίποτε εδώ και τρία χρόνια, αλλά κάτι συμβαίνει στους Κούρδους και στους χριστιανούς και αρχίζει να μιλάει για τρομοκρατία", δηλώνει ένας ηλικιωμένος Ιρακινός.
Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά της Βαγδάτης και δεσμεύθηκε να επιστρατεύσει τους άνδρες του για την υπεράσπιση της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, αλλά σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, δεν διαθέτουν τον αριθμό των μαχητών που είναι σε θέση να εξαπολύσουν τέτοιου είδους επίθεση.

Στο Κουρδιστάν, η μαζική εισροή προσφύγων αυξάνει την πίεση σε μία περιοχή που ήδη υποφέρει από έλλειψη πόρων εξαιτίας της διαμάχης με τη Βαγδάτη για την κατανομή του εισοδήματος από την εκμετάλλευση του πετρελαίου, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ανησυχία απέναντι στην προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Από την έναρξη της επίθεσης, οι συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν κοστίσει τη ζωή 150 Πεσμεργκά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της κουρδικής προεδρίας.
 
Οι αεροπορικές εταιρείες Turkish Airlines και Lufthansa έχουν διακόψει τις πτήσεις τους προς το Αρμπίλ. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας απαγόρευσε τις αμερικανικές εμπορικές πτήσεις επάνω από το Ιράκ, ενώ ανάλογα μέτρα ανακοίνωσε και η British Airways.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει σήμερα για τις προγραμματισμένες διακοπές του στο Μαρθας Βίνεγιαρντ, οι οποίες θα διαρκέσουν, με μία διήμερη διακοπή, δύο εβδομάδες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης