ΗΠΑ: Συνεχείς οι βομβαρδισμοί κατά των τζιχαντιστών

ΗΠΑ: Συνεχείς οι βομβαρδισμοί κατά των τζιχαντιστών

Λευκός Οίκος: Χωρίς χρονοδιάγραμμα οι επιχειρήσεις - Οι ισλαμιστές μαχητές κρατούν ομήρους εκατοντάδες γυναίκες - «Έχουν φριχτά σχέδια σε βάρος τους» δηλώνουν Κούρδοι αξιωματούχοι - 
Στα χέρια των τζιχαντιστών το μεγαλύτερο φράγμα του Ιράκ

ΗΠΑ: Συνεχείς οι βομβαρδισμοί κατά των τζιχαντιστών
Σε εφαρμογή τέθηκε από το απόγευμα της Παρασκευής το σχέδιο των ΗΠΑ που εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα για τον περιορισμό της προέλασης των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Μέσα σε λίγες ώρες η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και βομβαρδιστικά έπληξε τις πρώτες θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε στο βόρειο Ιράκ.

Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων ήταν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, «τρομοκράτες που χειρίζονταν πυροβόλο, μια οχηματοπομπή και μια θέση πυροβολικού κοντά στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν».
 
Κλείσιμο
Πηγές του Λευκού Οίκου διαμηνύουν ότι η στρατιωτική δράση στο Ιράκ δεν έχει χρονοδιάγραμμα τέλους αν και ο Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε ότι αυτές δεν θα περιλαμβάνουν την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος του Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί, παράλληλα, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών, ώστε να αποφευχθεί μια «πιθανή πράξη γενοκτονίας».

Την ίδια ώρα ωστόσο φρίκη προκαλεί η είδηση ότι εκατοντάδες γυναίκες Γιαζίντι έχουν πέσει θύμα απαγωγής από τους τζιχαντιστές με εκπρόσωπος του προέδρου του Κουρδιστάν να κάνει λόγο για «φριχτά σχέδια σε βάρος τους» καθώς αναμένεται είτε να πουληθούν είτε να παντρευτούν με ισλαμιστές μαχητές.

Πάντως τα πρώτα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα την ανύψωση του ηθικού των Κούρδων μαχητών που, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια επιχείρηση τριών φάσεων. Η πρώτη φάση θα έχει στόχο την ανασύνταξη, η δεύτερη την εκ νέου ανάπτυξη στις περιοχές από τις οποίες υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες και η τρίτη η επαναφορά των εκτοπισμένων στις εστίες τους.

Στο μεταξύ, δόθηκε εντολή για προσωρινή διακοπή των πτήσεων των αμερικανικών αερογραμμών στον εναέριο χώρο του Ιράκ, εξαιτίας της «πιθανούς επικίνδυνης κατάστασης που μπορεί να προκληθεί λόγω των συγκρούσεων» ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και του ΙΚΙΛ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης