Γιατί δεν είχε κάμερες, φωτογράφους και… διαρροές η συνάντηση Μητσοτάκη - Σόιμπλε

Γιατί δεν είχε κάμερες, φωτογράφους και… διαρροές η συνάντηση Μητσοτάκη - Σόιμπλε

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απαιτεί περισσότερο «δημοσιονομικό αέρα», δηλαδή μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να μειωθούν οι φόροι και να δημιουργούν θέσεις εργασίας

Γιατί δεν είχε κάμερες, φωτογράφους και…  διαρροές η συνάντηση Μητσοτάκη - Σόιμπλε
Για «απόλυτη επίτευξη των στόχων του ταξιδιού» στο Βερολίνο, κάνουν λόγο αξιωματούχοι της οδού Πειραιώς αποτιμώντας τη διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα και τις επαφές με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ
Σόιμπλε
Κλείσιμο
, κεντροδεξιούς βουλευτές αλλά εκπροσώπους της επιχειρηματικής τάξης της σημαντικότερης ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης. 

«
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταξίδεψε στο Βερολίνο για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας μέσα από την παρουσίαση της εναλλακτικής μεταρρυθμιστικής πρότασης του», εξηγούν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Και θεωρούν ότι «αυτό ακριβώς έγινε σε όλα τις συναντήσεις που είχε, παρουσιάζοντας στους συνομιλητές του αφενός τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης και αφετέρου το δικό τους σχέδιο που περιλαμβάνει υλοποιήσιμες προτάσεις εξόδου από την κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ενέτασσαν γαλάζιοι επιτελείς και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν διαρροές για το τι διημείφθη κατά το 75λεπτο τετ α τετ που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σόιμπλε. Όπως επίσης και το ότι η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποτυπώθηκε σε τηλεοπτική κάμερα ή φωτογραφικό φακό. «Από τη στιγμή που ο στόχος μας είναι να ενισχυθεί η αξιοπιστία, δεν μπορούν να υπάρχουν διαρροές», έλεγαν αρμόδιες πηγές. 
Για τα υπόλοιπα παρέπεμπαν στις δηλώσεις που είχε κάνει μια μέρα νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας αφενός την «αδιαπραγμάτευτη» θέση της Ελλάδας στο κέντρο της Ευρώπης και υπογραμμίζοντας, αφετέρου, ότι «η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό». 

Όπως εξηγούσαν, η επαφή με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν μια «συνάντηση εργασίας» κατά την οποία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος Στέλιος Πέτσας, παρουσίασαν όλα εκείνα τα στοιχεία που στηρίζουν την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για «να δοθεί δημοσιονομικός αέρας» στην Ελλάδα. Να προβλεφθούν δηλαδή χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτως ώστε να γίνει εφικτό το σχέδιο για μείωση των φόρων με παράλληλη περικοπή δαπανών αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα προκαλέσουν αναπτυξιακή δυναμική και θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεις εργασίας.

Γεύμα με επιχειρηματίες


Το γερμανικό διήμερο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με γεύμα που οργανώθηκε στο ίδρυμα Konrad Adenauer  και στο οποίο συμμετείχαν  περίπου 30 κορυφαία στελέχη μεγάλων γερμανικών εταιριών, όπως της Fraport, της DAS, της TUI, της Deutsche Telekom και άλλων. Μιλώντας ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, κατά πληροφορίες, ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η δυνατότητα να μεγαλώσει ο πλούτος της χώρας, με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, το κλίμα στο γεύμα ήταν πολύ θετικό. Οι γερμανοί επιχειρηματίες ήταν ενήμεροι για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα, αλλά έθεσαν προς τον κ. Μητσοτάκη και ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους απέτυχαν ή έμειναν ημιτελείς τόσες προσπάθειες εξόδου από την κρίση που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε φθάσει το 2014 πολύ κοντά στο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε επειδή έγιναν εκλογές. 

Μιλώντας για τη δική του προοπτική, συμπλήρωσε: «Είμαι απόλυτα δεσμευμένος στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνω . Έχω και τη βούληση και την ομάδα να τις υλοποιήσω και ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, μετά από επτά χρόνια κρίσης. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί».
Συνάντηση με Μοσκοβισί


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε αργά το βράδυ της Τρίτης από τη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς προγραμματίστηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που επισκέπτεται την Αθήνα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στις 12:30, στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης