«Κόντρα» παθολόγων - ενδοκρινολόγων για τον σακχαρώδη διαβήτη

«Κόντρα» παθολόγων - ενδοκρινολόγων για τον σακχαρώδη διαβήτη

Ποιος δικαιούται να φέρει τον τίτλο του «διαβητολόγου» αναζητούν οι ειδικοί, βάσει νομοθεσίας, κοινοτικών οδηγιών και ειδικότητας - Τα εκατέρωθεν επιχειρήματα

«Κόντρα» παθολόγων - ενδοκρινολόγων για τον σακχαρώδη διαβήτη
Σε «εμφύλιο» βρίσκονται παθολόγοι και ενδοκρινολόγοι για το πεδίο - και τη διαχείριση αυτού- του σακχαρώδη διαβήτη, μιας ασθένειας που αφορά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Έλληνες. 

Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ), κατά παράβαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που αναγνωρίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη ως αναπόσπαστο τμήμα της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) κατέθεσε εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για να αναλάβουν αποκλειστικά παθολόγοι και παιδίατροι την εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη.
 
Κλείσιμο
Οι ενδοκρινολόγοι έστειλαν εξώδικο στον... συνάδελφο τους, πρόεδρο του ΚΕΣΥ καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πάτρας, κ. Μάρκου, αλλά η επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα των παθολόγων- διαβητολόγων. Πλέον το θέμα έχει παραπεμφθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, η οποία θα συνεδριάσει προσεχώς για να λάβει την τελική απόφαση και να κάνει σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.


Εμπλοκή για την ειδικότητα, προβλήματα για τους ασθενείς 
Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΕΕ-ΠΕΕ, και η κυρία Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και γενική γραμματέας της ΕΕΕ-ΠΕΕ, «
η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αναφέρει στην εισήγησή της προς το ΚΕΣΥ ότι η Διαβητολογία καθορίζεται ως εξειδίκευση ιατρών που έχουν ειδικευθεί στην ειδικότητα είτε της Παθολογίας είτε της Παιδιατρικής, με αντικείμενο την απόκτηση ειδικών γνώσεων για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του».
 
«Με την λογική της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο ενδοκρινολόγος ο οποίος υποχρεωτικά εκπαιδεύεται (εξειδικεύεται) για δύο χρόνια στην Παθολογία στο πλαίσιο των σπουδών του, κανονικά είναι και... Παθολόγος (κατά το Διαβητολόγος), ενώ ο παθολόγος που έχει εξειδικευθεί στη διαβητική νεφροπάθεια ουσιαστικά είναι και... Νεφρολόγος» τόνισαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές, για να εξηγήσουν τι συμβαίνει με την ιατρική ειδικότητα των ενδοκρινολόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων με αφορμή αυτήν την εξέλιξη επανέλαβε τη θέση του για «την αναγκαιότητα θέσπισης της εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη» σύμφωνα και με την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικευμένων Ιατρών (UEMS), της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE), της συντριπτικής πλειονότητας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του παράγωγου Κοινοτικού Δικαίου. 


Τα 8 επιχειρήματα των ενδοκρινολόγων 
Ο διαβήτης, είναι άμεσα συνυφασμένος με την Ενδοκρινολογία, υποστηρίζουν οι ειδικευμένοι ενδοκρινολόγοι, και παραθέτουν τα επιχειρήματά τους: 
1. Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στις ενδοκρινοπάθειες και υποχρεωτικά διδάσκεται στο πλαίσιο της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας.
2. Η εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη (η αποκαλούμενη ως διαβητολογία) δεν είναι αναγνωρισμένη στη χώρα μας ούτε ως τίτλος ιατρικής ειδικότητας ούτε ως τίτλος ιατρικής εξειδίκευσης, ενώ μόνο οι ενδοκρινολόγοι δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του διαβητολόγου. Η χρήση του τίτλου αυτού από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων είναι μη νόμιμη, αφού ο τίτλος αυτός δεν είναι θεσμοθετημένος και συνεπώς δεν έχει νομική υπόσταση.
3. Η προτεινόμενη από το ΚΕΣΥ εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη μόνο των μη-ενδοκρινολόγων θα προκαλέσει τεράστια σύγχυση στους ασθενείς και δραματική μείωση στο επίπεδο της φροντίδας τους, αφού οι γιατροί που θα τους αντιμετωπίζουν δεν θα είναι εκπαιδευμένοι σε όλες τις ενδοκρινοπάθειες (παθήσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες) αλλά σε μία μεμονωμένη, χωρίς μα λαμβάνεται υπόψη ότι ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει και άλλα όργανα και ιστούς πλην του παγκρέατος.
4. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να πάρει ένας γιατρός την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας είναι προαπαιτούμενο να εμβαθύνει σε όλες τις πτυχές του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του.
5. Προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ έχουν απορρίψει την καθιέρωση εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη, διότι «Διαβητολογία δεν παριστά ένα καλά καθορισμένο πεδίο άσκησης της Ιατρικής που ΔΕΝ μπορεί να συμπεριληφθεί στα καθιερωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων ειδικοτήτων» ενώ έχει «επαλληλία 100% με την Ενδοκρινολογία» όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά σε μία από αυτές (2003).
6. Από το 1992 το ΚΕΣΥ είχε προτείνει να αλλάξει ο τίτλος της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας και να γίνει "Ενδοκρινολογία - Διαβήτης - Μεταβολισμός" κάτι όμως που ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
7. Στην Ευρώπη δεν τίθεται πουθενά θέμα διαχωρισμού της Ενδοκρινολογίας από τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αναγνωρίζεται αποκλειστικά και μόνο η ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας και όχι η "διαβητολογία", η οποία σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενταγμένη στο γνωστικό αντικείμενο της Ενδοκρινολογίας.
8. Οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη αντιμετωπίζονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες (π.χ. Νεφρολογία, Νευρολογία, Αγγειολογία, Καρδιολογία, Οφθαλμολογία), δίχως την αναγκαιότητα και τη συμβολή κάποιου "εξειδικευμένου διαβητολόγου" , επομένως δεν συντρέχει λόγος για "καλύτερη εκπαίδευση-εξειδίκευση" παθολόγων γι’ αυτές, όπως ισχυρίζεται η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.


Τι υποστηρίζουν οι παθολόγοι - διαβητολόγοι 
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) αναφέρει  ότι ουδέποτε ο στόχος της ήταν, η αποκλειστική διαχείριση του διαβήτη από Παθολόγους – Παιδιάτρους. Η ΕΔΕ ξεκαθαρίζει, ότι έχει τοποθετηθεί πως ο διαβήτης διεθνώς εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο τριών ειδικοτήτων (Παθολόγων –   Παιδιάτρων – Ενδοκρινολόγων) αλλά πλέον και των Γενικών Γιατρών οι οποίοι ασκούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μάλιστα, αναφέρει πως η επιτροπή του ΚΕΣΥ ενέκρινε την αλλαγή του τίτλου ειδικότητας των Ενδοκρινολόγων σε «Ενδοκρινολογία – Σακχαρώδης Διαβήτης. Οι παθολόγοι μάλιστα θέτουν το ερώτημα προς τους ενδοκρινολόγους "εάν η επιτροπή του ΚΕΣΥ είχε πρόθεση να δοθεί ο διαβήτης αποκλειστικά σε Παθολόγους – Παιδιάτρους,  τότε γιατί να αποφασίσει την αλλαγή του τίτλου ειδικότητας των Ενδοκρινολόγων σε «Ενδοκρινολογία – Σακχαρώδης Διαβήτης;".

Σε όλα τα βιβλία (ξενόγλωσσα και Ελληνικά) Εσωτερικής Παθολογίας, απαντούν οι παθολόγοι στους ενδοκρινολόγους, ο διαβήτης καταλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι, αφού προσβάλλει όλα τα συστήματα και επομένως αποτελεί διεθνώς, ένα από τα κορυφαία γνωστικά αντικείμενα της Παθολογίας. Επίσης, προσθέτουν ότι όλες οι παθολογικές κλινικές όλων των δημόσιων Νοσοκομείων, είναι γεμάτες από ασθενείς με διαβήτη, λόγω συνοσηροτήτων ή λοιμώξεων και επομένως οι εκπαιδευόμενοι, οφείλουν να διδαχθούν την πολυσυστηματική αυτή πάθηση, για να μπορούν να τους διαχειρισθούν.

Αναφορικά με το επιχείρημα των ενδοκρινολόγων πως η διαβητολογία δεν είναι ειδικότητα, η ΕΔΕ υποστηρίζει πως ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως η «διαβητολογία» είναι ειδικότητα. Όμως «δε μπορεί να είναι αποδεκτό το σκεπτικό ότι μόνο οι Ενδοκρινολόγοι δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του "διαβητολόγου" όταν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τον τίτλο αυτό (diabetologist) φέρουν και οι Παθολόγοι μετά από ειδική επιπλέον εκπαίδευση μετά το πέρας της ειδικότητας»

Από την άλλη όμως η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, υπογραμμίζει ότι η λέξη «ειδικότητα», σημαίνει ότι εκπαιδεύεσαι σε όλα τα νοσήματα της ειδικότητας, (για παράδειγμα, όσον αφορά την Παθολογία εκπαιδεύεσαι στα πάντα, όσον αφορά την Ενδοκρινολογία μόνο στους ενδοκρινείς αδένες). Η λέξη «εξειδίκευση» όμως, σημαίνει ότι εκπαιδεύεσαι μετά την ειδικότητα σε ένα νόσημα προσπαθώντας να εμβαθύνεις περισσότερο για να γίνεις πιο επαρκής. Μάλιστα η ΕΔΕ υποστηρίζει ότι η Κοινοτική Οδηγία 2013/55/ΕΕ της 20-11-2013 που αναφέρουν οι ενδοκρινολόγοι, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αντίθετα, αναφέρει ότι η κοινοτική νομοθεσία ενθαρρύνει τις εξειδικεύσεις μέσα στο πλαίσιο των ειδικοτήτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης