Διχασμένος ο αραβικός κόσμος για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικά του Ιράν

Διχασμένος ο αραβικός κόσμος για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικά του Ιράν

Κουβέιτ και Κατάρ δεν έχουν εκδώσει ακόμα ανακοινώσεις για τη συμφωνία, αντίθετα θετικά αντέδρασαν Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Διχασμένος ο αραβικός κόσμος για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικά του Ιράν
Οι άραβες γείτονες του Ιράν, αντιμετώπισαν με διακριτή επιφυλακτικότητα, σήμερα, την συμφωνία που συνήψε η ιρανική κυβέρνηση με την Ομάδα 5+1, στη Γενεύη την νύκτα του Σαββάτου, σχολιάζει σήμερα το πρακτορείο Reuters.

Ενδεικτικό του κλίματος αυτού, μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, είναι ότι έγιναν μεν τηλεφωνικές επικοινωνίες την προηγούμενη νύκτα, ανάμεσα στον σαουδάραβα μονάρχη και τους αρχηγούς κράτους στο Κουβέιτ και στο Κατάρ,
Κλείσιμο
όμως επίσημα ανακοινωθέντα έως το μεσημέρι σήμερα δεν εξεδόθησαν αναφορικά με την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αντιθέτως, σαφώς θετικές κρίσεις γι' αυτήν διατύπωσαν με τα ανακοινωθέντα τους οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

"Προσδοκά η κυβέρνηση ότι με την συμφωνία αυτήν έγινε το βήμα προς μία οριστική συμφωνία που θα διαφυλάξει την (γεωπολιτική) σταθερότητα στη γεωγραφική μας περιοχή προφυλάσσοντάς την από την ένταση, από τον κίνδυνο να διαδοθούν τα πυρηνικά" αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των ΗΑΕ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε από πλευράς της ότι, χαιρετίζει την συμφωνία, επειδή αυτή θα εντείνει την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να αναζητήσει την ειρήνευση, αλλά και επειδή οι ΗΠΑ αψήφησαν τελικώς τις ισραηλινές πιέσεις να μην γίνει η συμφωνία (που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου περιέγραψε ως "κακή"). "Θέλουμε μία αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή" δήλωσε η Παλαιστινιακή Αρχή.

"Η συμφωνία απομακρύνει τους φόβους μας, είτε για το Ιράν είτε για όποιο άλλο κράτος", αναφέρει χαρακτηριστικά ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Αχμεντ αλ Χαλίφα, ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης