Πάνω από 700 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, 34 οι νεκροί Ισραηλινοί

Πάνω από 700 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, 34 οι νεκροί Ισραηλινοί

Ξεκληρίστηκε οικογένεια από τους πρώτους πρωινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα - Για εκεχειρία πιέζει ο Τζον Κέρι
 

Πάνω από 700 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, 34 οι νεκροί Ισραηλινοί
Μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε, τις πρωινές ώρες της Πέμπτης κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού δυτικά της Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Έξι μέλη της οικογένειας αλ Αφτάλ μεταξύ των οποίων ήταν ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και ένα τρίχρονο αγοράκι σκοτώθηκαν», δήλωσε στους δημοσιογράφους των διεθνών Μέσων ο αλ-Ασράφ Κούντρα εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας.

Κλείσιμο


Νωρίτερα οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών είχαν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 66 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη κατά την 16η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Γάζας. Επισήμως ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων το βράδυ της Τετάρτης ανερχόταν σε 714 θύματα χωρίς να προσμετρούνται σε αυτόν τον απολογισμό όσοι έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιθέσεις κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Συνολικά τα θύματα της χθεσινής νύχτας ήταν 18 άτομα, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΟΗΕ.



Παρά τις επίσημες αναφορές για τον έως τώρα αριθμό των θυμάτων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία, εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης στη Γάζα και της σαφούς έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τη στιγμή που πτώματα συνεχίζουν να απομακρύνονται καθημερινά από τα συντρίμμια των σπιτιών που καταστράφηκαν, σύμφωνα με διασώστες.




Από την άλλη πλευρά, 34 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, από την έναρξη των επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου. Νεκροί είναι 32 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην πλειοψηφία τους στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και δύο άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Στους νεκρούς και ένας εργαζόμενος από την Ταϊλάνδη.



Για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας πιέζει ο Τζον Κέρι

Από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έκανε λόγο για πρόοδο στις προσπάθειες για μια εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας. «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επέστρεψε στο Κάιρο για συνομιλίες με τους αιγύπτιους διαμεσολαβητές.



Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Δε θα ήταν σωστό να πούμε ότι περιμένουμε μια κατάπαυση του πυρός από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εκεχειρία αλλά δεν έχουμε φτάσει οριστικό σημείο» συμπλήρωσε.



Στο μεταξύ, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση έπειτα από τη συνάντηση που έγινε αργά τη νύχτα για την προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία με την οποία οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αμέσως. Εντούτοις ακόμη και αν υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, οι διαπραγματεύσεις για μια οριστική συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων θα αρχίσουν σε διάστημα αρκετών ημερών, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.



Μιλώντας στο Κατάρ ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν επιτυχίες στη σύγκρουση με το Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.



Το Ισραήλ όμως έχει αφήσει να εννοηθεί πως προτιμά να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και να εκμηδενίσει το τεράστιο δίκτυο των σηράγγων από όπου οι παλαιστίνιοι μαχητές διεισδύουν στην επικράτειά του. Το Ισραήλ δέχεται επίσης διαρκώς αυξανόμενη πίεση για να τερματίσει τις επιχειρήσεις ειδικά αφότου οι αμερικανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις αμερικανικών εταιρειών προς το Τελ Αβίβ για τις δύο τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε τις απαγορεύσεις πτήσεων ως «μεγάλη νίκη» για την ισλαμική οργάνωση.



Το Ισραήλ, επίσης, δέχεται σφοδρή κριτική από την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι η οποία είπε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το Ισραήλ να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, όπου πάνω από 700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί.



Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την «οργή και τη θλίψη» του καθώς βρέθηκαν ρουκέτες μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Η πολεμική σύρραξη η οποία εκτός των εκατοντάδων νεκρών και των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό σχεδόν 110.000 κατοίκους της Γάζας, είναι η τέταρτη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από τη μονομερή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα το 2005.


  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης