PROTOTHEMA

Stories

Μία καταπληκτική και άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση

Διαδραστικός χάρτης με το 20ετές ταξίδι του Οδυσσέα

Διαδραστικός χάρτης με το 20ετές ταξίδι του Οδυσσέα

Ο ερευνητής προσδιορίζει τους 14 σταθμούς του βασιλιά της Ιθάκης, ο οποίος ξεκίνησε το ταξίδι του από την Τροία και αφού περιηγήθηκε στη Μεσόγειο, επέστρεψε στην αγαπημένη του Πηνελόπη

Μία υπέροχη προσπάθεια-ανάλυση δεδομένων και συστοιχισμό τοποθεσιών με τα στοιχεία που παραθέτει ο Όμηρος στο ανεπανάληπτο έπος του «Οδύσσεια», είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός καταπληκτικού διαδραστικού χάρτη με την πορεία και τις 14 στάσεις του Οδυσσέα, μετά τον επίσης επικό πόλεμο των Ελλήνων και την κατάληψη της Τροίας.


Ο Gisele Mounzer πραγματοποίησε μία πολύ μεγάλη έρευνα και μετά από προσπάθειες χρόνων, κατάφερε να προσδιορίσει τον διάπλου του Οδυσσέα. Όπως διακρίνει κανείς στο χάρτη, ο βασιλιάς της Ιθάκης ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής από την Τροία και αφού κατευθύνθηκε στην Ίσμαρο, την πόλη των Κικόνων στην Αττική. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, αλλάζοντας ρότα παράλληλα με τις αφρικανικές ακτές της Μεσογείου και καταλήγοντας στους Λωτοφάγους της Τυνησίας. Από εκεί πέρασε απέναντι στη Σικελία, όπου συνάντησε τον βασιλιά των Κυκλόπων, τον Πολύφημο.

Επόμενος σταθμός του ήταν οι Αιολίδες Νήσοι, ένα σύμπλεγμα νησιών ανοιχτά της Ιταλίας. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του συνέχισαν προς την Τηλέπυλο, όπου συνάντησαν τον βασιλιά των Λαιστρυγόνων. Αφού έφυγαν από εκεί, βρέθηκαν στο Νησι της Κίρκης, όπου παρασύρθηκαν από τις απολαύσεις. Όταν διέφυγαν, πήγαν στην παραλία της Βαλένθια, στην Ισπανία και από εκεί, επόμενος προορισμός τους ήταν το νησί των Σειρήνων, όπου οι σύντροφοι του Οδυσσέα τον έδεσαν στο κατάρτι για να μην παρασυρθεί από το κάλεσμά τους. 

Στο πέρασμα ανάμεσα στη Σικελία και την «μπότα» της ιταλικής χερσονήσου βρήκαν τα τέρατα της θάλασσας, τη Σκύλα και τη Χάρυβδη. Αφού ξεπέρασαν το εμπόδιο των δύο τεράτων, βρέθηκαν στη Θρυνάσια, το νησί του Ήλιου και των θυγατέρων του. Δωδέκατος σταθμός του Οδυσσέα, η Ωγυγία, το Νησί της Καλυψώς.

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν στο Νησί των Φαιάκων (όχι την Κέρκυρα), στη σημερινή Σαρδηνία, όπου συνάντησαν τη Ναυσικά, την κόρη του βασιλιά Αλκίνοου και της βασίλισσας Αρετής.

Η Σαρδηνία και η Ναυσικά, ήταν ο τελευταίος πειρασμός του Οδυσσέα, πριν επιστρέψει στην Ιθάκη του και δώσει τη μάχη με τους μνηστήρες για την ανάκτηση του παλατιού, της περιουσίας, της γης του και της συζύγου του Πηνελόπης, η οποία τον περίμενε για 20 ολόκληρα χρόνια να επιστρέψει.

Τις λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ...
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Μπανανία19/11/201719:13

Η χώρα των Λωτοφάγων ήταν η Ελλάδα προ κρίσης! Φάγαμε όλους τους "λωτούς" τσάμπα και τώρα πληρώνουμε!

Απάντηση
!!!...19/11/201718:11

...ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΓΡΆΦΕΤΕ...Ο ΟΔΥΣΣΈΑΣ ΈΖΗΣΕ ΜΑΚΡΙΆ ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΘΆΚΗ 20 ΧΡΌΝΙΑ...ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΆ ΚΡΆΤΗΣΕ Ο ΠΌΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΊΑ ΚΑΙ ΆΛΛΑ 10 ΧΡΌΝΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΉΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΉ ΜΕΣΌΓΕΙΟ...ΤΟ ΤΑΞΊΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉΣ ΚΡΆΤΗΣΕ ΔΗΛΑΔΉ 10 ΧΡΌΝΙΑ ( ...ΑΠΟ ΑΥΤΆ ΤΑ 7 ΧΡΌΝΙΑ ΤΑ ΠΈΡΑΣΕ ΜΌΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΎΨΩ !!!...) Ο ΧΑΡΤΗΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΧ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΩΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΘΆΚΗ...)

Απάντηση
Ράνια19/11/201711:05

Ο Ισμαρος είναι βουνό της Θράκης και η Ισμαρος αρχαία πόλη κοντά στην Μαρώνεια.

Απάντηση
Ράνια19/11/201710:59

Η χώρα των Κικόνων βρίσκονταν στην Θράκη ,όχι στην Αττική, όπως γράφετε.Η Ισμαρίδα είναι λίμνη και βρίσκεται στο Ν.Ροδόπης Σημαντικός υγροβιότοπος της περιοχής. Πρώτος σταθμός λοιπόν της επιστροφής του πολύπαθου Οδυσσέα στην πατρίδα του ήταν η Θράκη.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία