Elvis Presley: Όταν o «βασιλιάς» φώναξε για πρώτη φορά…

Elvis Presley: Όταν o «βασιλιάς» φώναξε για πρώτη φορά…

Ξημέρωνε μια τέτοια μέρα το 1935 όταν ο «βασιλιάς» ένοιωσε το χάδι της μητέρας του, σε ένα φτωχόσπιτο στο Τούπελο του Μισισίπι.

Elvis Presley: Όταν o «βασιλιάς» φώναξε για πρώτη φορά…
Η νύχτα είχε απλώσει για τα καλά πέπλα της στο Τούπελο του Μισσισίπι, μια επαρχιακή κομώπολη του Νότου, και τίποτε δεν έμοιαζε να διαταράζει την ησυχία της. Τίποτε εκτός από τις φωνές μια γυναίκας σε ένα φτωχικό σπίτι, που δεν έλεγαν να σταματήσουν εδώ και ώρα.

Η αλήθεια ήταν ότι η Γκλάντις Πρίσλεϊ πόναγε πολύ. Έπαιρνε ανάσες, έσπρωχνε και ούρλιαζε, όπως η πλειοψηφία των γυναικών αυτού του πλανήτη, όταν έρχεται η στιγμή να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Πέντε λεπτά μετά τις τέσσερις και μισή το πρωί, ακούστηκε για πρώτη φορά η φωνή και το κλάμα του μικρού
Έλβις, μέσα στο δωμάτιο της κατοικίας Πρίσλεϊ. Αυτό του δίδυμου αδερφού του, δεν ακούστηκε ποτέ, αφού γεννήθηκε νεκρός, αφήνοντας μόνο του το μωρό που θα γινόταν σε λίγες δεκαετίες  ο «βασιλιάς» της ροκ.


Κλείσιμο

Μεγαλωμένος σε ένα υπέρ-προστατευτικό περιβάλλον, όπου η μητέρα του τον λάτρευε παθολογικά, ο Έλβις αποκτά την πρώτη του κιθάρα  σε ηλικία δέκα ετών. Πέντε χρόνια μετά, μετακομίζει οικογενειακά σε μια φτωχογειτονιά στο Μέμφις του Τεννεσί και εκεί θα έρθει πολύ κοντά με τα μπλουζ και την γκόσπελ μουσική πηγαίνοντας στις «συνάξεις» του Θεού.



Τελειώνοντας το λύκειο το 1953 αρχίζει να ασχολείται με διάφορες δουλειές, όπως το να οδηγεί φορτηγό ή να εργάζεται σε συνεργείο αυτοκινήτων. Όλα αυτά θα κρατήσουν μέχρι τις 18 Ιουλίου του 1953, όταν πληρώνει τρία δολάρια και είκοσι πέντε λεπτά για να ηχογραφήσει στα στούντιο της Sun Records δύο τραγούδια που ήθελε να κάνει δώρο στην μητέρα του.



Στις αρχές Ιανουαρίου του 1954 θα επιστρέψει πάλι, για να ηχογραφήσει άλλα δύο τραγούδια και εκείνη την ημέρα ο μεγάλος Σαμ Φίλιπς ιδιοκτήτης της Sun προσέχει για πρώτη φορά την φωνή του Έλβις. Ήταν ένας λευκός που τραγουδούσε με μαύρο συναίσθημα κάτι που διαπίστωσαν όλοι όταν κυκλοφόρησε το «That’s all right», ένα τραγούδι που ξεφεύγει από τα στενά όρια του Μέμφις.     



Η συνέχεια θα είναι αρκούντως εντυπωσιακή. Με το «Good rockin tonight» η φήμη του εξαπλώνεται, ενώ δυο χρόνια αργότερα η τηλεόραση θα τον χρίσει απόλυτο είδωλο.



Τρελαμένες μαθήτριες εκστασιάζονται βλέποντας τον γοητευτικό νεαρό να λικνίζει τους γοφούς του στην σκηνή και κλαίνε όταν τραγουδάει με την βαθιά φωνή του, λυπημένες μπαλάντες. Πάρα πολλές έχουν κυριολεκτικά οργασμό, απλά όταν κερδίζουν για ένα δευτερόλεπτο το βλέμμα του γοητευτικού νεαρού.     



Η επιστροφή και το Λας Βέγκας
Η φήμη του εξαπλώνεται αστραπιαία και η Sun Records αποδεικνύεται πολύ μικρή για να τον κρατήσει.




Ο Σαμ Φίλιπς  θα λάβει 35.000 δολάρια για να τον αφήσει ελεύθερο να υπογράψει στην πολυεθνική RCA, χρήματα που πληρώνει ο «συνταγματάρχης» Τομ Πάρκερ, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει μάνατζερ του Έλβις.
Τα επόμενα χρόνια, ο Πρίσλεϊ θα παίξει σε πολλές ταινίες για όλη την οικογένεια, βάζοντας σε δεύτερο ρόλο την μουσική του πορεία, όμως είναι πλέον ένας σούπερ σταρ.



Το 1968, μαγνητοσκοπήθηκε η συναυλία «68 Comeback Special» που προβλήθηκε από το NBC στις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, καθηλώνοντας το κοινό των ΗΠΑ μπροστά στις τηλεοράσεις του.  
Όπως είπαν οι κριτικοί ήταν μια παράσταση συναισθηματικού μεγαλείου που έφερε τον Έλβις πίσω στις μουσικές του ρίζες, πίσω στα νέγρικα στέκια του Μέμφις, εκεί όπου οι μαύροι έπαιζαν τα μπλουζ και οι λευκοί δεν πήγαιναν ποτέ.

Το «Suspicious minds» κυκλοφορεί ένα χρόνο αργότερα και καρφώνεται στο Νο 1των charts, αποδεικνύοντας ότι ο «βασιλιάς» επέστρεψε.




Μόνο που αυτό το «επέστρεψε» θα κρατήσει δύο χρόνια. Στην δεκαετία του ’70, ο Έλβις θα μεταλλαχτεί. Κάνει χρήση ναρκωτικών χαπιών, παίρνει βάρος και τραγουδάει για σιτεμένες κυρίες στα καζίνο του Λας Βέγκας, φορώντας φανταχτερά κουστούμια.



Το τέλος θα έρθει στις 16 Αυγούστου του 1977 στην περίφημη Graceland, όταν η τελευταία του αγάπη, η Τζίντζερ Όλντεν  βρίσκει νεκρό στο πάτωμα, το πάλαι ποτέ αγόρι που τρέλαινε τα κοριτσάκια.

Ήταν μόλις 42 ετών…
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης