5,1 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» τη Β. Κορέα: Σεισμός ή πυρηνική δοκιμή;

5,1 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» τη Β. Κορέα: Σεισμός ή πυρηνική δοκιμή;

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές - Τυχαίο το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τις νέες απειλές της Πιονγιανγκ για τέταρτη πυρηνική δοκιμή;


5,1 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» τη Β. Κορέα: Σεισμός ή πυρηνική δοκιμή;
Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε σήμερα το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, 132 χιλιόμετρα δυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου εγείροντας φόβους για νέα πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγιανγκ.  

Ο σεισμός σημειώθηκε στις δυτικές ακτές της Νοτίου Κορέας και σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Η Νότια Κορέα δεν θεωρείται σεισμογενής χώρα και σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο σεισμός σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τις νέες απειλές της Πιονγιανγκ ότι θα προχωρήσει στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή.

Τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου κλιμακώνεται η ένταση με την Μόσχα και την Ουάσινγκτον να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους. 

Κλείσιμο
Χτες, η Βόρειος Κορέα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις δυτικές ακτές της ενώ η Σεούλ απάντησε ρίχνοντας όλμους στα βορειοκορεατικά ύδατα. Οι βορειοκορεατικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά γίνονται με φόντο τα κοινά γυμνάσια Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις πράξεις της Πιονγιανγκ ως «επικίνδυνες και προκλητικές», τονίζοντας ότι οι απειλές και οι προκλήσεις εκ μέρους της Βορείου Κορέας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απομόνωσή της.

Την ανησυχία της εξέφρασε και η κυβέρνηση της Ρωσίας. «Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της ρητορικής, καθώς και για την ανακοίνωση της Βορείου Κορέας ότι θα πραγματοποιήσει νέα πυρηνική δοκιμή» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότιο Κορέα, λέγοντας ότι κάνουν χειρότερη την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Φεβρουάριου του 2013, ο ηγέτης της Πιονγιανγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν,  παραδέχτηκε ότι η χώρα του πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή προκαλώντας σεισμική δραστηριότητα κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Τρεις ώρες νωρίτερα, το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος ενός χιλιομέτρου, κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, το 2006 και το 2009.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης