«Μετωπική» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για Noor 1 και Καμμένο

«Μετωπική» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για Noor 1 και Καμμένο

Συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

«Μετωπική» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για Noor 1 και Καμμένο
«Μετωπική» σύγκρουση μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την υπόθεση του Noor 1 και τις ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από την επικοινωνία του κ.
Πάνου Καμμένου με τον κ. Ευθύμιο Γιαννουσάκη, καταδικασμένο με ισόβια κάθειρξη για εμπορία ναρκωτικών, αναμένεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι καλύπτει απόλυτα τον κ. Καμμένο και τους χειρισμούς του στην όζουσα υπόθεση. Το ίδιο επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές χθες αργά το βράδυ υπογραμμίζοντας πως  πιθανή απουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα από την συζήτηση δεν ερμηνεύεται ως απόπειρα τήρησης αποστάσεων από τις ενέργειες Καμμένου.
Κλείσιμο

Ωστόσο, δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μεταξύ βουλευτών που κατά καιρούς έχουν εκφράσει ήπιες αμφισβητήσεις για την «συγκατοίκηση» με τους ΑΝΕΛ.

Για τον λόγο αυτό, για μια ακόμα φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει την υπόθεση και την αναγκαιότητα να «φωτιστούν» όλες οι πτυχές της ως «ανοησίες της ΝΔ», υπενθυμίζοντας προς το κόμμα του την «γραμμή» καταψήφισης της εξεταστικής.
 
Πάντως, στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας και για ενδεχόμενες «ανταρσίες» που θα εκδηλωθούν δια ηχηρών απουσιών (σ.σ. εκτός δηλαδή  λίγων απουσιών λόγω ασθένειας για τις οποίες το κόμμα έχει ενημερωθεί) . Σύμφωνα δε, με πληροφορίες κατά τις συνεδριάσεις των κομματικών και κοινοβουλευτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ  μεταξύ άλλων εισηγήσεων εκφράστηκε η πρόταση να επισημανθεί προς πιθανούς «αντάρτες» ότι η κρίσιμη διαδικασία έχει  χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
 
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζουν σφοδρή επίθεση τόσο για την εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση του Noor 1 όσο και για τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης με τις συνεχείς και άγαρμπες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών σε δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει από το σύνολο των βουλευτών του να βρίσκονται από το πρωί στην Βουλή προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αντανακλαστικά σε ενδεχόμενες αιφνιδιαστικές κινήσεις αντιπερισπασμού από την πλειοψηφία. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη τον λόγο αναμένεται να πάρουν και οι υπόλοιπο αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
 
Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της συζήτησης έχει προγραμματιστεί για 9:30 το πρωί για να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία.
 
Επίσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό εκτός των πολιτικών αρχηγών το λόγο θα λάβουν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν οι: Σπύρος Λάππας για τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Δένδιας για την ΝΔ, Ανδρέας Λοβέρδος για την Δημοκρατική Συμπαράταξη, Γιάννης Λαγός για την Χρυσή Αυγή, Θανάσης Παφίλης για το ΚΚΕ, Γιώργος Λαζαρίδης για τους ΑΝΕΛ, Γιάννης Σαρίδης για την Ενωση Κεντρώων και Σπύρος Δανέλλης για το Ποτάμι.

Επίσης, ο κ. Νίκος  Παναγιωτόπουλος θα αναλάβει να εισηγηθεί την πρόταση της ΝΔ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Ο βουλευτής της ΝΔ θα υπενθυμίσει τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη αλλά και τις παρεμβάσεις του ανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος και θα υποστηρίξει ότι  απαιτείται να διερευνηθεί περαιτέρω:

α) Η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του Π. Καμμένου ή / και ενδεχομένως και άλλων μελών της Κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή, β) Η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου Υπουργού ή / και της Κυβέρνησης και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την Εισαγγελική λειτουργό όσο και με το Λιμενικό υπάλληλο, και γ) Η διασφάλιση απονομής Δικαιοσύνης κατ’ ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διαλευκανθεί αυτή πλήρως και να υπάρξει ορθή και δικαία κρίση επί όλων των ζητημάτων.
Την ασπίδα προστασίας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας εκ μέρους της πλειοψηφίας θα επιχειρήσει να απλώσει ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη ήδη από τις συνεδριάσεις της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει αναπτύξει το νομικό σκεπτικό που θα χρησιμοποιήσει και που αναφέρει ότι η παρέμβαση υπουργού προς κατάδικο προκειμένου ο δεύτερος να συνεισφέρει επιπρόσθετα στοιχεία στην Δικαιοσύνη για σοβαρή υπόθεση προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα καθώς επίσης και πως οι εργασίες της εξεταστικής θα υπονομεύσουν την μυστικότητα των ερευνών της Δικαιοσύνης.  Ειδικοί αγορητές για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ορίστηκαν οι: Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗ.ΣΥ), Ηλ. Κασιδιάρης (Χ.Α.), Γ. Δελλής (ΚΚΕ), Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ), Δ. Καβαδέλλας (Εν. Κεντρώων), Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι) και Στ. Παναγούλης για τους ανεξάρτητους βουλευτές.  Τέλος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τους καταλόγους που έδωσαν τα κόμματα θα διεξαχθεί μόνο ένας κύκλος ομιλιών δεκατεσσάρων βουλευτών μεταξύ των οποίοι οι: Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ), Αδωνης Γεωργιάδης (ΝΔ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ), Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης