Μητσοτάκης: Πρέπει να φύγουν το συντομότερο

Μητσοτάκης: Πρέπει να φύγουν το συντομότερο

«Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν» - Τι είπε για τον «ιδιότυπο ιστό διαπλοκής» που υφαίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Προειδοποίησε τα γαλάζια στελέχη να αποφύγουν αλαζονεία και ρεβανσισμό

Μητσοτάκης: Πρέπει να φύγουν το συντομότερο
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή των εγκαινίων των νέων γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο που συνέπεσαν με την 42η επέτειο από την ιδρυτική πράξη του κόμματος στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του και με παρόντες τους τρεις πρώην προέδρους Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι οποίοι τον χειροκρότησαν, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε την πιο σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από την οικονομία, έδωσε έμφαση στα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όσα συμβαίνουν τελευταία στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ενώ με έμμεσο τρόπο αποδοκίμασε όσους από το κόμμα του ζητούν συναίνεση με την κυβέρνηση ή υιοθετούν την τακτική του ώριμου φρούτου και ταυτόχρονα προειδοποίησε τα γαλάζια στελέχη να αποφύγουν την αλαζονεία που μπορεί να τους προκαλεί η βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.  

Κλείσιμο
Διαπλοκή και «Ρουβίκωνας»
«Αγκαλιασμένοι, από τη μια μεριά, με τη νέα διαπλοκή που δημιούργησαν και, από την άλλη, με τον “Ρουβίκωνα”, καταλύουν ανενδοίαστα τις βασικές αξίες του πολιτεύματός μας και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κορυφώνοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση. «Πρέπει να φύγουν το συντομότερο», είπε, προσθέτοντας: «Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν».

Εκφράζοντας τη διαφωνία με όσους ισχυρίζονται ότι «πρέπει να αφήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ να φθαρεί ακόμα περισσότερο» και ότι «η αποδόμηση της αριστερής φαντασίωσης περνά μέσα από την παρατεταμένη σύγκρουση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα βράχια της πραγματικότητας», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Το κόστος της κυβερνητικής ιδεοληψίας και ανικανότητας δεν το επωμίζονται μόνο οι κυβερνώντες. Το επωμίζονται πρωτίστως οι Έλληνες πολίτες. Κάθε μέρα που περνά κάνει πιο δύσκολη την έξοδο από την κρίση. Η πραγματική οικονομία διαλύεται και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται». Η χώρα, υπογράμμισε, «δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει την πτώση του σάπιου φρούτου. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος». 

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, «κάθε μέρα που παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η Ελλάδα αδυνατίζει, μικραίνει, εξασθενεί». Ο ίδιος μίλησε «θεσμική, οικονομική και κοινωνική κατρακύλα της χώρας», η οποία, όπως είπε «γεννά πολλαπλούς κινδύνους». Και συμπλήρωσε: «Η πατρίδα προχωρά σκυφτή. Κι αυτό δεν της αξίζει. Δεν της ταιριάζει. Πρέπει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας». 

Υποστηρίζοντας ότι «η κατακραυγή για την κυβέρνηση είναι γενικευμένη» επεσήμανε ότι «μέχρι και η “Αυγή” δημοσίευσε δημοσκόπηση, την περασμένη Κυριακή, που έδειχνε ότι το 90% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση». Τονίζοντας ότι «ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία δεν υπήρξε τόσο απόλυτη δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η πιο απαξιωμένη Κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων». 

Ανέφερε ακόμη ότι οι πολίτες μέχρι το τέλος του έτους καλούνται να πληρώσουν 21 δισεκατομμύρια σε φόρους. «Και όσοι αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων», όπως είπε, για να συμπληρώσει: «Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Δεν είναι το κίνημα “δεν πληρώνω”, που στήριζε ο κ. Τσίπρας. Είναι το κίνημα “δεν έχω να πληρώσω”, που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας». Κάνοντας μνεία στους συνταξιούχους που «διαμαρτύρονται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και τρώνε δακρυγόνα», επεσήμανε ότι την ίδια ώρα που η Αστυνομία στρέφεται ενάντια στην τρίτη ηλικία, παρατηρείται ασυδοσία απέναντι στους «μπαχαλάκηδες» στα Εξάρχεια. «Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την επιβολή του νόμου και της τάξης», σχολίασε. 

Προβληματισμό και ανησυχία για το ΣτΕ 
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «με κάθε ευκαιρία, με κάθε πρόσχημα δίχασε και διχάζει τον ελληνικό λαό». Όπως είπε, «πότε ανακαλύπτει το νεοφιλελευθερισμό, που καμία κοινοβουλευτική δύναμη δεν εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα, πότε συγκρούεται χωρίς λόγο με την Εκκλησία». Ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες σημείωσε πως «αποκάλυψε με τον πιο εμφατικό τρόπο τον αδίστακτο χαρακτήρα μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να χτίσει το δικό της καθεστώς». 

Μιας κυβέρνησης, συνέχισε, που «υφαίνει μεθοδικά τον ιδιότυπο ιστό της δικής της διαπλοκής. Οικοδομώντας ένα νέο τρίγωνο αδιαφάνειας ανάμεσα σε τράπεζες, εργολάβους του Δημοσίου και επίδοξους καναλάρχες. Δρομολογώντας αντισυνταγματικές διαδικασίες, όπως η παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. Και βέβαια με συνεχείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Που υπονομεύουν τους θεσμικούς αρμούς του πολιτεύματός μας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας που, όπως υπενθύμισε με νόημα, ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο με στόχο «να εμπεδωθεί στους πολίτες ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης απέναντι στο Κράτος Δικαίου», εξέφρασε τον «προβληματισμό και την ανησυχία» του για την πρόσφατη απόφαση του νυν Προέδρου του Δικαστηρίου να ματαιώσει την προγραμματισθείσα διάσκεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες».  

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να είχε αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός – “φιάσκο”», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι το Δικαστήριο θα  σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει την ουσία της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα αυτή έχει τραυματίσει το κύρος των θεσμών. Καμία άλλη καθυστέρηση δεν επιτρέπεται. Η Δικαιοσύνη πρώτη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της. Η αυτονόητη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση». 

«Δεν θα ανεχθώ αλαζονεία και ρεβανσισμό»
Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είχε και μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του. Ανέφερε ότι «πέρυσι τέτοια εποχή πολλοί προεξοφλούσαν περίοδο μακράς πολιτικής ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και «αντιμετώπιζαν τη μεγάλη μας Παράταξη με περιφρόνηση και περισσή αλαζονεία».  Για να σημειώσει ότι «σήμερα, όλοι συνειδητοποιούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρό πολιτικό προβάδισμα και μεγάλη επιρροή στην ελληνική κοινωνία».

«Αυτό αυξάνει τις ευθύνες όλων μας να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και αξιοπιστία στις κοινωνικές προσδοκίες», συμπλήρωσε για να πει σε αυστηρούς τόνους προς τα στελέχη της ΝΔ: «Είμαστε στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών. Δεν πρόκειται να ανεχθώ κανένα φαινόμενο αλαζονείας και ρεβανσισμού. Κι αυτή η λογική επιβάλλεται να καθρεφτίζεται, όχι μόνο στο δημόσιο λόγο μας, αλλά και στην καθημερινή συμπεριφορά μας». 

Στο ίδιο πλαίσιο έκανε μνεία στη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου πολιτικών στελεχών και υποψηφίων βουλευτών για να πει: «Ξέρω καλά ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά κόμματα με καχυποψία. Που τα θεωρούν κλειστά μαγαζιά, στα οποία δεν  μπορείς να μπεις αν δεν έχεις μέσο. Που θέλουν να προσφέρουν στα κοινά, αλλά δεν ξέρουν πως να το κάνουν. Σε όλους αυτούς τους σιωπηλούς συμπαραστάτες της προσπάθειάς μας τους λέω: Θέλουμε να σας γνωρίσουμε. Θέλουμε να είστε κοντά μας σε αυτό το όμορφο ταξίδι εθνικής αυτοπεποίθησης. Σε ένα Κόμμα αξιοκρατικό όλοι κρίνονται από την ποιότητα της δουλειάς τους και όχι από τις γνωριμίες τους». 

Απευθυνόμενος, τέλος, σε όσους δεν εμπιστεύθηκαν τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ξέρω ότι δυσπιστούν ακόμα απέναντι και σε εμάς. Και ξέρω ότι θα χρειαστεί υπομονή και πολλή δουλειά από εμάς για να τους πείσουμε. Τους ζητώ να μας ακούσουν. Να μετρήσουν την αξιοπιστία των όσων λέμε. Να μας αξιολογήσουν. Να συγκρίνουν τις δικές μας τεκμηριωμένες δεσμεύσεις, με τα ψέματα κάποιων άλλων. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Είμαι βέβαιος ότι θα δουν πως μπροστά τους έχουν μια παράταξη που έχει διδαχθεί από τα λάθη της και δεν θα τα επαναλάβει. Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι από το δικό μου στόμα δεν θα ακούσουν ψέματα. Δεν θα κοροϊδέψω κανέναν. Μαζί θα κλείσουμε το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης