Έκλεισαν οι κάλπες στην Κριμαία - Από λεπτό σε λεπτό το exit poll

Έκλεισαν οι κάλπες στην Κριμαία - Από λεπτό σε λεπτό το exit poll

Αισιόδοξος για επικράτηση του «Ναι» στην ένωση με τη Ρωσία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

Έκλεισαν οι κάλπες στην Κριμαία - Από λεπτό σε λεπτό το exit poll
Πάνω από το 50% των πολιτών στη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη, είχαν εμφανιστεί μέχρι το μεσημέρι στα εκλογικά τμήματα για να αποφασίσουν για το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προσωρινού δημάρχου της πόλης Ντμίτρι Μπέλικ, «στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης».

Κλείσιμο


Ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος πάντως προειδοποιεί για τον «κίνδυνο» να καταλάβει η Μόσχα μεγαλύτερο έδαφος της Ουκρανίας μετά το δημοψήφισμα, εισβάλλοντας βαθύτερα στην χώρα.



Σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα θεωρείται τυπικό και ουδείς φαίνεται να αμφιβάλλει για το αποτέλεσμά του. Εξάλλου οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν, να επιλέξουν μεταξύ δύο βασικών ερωτημάτων, αυτό «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή αυτό της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Με δυο λόγια στο δημοψήφισμα δεν περιλαμβάνεται καν η επιλογή διατήρησης του status quo της Κριμαίας εντός της Ουκρανίας!



Ήδη πάντως η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Κριμαίας, ενώ οι κάτοικοι -το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής- αναμένεται να στηρίξουν την ενσωμάτωση με τη Ρωσία.



Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα, πλην όμως τα ενδεικτικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν αργότερα το βράδυ της Κυριακής.



Οι χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα παράνομο, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας.


Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία ή όχι.

Και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Κριμαίας – που σημειωτέον δεν αναγνωρίζεται πια από την ουκρανική κυβέρνηση – χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ιστορική στιγμή». Αμέσως αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.


«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αξιόνοφ, συμπλήρωσε «απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε» και φυσικά εμφανίστηκε βέβαιος για τη επικράτηση του «Ναι» στην ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης