Τσίπρας: Αναζητούμε καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στις 15 Ιουνίου

Τσίπρας: Αναζητούμε καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στις 15 Ιουνίου

Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο Concordia 2017

Τσίπρας: Αναζητούμε καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στις 15 Ιουνίου
Καθαρή, δίκαιη και βιώσιμη λύση στις 15 Ιουνίου ζήτησε από τους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο Concordia 2017 το απόγευμα της Τετάρτης.  Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε ότι «ε
ίναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου «με συγκεκριμένες λύσεις, υπάρχει διέξοδος, αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αποτελέσει μέρος της λύσης σε ευρωπαϊκά προβλήματα όπως το προσφυγικό και η περιφερειακή ασφάλεια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να σέβονται όλοι τις διεθνείς συνθήκες, από τη συνθήκη Σένγκεν και το δίκαιο της θάλασσας, έως τη Συνθήκη της Λωζάννης, κάνοντας άμεση αναφορά στις αμφισβητήσεις που έχει διατυπώσει το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου Concordia Europe Summit, 
ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμητική 
την πρόσκληση να μιλήσει σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίες αυτές οι πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο ανάπτυξης. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγο των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης .

Κλείσιμο
Βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

-Μπορούμε να δώσουμε διέξοδο. Και η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν ανάγκη τη μετάβαση σε αναπτυξιακή ατζέντα. Αναζητούμε καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση. Η γερμανίδα καγκελάριος και άλλοι ηγέτες με τους οποίους μιλάω υπερασπίζονται στην ανάπτυξη. Να αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορούν να γίνουν πράξεις. Τώρα είναι το μομέντουμ για να επανέλθει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα.



-Να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια η κυβέρνηση , οι εταίροι , η κοινωνία και οι υγιείς επιχειρηματικότητα για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας , τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως σύμφωνα με τα θετικά οικονομικά στοιχεία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει το μέλλον. «Οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο να μπει η ανάπτυξη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων.
Έχουμε τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Προσερχόμαστε στο Eurogroup με συγκεκριμένες λύσεις υπάρχει διέξοδος αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν.
Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ.
Είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες ανέφερε ο πρωθυπουργός.

-Έχουμε κάνει κάνει περισσότερα από όσα οφείλαμε για να μην διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση του προγράμματος , είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα την πορεία προς την ανάπτυξη, γιατί αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προς το συμφέρον των πιστωτών και της Ευρώπης ως οικονομικού και κοινωνικού εγχειρήματος.

-Ζήτησε από τους εταίρους να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους και στην ΕΚΤ να προχωρήσουν στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

-Οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, μπορούν να λυθούν εάν οι εταίροι δεσμευθούν για αναπτυξιακές και κερδοφόρες επενδύσεις στην Ελλάδα


-Εργαζόμαστε για να μπει η Οικονομία σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θεσμοθετήσαμε ευέλικτο αναπτυξιακό νόμο, αυξήσαμε όσο μπορούσαμε το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν τη σταδιακή μετάβαση της οικονομίας σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που δεν στηρίζεται πια σε δανεικά. Στόχος είναι η συγκράτηση της μετανάστευσης των νέων. Εργαζόμαστε υπέρ μιας ανάπτυξης δίκαιης και βιώσιμης. Εγιναν από την πλευρά μας πολύ σημαντικά βήματα. 
Είμαστε πρωταθλητές στη ναυτιλία και τον τουρισμό, παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, διαθέτουμε εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα και υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο κεφάλαιο.

-Η Ευρώπη δεν μπορεί να πορεύεται διαιρεμένη.

-Η μικρή Ευρώπη είναι η αδύναμη και η ασήμαντη Ευρώπη στο διεθνές γίγνεσθαι. Πρέπει να όρους ισοτιμίας τα κράτη να μετέχουν στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ευρώπης. Το eurogroup αναδείχθηκε σε νέο διευθυντήριο.

-Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι το προσφυγικό, στην περιφερειακή ασφάλεια αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

-Το νέο μας όραμα βασίζεται σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη πολιτική που δεν εγκλωβίζεται στα διλήμματα της ψυχροπολεμικής ή μεταψυχροπολεμικής περιόδου, μιας πολιτικής που βασίζεται στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου, όσο δύσκολο κι αν είναι στη γειτονιά που ζούμε, είτε αφορά τη Λισαβόνα ή τη Συνθήκη Σένγκεν, το δίκαιο της θάλασσας και τη συνθήκη της Λωζάννης. 
Η Ελλάδα επιχειρεί να αναδειχθεί ως μια χώρα παγκόσμιος κόμβος εμπορίου, μεταφορών, τουρισμού, πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή και εδραιώνεται ως χώρα πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας σε μια περιοχή ολοένα και αυξανόμενης αποσταθεροποίησης.

-Στηρίζουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό
-Στηρίζουμε τα δικαιώματά μας έναντι της γείτονος Τουρκίας. Στηρίζουμε την ενταξιακή της πορεία και συνεργαζόμαστε για την ευρω-τουρκική συνεργασία, όπως για τη συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας για το προσφυγικό. Παλέψαμε και παλεύουμε για να σηκώσουμε την ευθύνη όλης της Ευρώπης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 

-Προβαίνουμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η Σύνοδος των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που αναδεικνύεται σε χρήσιμη πλατφόρμα.
- Ενισχύουμε τις σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων.

-Είναι ώρα για την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα.  



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης