Κύπρος: Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ικανοποιεί τον Νίκο Αναστασιάδη

Κύπρος: Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ικανοποιεί τον Νίκο Αναστασιάδη

Ανέμενε να συγκεντρώσει ποσοστό που θα αγγίζει το 40% - Τελικώς συγκέντρωσε 35,5% που απέχει πολύ από την «ισχυρή εντολή» που είχε ζητήσει


Κύπρος: Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ικανοποιεί τον Νίκο Αναστασιάδη
Δίχτυα στους ψηφοφόρους, που επέλεξαν στο Α’ γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ρίχνουν από σήμερα τα επιτελεία του Νίκου Αναστασιάδη
και του Σταύρου Μαλά, γνωρίζοντας πως η απόσταση του 5% που τους χωρίζει είναι αναστρέψιμη και δίνει προοπτικές και στους δύο να καταφέρουν την ερχόμενη Κυριακή να περάσουν το 50% εξασφαλίζοντας πέντε χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Σταύρος Μαλάς, αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα στη προσέγγιση των ψηφοφόρων του Νικόλα Παπαδόπουλου. Οι θέσεις των δύο διεκδικητών της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο
Κυπριακό
Κλείσιμο
, είναι περίπου ταυτόσημες, ενώ αυτές του Νικόλα Παπαδόπουλου βρίσκονται στον αντίποδά τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα κόμματα που στήριξαν τον κ. Παπαδόπουλο θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν μια κοινή στάση στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και αυτή δύσκολα θα μπορεί αν είναι διαφορετική από την ψήφο κατά συνείδηση.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι οι χθεσινές εκλογές αποτελούσαν δημοψήφισμα και οι πολίτες θα έπρεπε να επιλέξουν ή την δική του «σκληρή» στάση στο Κυπριακό ή την «ενδοτική» στάση των Αναστασιάδη - Μαλά.  Το αποτέλεσμα έδειξε πως η «νέα στρατηγική» που πρότεινε ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν βρήκε σημαντική απήχηση καθώς το ποσοστό που συγκέντρωσε ήταν κατά 5% μικρότερο από αυτό που είχαν συγκεντρώσει τα κόμματα που τον υποστήριξαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Αντιθέτως ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς πήραν 5% περισσότερο από τα ποσοστά που αντιστοίχως είχαν συγκεντρώσει τα κόμματα  ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που τους υποστήριξαν.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στις πρώτες του δηλώσεις μίλησε για «τρίτο πόλο» αφήνοντας να νοηθεί ότι θα επιχειρήσει να ηγηθεί του συνασπισμού των κομμάτων που συνεργάστηκαν στις προεδρικές εκλογές για να τον υποστηρίξουν. Τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, Πλατφόρμα Πολιτών κλπ που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με κάποια εξ αυτών να προβληματίζονται ακόμα και για την επιβίωση τους, αφού οι ψηφοφόροι τους δεν ακολούθησαν τη γραμμή που αποφάσισε η ηγεσία για στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου. Επίσης έχουν ετερόκλητες θέσεις ακόμα και στο Κυριακό, στο οποίο υποτίθεται ότι είχαν βρει κοινή συνισταμένη. Το πιθανότερο είναι πως στο Β’ γύρο των εκλογών δύσκολα θα μπορέσουν οι ηγεσίες να κατευθύνουν τον κόσμο τους είτε προς τον Ν. Αναστασιάδη είτε προς τον Σ. Μαλά.

Απογοήτευση και αισιοδοξία


Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό για τον Κύπριο Πρόεδρο καθώς ανέμενε να συγκεντρώσει ποσοστό που θα αγγίζει το 40%. Τελικώς συγκέντρωσε 35,5% που απέχει πολύ από την «ισχυρή εντολή» που είχε ζητήσει. Πέραν αυτού η απόσταση από τον Σταύρο Μαλά είναι κατώτερη των προσδοκιών του οι οποίες ήταν να εξασφαλίσει απόσταση 10% - 12%.

Ο Σταύρος Μαλάς έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος και αισιόδοξος, αφού το ποσοστό το 30% είναι πολύ πάνω από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Παράλληλα φαίνεται πως η υποψηφιότητα του επουλώνει και τις πολιτικές πληγές στο ΑΚΕΛ οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη πενταετή προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια
 
Άνοιγμα Αναστασιάδη

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες δηλώσεις του εξέφρασε την ετοιμότητά του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους επαναλαμβάνοντας ότι αυτή θα είναι και η τελευταία πενταετία για την οποία διεκδικεί το αξίωμα. 

Ο Ν. Αναστασιάδης έχει σήμερα σύσκεψη μου τους συνεργάτες του για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα με  στόχο την εξασφάλιση της στήριξης που απαιτείται για επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η προγραμματική συμφωνία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο θεωρείται απομακρυσμένη καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να αποτελέσει αντικίνητρο για ψηφοφόρους του κ. Αναστασιάδη, να τον ψηφίσουν και στο δεύτερο γύρο. Το άνοιγμα θα γίνει προς του πολίτες και όχι προς τις ηγεσίες ώστε να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει παζάρι για διαμοιρασμό της εξουσίας με αντιπαροχή θέσεις και υπουργικούς θώκους. Για τον κ. Αναστασιάδη, δεν θεωρείται αμελητέο και το 5,5% που εξασφάλισε το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), αλλά είναι σίγουρο ότι δημόσια διαβούλευση με το συγκεκριμένο κόμμα ίσως επιφέρει περισσότερες ζημιές παρά κέρδη. Άλλωστε θεωρείται βέβαιο πως οι ψηφοφόροι του ΕΛΑΜ έχοντας να επιλέξουν μεταξύ του δεξιού Αναστασιάδη και του αριστερού Μαλά, θα υποστηρίξουν τον πρώτο.

Πρόσκληση σε όλους

Η πρώτη σκέψη ως προς τη τακτική που θα ακολουθήσει ο Σταύρος Μαλάς είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα επιδιώξει συνεργασία με κανέναν εκ των υποψηφίων Προέδρων που έμεινα εκτός Β’ γύρου. Ωστόσο θα κάνει ανοίγματα στους ψηφοφόρους με κύριο επιχείρημα την ανάγκη τερματισμού της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Αν του ζητηθούν συναντήσει με ηγεσίες κομμάτων θα ανταποκριθεί αλλά δεν πρόκειται να τις επιδιώξει, για να μην μπει σε διαδικασία παζαρέματος που θα αλλοιώσει το πρόγραμμα με το οποίο διεκδίκησε τη ψήφο των πολιτών.  Έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει καμία διαβούλευση με το ΕΛΑΜ, καθώς δεν υπάρχουν προσδοκίες ότι θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από ψηφοφόρους του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Στις πρώτες του δηλώσεις μίλησε για εθνική ενότητα στον δρόμο προς τον δεύτερο γύρο.

Γιώργος Λιλλήκας

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί πολύ στενά περιθώρια διαπραγμάτευσης καθώς το 2,1% που εξασφάλισε ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες του. Παράλληλα αντιμετωπίζει σημαντικό εσωκομματικό πρόβλημα καθώς στις εκλογές του 2016 είχε πετύχει εκλογή τριών βουλευτών και σήμερα βρίσκεται ουσιαστικό μόνος του αφού ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανεξαρτητοποιήθηκε και στήριξε Νικόλα Παπαδόπουλο ενώ η βουλευτής Άννα Θεολόγου από χθες ανακοίνωσε πως θα στηρίξει Σταύρο Μαλά, πριν ληφθεί καν απόφαση από τα όργανα της Συμμαχίας Πολιτών.

Δεξαμενή η αποχή

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Σταύρος Μαλάς επενδύουν πολλά στη συμμετοχή ψηφοφόρων που απείχαν στο Α’ γύρο. Εικάζεται πως μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που απείχαν είναι υποστηρικτές του Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι γνωρίζοντας από τις δημοσκοπήσεις ότι περνάει άνετα στον Β’ γύρο δεν πήγαν να ψηφίσουν, και θα πάνε την ερχόμενη Κυριακή. Παρόμοιες εκτιμήσεις υπάρχουν και για ψηφοφόρους που έδωσαν τη πρώτη Κυριακή τη ψήφο τους στον Σταύρο Μαλά για να εμποδίσουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο με στόχο στον Β’ γύρο να ψηφίσουν Αναστασιάδη. Σε απόλυτους αριθμούς οι πολίτες που απείχαν είναι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον Νίκο Αναστασιάδη ή τον Σταύρο Μαλά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης